Ilyen lett a megújult Széll Kálmán tér

2016. május 11. 14:03

Megújult a budai Széll Kálmán tér, és a napokban a közönség már birtokba is vehette az átalakult teret. Mik a megújult Kalef legjobb és legrosszabb elemei? Megnéztük és ítélkeztünk. A megújult Széll Kálmán tér bizonyítványa: jó - de nem jeles.

Írta: Rajcsányi Gellért

A napokban birtokba vehette a közönség a megújult Széll Kálmán teret. A tér új, mégis emlékeztet a régire: mostantól modern dizájnelemek közepette járkálhatunk vagy álldogálhatunk az egykori Moszkva tér keretei között.

Május 10-én a nagyközönség is birtokba vehette a megújult Széll Kálmán teret. Ugyan hivatalos átadási ceremónia eddig nem volt, de már minden sarkát bejárhatjuk Buda központi csomópontjának. Sarkokból pedig van elég: az amúgy is háromszögletű térségnek mostantól szinte minden kisebb vagy nagyobb eleme hegyesszögekben végződik. Ez rímel a tér szerkezetére, ugyanakkor az aktuális dizájntrendeknek is megfelel.

A megújult Széll Kálmán tér bizonyítványa: jó – de nem jeles.

Íme, öt-öt rövid pont az új köntöst kapott tér legjobb és legrosszabb tulajdonságairól.

Hogy mi jó?

1. Először is szögezzük le: a tér drasztikusan megújult, felszámolták a legrosszabb kommunista évtizedek és a rendszerváltás utáni hanyatlás vizuális maradványait. A Széll Kálmán tér most sokkal-sokkal szerethetőbb, mint előtte volt.

2. Nemcsak újjászületett, de új minőséget is elnyert a metrókijárat épülete: ki gondolta volna, hogy az egyébként mindig is merésznek számító építmény – megtisztítva az ocsmány bódékörnyezettől és oldalsó üvegfelületeket kapva – nemcsak retróhangulatot áraszt, hanem mintha kortárs, XXI. századi sztárépítész tervezte volna frissiben. Funkcionális, racionális, mégis látványos és lendületes, könnyed és masszív építmény egyszerre. A megújult metróépítmény a megújult tér legjobb pontja.

3. Áttekinthetőbb lett a térszerkezet: ugyan a téren átkelő embertömegek nyomvonala változatlan marad, de eltűnt minden fölösleges, idejétmúlt építménymaradvány. Funkcionális, egyszerű, logikus útvonalak és térségek szelik át a teret.

4. Remek és szükséges fejlesztés a tér északi peremén a házsor előtti járda radikális kiszélesítése. Szinte fellélegezhet a házsor és az előtte hagyományosan torlódó tömeg: mostantól jut hely az egymás melletti elhaladásra, sőt talán a boltok és kiülős helyek is új lendületet vehetnek.

5. Az új óraoszlop, rajta a régi Moszkva teres óra mintájával egyszerre korszerű megoldás és ironikus tisztelgés a tér elmúlt évtizedekbeli hagyományai előtt.

És ami rossz:

1. A szürke ötven árnyalata: ugyan maga a szürke szín is segíti a funkcionalitást, de a szürkeség tényleg továbbra is uralkodó a téren. Csak remélni lehet, hogy legalább az anyagok minősége kiváló lesz, és a szürkeséghez nem társul egy tél után a repedezettség is, mert akkor nagyon hamar ott fogunk tartani, ahol korábban jártunk.

2. A holtterek holtterek maradnak: a tér nyugati végén korábban buszparkolók, buszfordulók, használaton kívüli sínek akadályozták a gyalogosforgalmat. Nem volt miért odamenni, arrafelé átkelni. Most új épületek kerültek oda, de a zegzugos átjárók valószínűleg ezután sem lesznek a közönség kedvenc tartózkodási és átkelési területei.

3. A terasz: lépcsőzetes teraszt kapott az egyik új épület a tér nyugati fertályán, de nem valószínű, hogy tömegek fognak ott tartózkodni – a teret nyilván hamar újra birtokba vevő csavargókon és hajléktalanokon kívül. Ráadásul igen sokáig árnyék nélküli placc lesz, és ki akar nyáridőben kövön sütött pizzát játszani a Kalef közepén egy kőteraszos háztetőn?

4. A Várfok-lépcső: túl hosszú, túl lapos lejtésű lépcső került a villamosátjáró mellé, a Várfok utca felé. Kifejezetten kényelmetlen rajta lépegetni, és még kerülőutat is jelent a felső utca és a metróbejárat között. Egy meredek, egyszerű lépcső jobb lett volna.

5. Igen, a zöld hiánya: józan ésszel megérthető, hogy a Széll Kálmán térből nem lett és nem is lehet erdő, hiszen ez egy örök közlekedési csomópont marad. Ugyan ültettek fákat, és van némi gyep is (egy ideig, legalábbis), de a már emlegetett holttereket jobb lett volna tényleg sűrűbb zöldfelülettel lefedni, mintsem további kő- és betontengert lefektetni oda. Ez a ziccer kimaradt, és most jó ideig, talán több nemzedéken át így is fog maradni, sajnos.

***

Fotóink a megújult tér pillanatairól és látképeiről:

(Fotó: Rajcsányi Gellért)

(Fotó: Rajcsányi Gellért)

(Fotó: Rajcsányi Gellért)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó