A Budapesti Református Cigány Szakkollégium, amelybe szeptembertől 19 szakkollégista és 13 kollégista nyert felvételt, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagja, amelynek célja, hogy a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítse a cigány kultúra elmélyítését és egy sokoldalúan képzett, cigány identitását vállaló keresztény értelmiség nevelését.

A megnyitón Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára felolvasta a betegség miatt távolmaradó Balog Zoltán miniszter köszöntőlevelét. A miniszter üzenetében azt írta, szükség van olyan értelmiségi roma fiatalokra, akik saját világukról hitelesen, meggyőzően és érthetően beszélnek, és ezzel az együttműködést erősítik, nem pedig a szembenállást. Kiemelte, hogy a roma fiataloknak meg kell találniuk a saját útjukat, és nem olyan példaképeket kell másolniuk, akikké nem tudnak válni. A szakkollégium adta közösség segíthet megtalálni a követendő utat, a pozitív példát.

Balog Zoltán kitért arra, hogy versenyképes tudáshoz való hozzáférés esélyt teremthet, ezért támogatja a kormány az országszerte működő 112 Biztos kezdet gyerekházat, a hatezer hátrányos helyzetű gyerek tanulmányait segítő Tanoda hálózatot, valamint a keresztény roma szakkollégiumokat. A magyar kormánynak a roma szakkollégiumi hálózat hallgatói befektetést jelentenek a jövőbe, mert a szakkollégiumok lakói megmutatják, hogyan tudnak egymás mellett élni, alkotni és dolgozni cigány és nem cigány magyarok – fűzte hozzá a miniszter.

Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kiemelte, Isten mindenkinek egyformán hirdeti a kegyelem evangéliumát. A hallgatóknak azt kívánta, hogy a szakkollégium legyen lelki értelemben vízválasztó annak megértésére, hogy „Isten nélkül mindannyian, különbség nélkül elveszettek vagyunk, Istennel mindannyian, különbség nélkül megmentettek vagyunk”.

Huszár Pál főgondnok, a református egyház zsinatának világi elnöke arról beszélt, hogy a szakkollégium valami pluszt, valami többletet jelent, többlettudást, többletismeretet ad, amire nagy szükség van a nemzet érdekében. Úgy fogalmazott, erősíteni kell az összetartozást, ennek érdekében pedig a roma fiataloknak több esélyt kell biztosítani a felzárkózásra, hogy képviselhessék sajátjaikat és a nemzet egészét is.

(MTI)