Felavatták Széll Kálmán szobrát a róla elnevezett téren

2019. június 27. 16:00

A Széll Kálmán téren felállították a tér névadójának, Széll Kálmánnak az egész alakos bronzszobrát, aki a dualizmus korának pénzügyminisztere, kormányfője volt.

Ma is szükség van Széll Kálmánhoz hasonló, méltóságot sugárzó vezetőkre, akik rendszerető közszolgaként teszik a dolgukat – mondta a főpolgármester június 27-én, a dualizmus korának pénzügyminiszterét, kormányfőjét ábrázoló szobor átadóján – írja az MTI.

A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette (Forrás: budapest.hu)

Tarlós István a Széll Kálmánról elnevezett téren mondott beszédében hangsúlyozta, az elmúlt évszázadok tapasztalata alapján lényegesen több figyelmet érdemelnének a reálpolitikában alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusok. Széll Kálmán is ilyen államférfi volt, akinek jelentősége annak ellenére vitathatatlan, hogy nem volt lánglelkű forradalmár, nem vezetett győztes hadseregeket.

Nevéhez fűződik ugyanis az 1873-as nagy krach után kialakult pénzügyi válság kezelése, az államháztartás rendbe tétele, az állami bevételek jelentős növelése, a pénzügyi igazgatás átszervezése – fejtette ki a főpolgármester.

Széll Kálmánnak, a Magyar Királyság miniszterelnökének szobra a II. kerületi Széll Kálmán téren (Forrás: budapest.hu)

A bronzszobor hátterében lévő acéllap paláston a Vasárnapi Ujság egykori száma látható (Forrás: budapest.hu)

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, tagadhatatlan a párhuzam Széll Kálmán és a „polgári kormány” 2010 utáni válságkezelő politikája között. Kiemelte, az idő bizonyította, hogy a kabinet jó döntéseket hozott, a magyar gazdaság ugyanis növekedési pályára állt, egyre többen tudnak elhelyezkedni, az államadósság és a költségvetési hiány pedig csökken.

A tér névadója, Széll Kálmán tiszteletére a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte a politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet. A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett. A szobrot a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található növénykazetta mellett állították fel.

A mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű – formára hajlított – acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton van elhelyezve.

Forrás: MTI

Nyitókép: Hagyományőrző huszárok állnak Széll Kálmán szobránál az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én ) Forrás: MTI/Balogh Zoltán) 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Khmm. Kissé idegesítő, ha a pénzügyminiszter avatja fel a szobrot. Széll Kálmán annyira jól működtette az adóprést, hogy alig kaptak levegőt az emberek. De miért is? Mert mi úgymond tartoztunk Ausztriának. (Cinikus lennék, ha azt mondanám, hogy a szabadságharc leverése is sokba fájt nekik, azt is elszedték tőlünk.)
" az 1878-i pénzügyi és gazdasági kiegyezést Ausztriával, a bankkérdést az egységes osztrák banknak közös osztrák-magyar bankká alakításával megoldotta" (Wiki)
Nos ez volt a lehető legrosszabb megoldás, mert később, Trianon után Bethlen Istvánnak 6%-os angol kölcsönből kellett újra független magyar nemzeti bankot teremteni, hogy 1927-ben a Pengő kibocsájtással ténylegesen magyar pénz legyen forgalomban.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó