Budapest első szabadtéri strandja, a Margit-szigeti Palatinus strandfürdő 1919. június 15-én nyitotta meg kapuit. Egy évvel később bezárták, majd amikor 1921-ben ismét megnyitották, három új medencével is gyarapodott; azóta folyamatosan működik. A városlakók és a külföldi turisták körében is népszerű Palatinus többször megújult az elmúlt száz év alatt.

A Palatinus strand látványa a napozóteraszról (Fotó: pestbuda.hu)

Nem sok olyan fővárost találunk a világon, ahol ennyi hőforrás, különleges összetételű gyógyvíz lenne. A budapesti fürdőkultúra története a római korban kezdődött, ennek Aquincumban, az ókori polgárvárosban láthatjuk a nyomait, majd a török hódoltság idején élte virágkorát. A XIX. században megjelentek a máig ismert gyógyfürdők, majd a XX. században a strandok.

A palatinus latin szó, nádort jelent. A sziget tulajdonosa egykor József nádor (1776–1847) volt. A középkori Nyulak szigetének neve később Margit-sziget lett, a XVIII. század végén Nádor-szigetnek és Palatinus-szigetnek is hívták.

A századforduló elején kezdtek fürdőt tervezni a Margit-szigeten, amikor a Fővárosi Közmunkák Tanácsa megvette a szigetet. Az 1919-ben elkészült strandfürdő medencéit a sziget termálkútjai táplálták, a medencék alja nem volt lebetonozva, fabódékban lehetett átöltözni. A veszélyessé vált fürdőt 1920-ban bezárták, majd egy évvel később átadták a kibővített fürdőt, ekkor épült a nagymedence és egy hideg, illetve egy meleg vizes medence. A Palatinus az 5000 négyzetméteres egybefüggő vízfelületével ebben a korban a kontinensen egyedülálló volt.

Vendégek a Palatinuson 1938-ban (Fotó: Fortepan)

A fürdő a társasági élet kedvelt helyszíne lett, a Színházi Élet című lapban így írtak róla 1921-ben:

„Rászántunk egy délelőttöt megnézni, ki fürdik a Palatinusban? A ragyogóan uj és művészi főbejárat előtt mindjárt ismerősökre akadunk. Külön pavillon vezet a férfiak, külön a nők öltözőjébe. […] A babérokkal, pálmákkal díszített kis előtérből rögtön a strandra érünk. Nagyszerű a kép, amely elénk tárul. Ameddig a szem ellát, a legfinomabb strandhomok, rajta színes csoportokban fürdőzők százai. Hintaszékek, nyugágyak, piros ernyők tarkítják a képet, amely a strandvendéglőben végződik. A Duna felől viszont kékvízű, 145 méter hosszú úszómedence csillog, mögötte homokhegyeken túl a budai hegyek koszorúja” (Színházi Élet 1921. 33. szám).

A Színházi Élet 1921. 33.számában is beszámoltak a fürdőről

Népszerű volt a strand, ezrek látogatták naponta, az 1930-as években felmerült az igény a bővítésre. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa tervpályázatot írt ki 1936-ban, amelyre 37 pályamű érkezett.

A Palatinus Strandfürdő 1939-ben (Fotó: Fortepan)

A Janáky István győztes tervei alapján kibővített fürdőt 1937-ben nyitották meg. Az új terület akár tízezer fürödni vágyó vendéget is tudott fogadni. A korábbi faszerkezetes épület helyén ekkor készült el a Bauhaus stílusú központi épület és a hullámmedence. A strandon a napos részeken kívül árnyékos, fás helyeket is kialakítottak, a fűszőnyeg között kővel borították az utakat, virágtartókat helyeztek el.  

A Palatinus Strandfürdő bejárata 1955-ben, a Napfürdőző nő szobra, Emile Emile Guilleaume 1932-es alkotása (Fotó: Fortepan)

A főbejáratnál a nyitott oszlopcsarnokban találhatóak a pénztárak, innen a jobb és bal oldali épületekbe lépve érkezünk az öltözőkhöz, illetve a termálfürdőkhöz, felettük napozóteraszokat helyeztek el. A főépületből négy csigalépcső vezet ki a medencékhez.

A főbejárat nyitott oszlopcsarnoka (Fotó: pestbuda.hu)

A szobrok és festmények is illeszkednek az épített környezetbe. Középen az előcsarnok belső falán látható Pekáry István festőművész Ady Endrének A Dál-kisasszonyok násza című verse alapján készült festménye, amely a csodaszarvas legendáját idézi. Ezt a freskót 2017-ben rekonstruálták.

Pekáry István festménye dísziti az előcsarnokot, a csodaszarvas legendáját idéző Ady Endre A Dál-kisasszonyok násza című verse alapján készült (Fotó: pestbuda.hu)

Az épület előtt állították fel Csorba Géza Napozó című aktszobrát, amely a II. világháborúban megsemmisült. Ennek a helyére tették 1948-ban Emile Guilleaume francia szobrászművész alkotását, amely korábban a Szabadság téren ált, ez szintén egy női akt volt ugyan, de alkotója a trianoni szerződés fájdalmát fogalmazta meg. Később, 1967-ben rekonstruálták a Csorba-féle szobrot, így az került a bejárat elé. 

A Palatinus bejáratánál áll 1967-től a Napozó nő szobra (Fotó: pestbuda.hu)

A hullámmedence falát Bálint Endre festőművész szürrealista mozaikja díszíti, amely 1967-ben készült.

A hullámmedence falán látható Bálint Endre festőművész szürrealista mozaikja (Fotó: pestbuda.hu)

Anya gyermekével, Boldogfai Farkas Sándor 1954-ben készült szobra, a posztamens egy ivókút (Fotó: pestbuda.hu)

A II. világháború pusztítása a fürdőt is elérte, több műalkotás is tönkrement. Az 1960-as években a károk kijavítását követően fejlesztéseket hajtottak végre. A stand napozóterületét megnövelték, éttermet építettek. A 1970-es években egyre több gyerek látogatta a strandot, az ő igényeiknek megfelelően 1974-ben új játszóteret, homokozót, sportpályát alakítottak ki, később elkészült az ötpályás csúszda.

Fürdőzők a Palatinuson 1957-ben (Fotó: Fortepan)

Palatinus Strandfürdő, Palaterasz étterem és eszpresszó 1965-ben (Fotó: Fortepan)

A Palatinus korszerűsítése 2002-ben folytatódott, ekkor a medencéket a kor igényei szerint átépítették és vízforgató, vízszűrő berendezésekkel látták el. A nagymedencét három részre osztották: úszó-, élmény- és strandmedencék lettek. Az élménymedencébe sodrófolyosó, buzgár, vízsugármasszázs, nyakzuhany és látványszökőkutak is kerültek. A termálmedencét 2013-ban újították fel, ekkor új óriáscsúszdákat helyeztek el benne.

Az élménymedence (Fotó: pestbuda.hu)

A terület közepén található kör alakú Margaréta medence (Fotó: pestbuda.hu)

A hatalmas méretű élménymedence, háttérben az étterem a napozóterasszal (Fotó: pestbuda.hu)

A 2010-es években átfogó rekonstrukció kezdődött a fürdőben, a munkálatok 2017-ben fejeződtek be. A fedett részlegben egy gyerekmedencét, valamint egy hideg és meleg vizes merülőmedencét építettek. Ezenkívül finn szaunát, Kneipp-medencéket, pihenőbokszokat és gyógyászati részleget hoztak létre. A felújított és kibővített termálfürdő az átalakítások után télen-nyáron várja a látogatókat.

Meleg vizes merülőmedence a fedett részen (Fotó: pestbuda.hu)

Gyerekmedence a termálfürdőben (Fotó: pestbuda.hu)

A Palatinus Strand 2016–2017-es felújítása és bővítése az Archikon építésziroda tervei alapján készült. A műemléki védettségű főépület homlokzatának rekonstrukcióját az eredeti, 1936-os Janáky-féle tervek alapján készítették. Fontos szempont volt, hogy az új funkciók, a modernizált részek szervesen illeszkedjenek az eredeti struktúrába.

A műemléki védettségű főépület rekonstrukciója 2017-ben készült el (Fotó: pestbuda.hu)

A négy csigalépcső a terasztól a lenti öltözőkig több szintet összekapcsol (Fotó: pestbuda.hu)

A korhű részleteket is – például a fehér falak, vörös téglás betét, a feliratok betűtípusa, sötét ablakkeret – is sikerült úgy kialakítani, hogy hasonlítsanak az eredeti megoldásokhoz, mindezt kiegészítik az új elemek, a liftek, az akadálymentes közlekedés eszközei.

A fehér falak, a letisztult vonalak az eredeti építészeti megoldásokra hasonlítanak (Fotó: pestbuda.hu)

A tervezőcég kiváló munkáját díjjal is elismerték, az Archikon Kft. műhely építészeti alkotás kategóriában Pro Architectura díjat kapott 2018-ban.

„Átalakítani, felújítani egy ilyen épületet több évtizedes szakmai múlttal is nagy kihívás: kevés a példa, nagy a tét. Az első feladat megérteni az eredeti tervező gondolatait, ezt követően lehet visszabontani a toldalékokat, és rárakódásokat, hogy a Janáky-féle terv fizikai és szellemi aspektusai újra érvényesüljenek. Majd a legnehezebb feladat annak megoldása, hogy az új funkciók szervesen illeszkedjenek az eredeti struktúrába. Bátorságot leginkább Janákytól, korának progresszív építészétől meríthettünk, megértve a funkcionalista építészet lényegét” (forrás: proarchitectura.hu).

Az átadás évében, 2017-ben a fürdő környezete is megszépült, a Margit-szigeten megújultak a sétányok és a játszóterek, füvesítettek, szélesebbek lettek a járdák, új padokat tettek ki, és sok szép virágot, növényt telepítettek. A főépület és az étterem lapos tetejére 2019-ben napelemeket helyezték el, amelyek az áramigény egy részét kielégítik.

A tetőre helyezett napelemek az áramigény egy részét fedezik (Fotó: pestbuda.hu)

Nyitókép: A Palatinus strandfürdő bejárata (Fotó: pestbuda.hu)