Fürjes Balázs kormánybiztos pénteken bemutatta az épülő Puskás Arénát a soron következő Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatottnak és Marco Rossi szövetségi kapitánynak. A létesítmény bejárásán a kormánybiztos kiemelte azokat a fontos szempontokat, amelyeket már a Puskás Aréna építése előtt meghatároztak – írja az MTI.

A magyar labdarúgó válogatott az épülő Puskás Arénában (Forrás: MLSZ)

Elsőként a múlt iránti tiszteletet említette, kiemelve, hogy milliméterre pontosan oda épült az új létesítmény, ahol elődje, a Népstadion állt, így a kezdőkör és annak középpontja is ugyanazon a ponton lesz, mint a régi arénában. Hozzátette: a Toronyépületet megtartották, és itt a jövő évi Európa-bajnokság idejére elkészül egy Puskás Múzeum, míg a kívülről jól látható pilonok a Népstadiont idézik, ezzel is tisztelegve a korábbi aréna előtt. Az elbontott anyagokat beépítették az új Puskás Arénába, s mint azt a kormánybiztos mondta, a régi létesítmény így „tovább él” az újban.

A Puskás Ferenc Stadion látványterve (Forrás: mnsk.hu)

Fürjes Balázs fontos szempontként jelölte meg, hogy a múlt tiszteletben tartása mellett igazi, ultramodern XXI. századi aréna valósul meg, amely tud mindent, amit egy ilyen létesítménynek ma a világ bármely pontján tudnia kell. Kiemelte, hogy a meredeken felfelé ívelő lelátók teljes egészében fedettek, így igazi „katlan hangulat” tud kialakulni.

Az építés irányításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, szempont volt az is, hogy ez a stadion „több legyen, mint aréna.” Hangsúlyozta, hogy a 68 ezer férőhelyes létesítmény pontosan akkora, mint a szerdai Európa-liga döntőnek helyet adó bakui aréna, valamint a szombati Bajnokok Ligája-finálét rendező madridi Wanda Metropolitano.

A Puskás Ferenc Stadion látványterve (Forrás: mnsk.hu)

A Puskás Ferenc Stadion látványterve (Forrás: mnsk.hu)

„Kizárólag labdarúgó-mérkőzésekből ugyanakkor nem fog megélni a stadion, ezért úgy terveztük meg, hogy a lehető legkülönbözőbb eseményeknek lehessen helyszíne, így konferenciák, kiállítások, és más események megrendezésére is alkalmas” – jelentette ki Fürjes Balázs.
A kormánybiztos ugyancsak fontos szempontnak nevezte, hogy az aréna nemzetközi szinten átlagosnak mondható áron épüljön fel, és ezt sikerült is elérni. Kiemelte, hogy a beruházás száz százalékban magyar, nem kellett bevonni külföldi partnereket, a tervezéstől a kivitelezésig minden munkát hazai szakemberek végeztek.

Fürjes Balázs az MTI érdeklődésére hozzátette, írásban rögzítették, hogy az új Puskás Arénának november 15-ig el kell készülnie, csúszás esetén a kivitelezőnek napi 142 millió forintos kötbért kell fizetnie.

A jövő évi Eb-n, melyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek, a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben.

Nyitókép: Bejáráson az épülő Puskás Arénában (Forrás: MLSZ)

Forrás: MTI