1. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának főépülete

Az Egyetem téren 1896-ban adták át a Baumgarten Sándor – Herczegh Zsigmond építészpáros által tervezett épületet, amelyet a Magyar Királyi Tudományegyetemnek (a mai ELTE elődjének) szántak. Az épület (alkalmazkodva a szomszédban lévő barokk templomhoz) neobarokk stílusban épült. A tetején egy hatalmas kupola helyezkedett el, amelynek tetején a Tudás fáklyáját helyezték el.

A kupola keleti oldalában egy hatalmas ablak volt, amely a harmadik emeleti előadóba bocsátott világosságot. A világháborúban a tetőzet helyrehozható károkat szenvedett, az 1960-as években Kotsis Iván vezetésével mégis elbontották a díszes kupolát, mondván, hogy az egyetemi templom „könnyebben tudjon érvényesülni”.

Az épület 1900 körül... (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

… és 1940-ben (Forrás: Fortepan)

Az épület 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

2. A Puskin Mozi háza

Az épület 1893 és 1895 között épült fel Czigler Győző tervei alapján és a Tudományegyetemi Alap bérházának szánták. A palota tetőzete a Kossuth Lajos utca és a Semmelweis utca kereszteződénél egy hármas manzárdkupolában végződött. Sajnos ezt a tetődísz is megsemmisült Budapest ostromában, és a későbbiekben sem állították helyre.

Az épület 1895 körül (Forrás: Fortepan)

Az épület ​2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

3. A Belgrád rakpart 27.

A századfordulón rendelte meg egy bérház terveit a vagyontalan Hivatalnokok Árváinak Alapja Hültl Dezsőtől. Az építész egy neobarokk palotát tervezett a leendő Erzsébet híd közelébe eső telekre. A háznak egészen összetett, díszes tetőzete volt (egyes elmondások szerint az egész rakpart legszebbike). Sajnos az évek itt sem múltak el nyomtalanul: ma már semmi nyoma az egykori tetőzetnek és a házra jellemző egykori luxusnak.

A ház 1907-ben (Forrás: Fortepan)

A ház ​2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

4. A Stein-ház

Stein Károly megrendelésére és Láng Adolf tervei alapján építették fel az Andrássy út 1. szám alatti bérpalotát. Az építésznek komoly fejtörést okozott a tervezés, mivel egy szabálytalan telekkel kellett számolnia (a mai Bajcsy-Zsilinszky út ferdén éri el az Andrássy utat), valamint a közelben nem volt tér (mivel ekkor még az Erzsébet teret egy házsor választotta el az úttól). Láng Adolfnak mégis sikerült egy pazar házat terveznie, amelynek tetején több, félgömb formájú kupola helyezkedett el. Sajnos ezek a kupolák is eltűntek a II. világháborút követően.

A Stein-ház 1883 körül, Klösz György felvétele (Forrás: Fortepan)

A Stein-ház 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

5. A Fonciére Biztosítóintézet bérháza

Közvetlenül szemben helyezkedik el listánk előző tagjával az egykori Fonciére Biztosítóintézet bérháza, amelyet Feszty Adolf tervezett meg a francia társaság felkérésére az 1880-as évek elején. A korabeli beszámolók alapján a palotát díszítő kupola a legjobb arányokkal rendelkezett. A míves díszműbádogot színes palafedés borította, és széttárt szárnyú sárkányok díszítették alul. Állítólag a kupola teteje 60 méter fölé ért. Oly sok más értékkel együtt ez a tetőzet is a II. világháborúban semmisült meg, helyreállítására pedig nem volt esély 1945 után.

Az Andrássy út eleje 1890 körül Klösz György felvételén, a kép bal oldalán a Fonciére Biztosítóintézet bérháza (Forrás: Fortepan)

A Fonciére Biztosítóintézet egykori bérháza 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

A Fonciére bérházának kupolája 1890-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

+1 A Kodály körönd házai

Listánkat nem egy, hanem több példával zárjuk. A Kodály körönd házai neoreneszánsz stílusban épültek, és mindnek egyedi tetőzete volt. A falakon található csodálatos sgrafittók pedig csak tovább emelték a hely fényét. Sajnos a történelem itt sem múlt el nyom nélkül: a díszes falak besötétedtek, a tetőzetek nagy része pedig megsemmisült. Legutoljára néhány éve érte jelentősebb veszteség az épületegyüttest, amikor az Andrássy út 8385. padlástere kigyulladt, és a lángok martalékává lett. Csak reménykedhetünk, hogy előbb vagy utóbb helyre fogják állítani ezt is és a körönd többi épületét is.

Az Andrássy út 83–85. az 1880-as évek második felében (Forrás: Fortepan)

Az Andrássy út 83–85. szám alatti ház 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

A Kodály körönd egy másik épülete 1903-ban (Forrás: Fortepan)

Az Andrássy út 87. számú ház a Kodály köröndön 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)