A Szent Jobb kápolna és sekrestye felújításának gondolata több mint 4 évvel ezelőtt merült fel, az apszis szintek akadálymentességét biztosító felvonó építése és az irodaszint felújítása után. A műemléki felújítás mellett a kápolna liturgikus szempontból történő kiegészítése is megtörtént.

A helyreállítási koncepciót alapvetően a korabeli klasszicista tér megidézése inspirálta a posztmodern díszítés eltávolításával. A fehér glettmárvány oltárfal a tér fényjelenségeit és a tér folytatólagosságát jeleníti meg tükörszerűségével.

A felújított Szent Jobb-kápolna (Fotó: Ligeti Edina/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

A kápolna az elmúlt években nehezen bírta az egyre növekvő látogatói létszámot, és a turisták tömegét, így felmerült, hogy a Szent Jobb ereklyét a bazilika főhajójában helyezzék el. A nemzeti ereklye így tavaly átkerült a Szent Jobb-kápolnából a főhajó Nagyboldogasszony oltára elé.

Közben a kápolna és sekrestye tavaly megkezdett felújítása a napokban fejeződött be. A padok restaurálása még folyamatban van, ezek várhatóan nyár elejére készülnek el. A szakszerű helyreállítás mellett teljes körűen megújultak a sekrestye és kápolna belső, illetve a kapcsolódó terei, a restaurálási munkálatokkal egyidejűleg modern gépészeti és elektronikai kiegészítéseket kapott az épületrész.

A kápolnában a teljesség igényével restaurálták az üvegablakokat, a történeti főoltárt és a keresztelő kút ötvös és kőfelületeit, a kápolna és a sekrestye díszítőfestését, a történeti fabútorokat és orgonát, továbbá a padló solnhofeni mészkő burkolatát is megújították. A nagyobb méretű szentély lehetővé tette új szembemiséző oltár, ambó és kredencia asztal elhelyezését, amely egy fehér kővel burkolt felületre került. Ez a megoldás tovább világosítja a teret és így a kiegészítéssel jobban szolgálja majd a bensőséges misézést és helyi szakrális igényeket.

Szent Erzsébet alakja a kápolna színes üvegablakán (Fotó: Ligeti Edina/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

Ideiglenesen székekkel pótolták a padsorokat, de természetesen ezek a későbbiekben kikerülnek a kápolnából. A sekrestye felé hangszigetelt ajtót építettek be, amelyet praktikus szekrényrendszer vesz körbe, így tehermentesíti a terem közepén álló, szépen felújított, eredeti, faragott oszlopokkal díszített neoreneszánsz nagyszekrényt. A munkálatokat a bazilika belső forrásból fedezte.

A felújított Szent Jobb-kápolna (Fotó: Ligeti Edina/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. A bazilika 1951-ben kapta meg őrzésre az értékes Szent Jobb ereklyét. Weisz Ferenc plébános alatt, 1971-ben a Szent Lipót-kápolnát, amely eddig sekrestyéül is szolgált, Gerő László tervei alapján kettéosztották, kápolnára és sekrestyére. A kápolna részén Dominek György lelkész tervezte meg a Szent Jobb helyét és a páncéllemezből álló tabernákulumot, melyet a főszentélyből átkerült kredencia asztalra emeltek fel.

A Szent Jobb ereklye (Forrás: Wikipédia)

A Szent István-bazilika a Bajcsy-Zsilinszky út (Váci körút) felől 1900-ban (Forrás: Fortepan)

A főváros XIX. században legjobban fejlődő, elegáns kerületének polgárai monumentális templomot kívántak emelni (Fotó: Timár Sára, Forrás: Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia: Ybl összes, Látóhatár Kiadó, 2015)​

Mindszenty József bíboros akadályoztatása miatt Ijjas József kalocsai érsek szentelte fel az immáron kisebb kápolnát 1971. augusztus 19-én. Másfél évtizeddel később, 1986-ban a kápolna titulusát Szent Jobbra változtatták, a következő évben pedig kialakították az ereklye új üvegezett tárlóját. A kápolna és a sekrestye színes, magyar szenteket ábrázoló üvegablakai ekkor készültek Pituk V. József terve alapján, Mohay Attila kivitelezésében, melyek keretezése még őrzi Róth Miksa munkáját is.

(Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)