Korszerű és tágas termekben, lebilincselően szép környezetben kezdhették meg a tanévet a Zugligeti Általános Iskola felső tagozatos diákjai: az egykori Fácán vendéglő védett épületének rekonstrukciójával és kibővítésével elkészült az intézmény új tömbje. Az iskola előtti csomópont is átépült, ami a hegyvidékiek szavazatai alapján immár a Fácános tér nevet viseli – írja a hegyvidek.hu.

Az olvasók talán nem is sejtik a hírből, hogy az utóbbi évek egyik legfontosabb műemlékmentésének lehetünk szemtanúi. Az egykori Fácán-üdülőtelep helyszíne, ahol a Hild József egyik megkapó, romantikus környezetbe tervezett épülete is található több más épülettel együtt, sok éve gazdátlanul pusztult, s emiatt olyan romos állapotba került, hogy a területre belépni hosszú időn át tilos és életveszélyes volt.

A Fácán vendéglő a XIX. század végén ​(Forrás: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény)

A Hegyvidéki Önkormányzat 2013-ban a Normafa-program keretében kapta meg az egykori Fácános vagyonkezelési jogát az államtól, amely szerencsére forrást is biztosított arra, hogy a műemlék épületet megmentsék a pusztulástól.

A helyszín története a XIX. században kezdődött. Ebben az időben Zugliget népszerű kirándulóhely volt, vendéglők, fogadók várták a vendégeket. Riegler Ignác budai szappanfőző mester az 1830-as években Fácán néven fogadót nyitott a mai a Béla király út 59–61. szám alatti területen.

A Fácán vendéglő​ egy korabeli képeslapon (Forrás: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény)

A fácán elnevezés arra utal, hogy ezen a területen volt egykor Mátyás király vadaskertje, aki az elbeszélések szerint szeretett fácánokra vadászni. A Fácán vendéglő igen népszerűvé vált a kirándulók körében. A tulajdonos bővítésbe kezdett, ezzel a munkával a kor híres építészét, Hild Józsefet bízta meg. Az új épület 1856-ban lett kész, amelyben harminc vendégszoba is helyet kapott. Nyári mulató és bálosház is volt tehát, nemcsak étterem.

A Fácán üdülőtelep az I. világháborút követő időkig kedvelt hely volt. Később szanatóriumként működött, majd a Horthy család pihenőhelye lett a helyszín, és a most felújított épületet használták szállásként, innen a Horthy-villa elnevezése az egykori Fácán-üdülőtelep egyik épületének. Az épületeket 1950-ben államosították, és a Belügyminisztérium kiképzőközpontja került ide. A kiköltözésük után az épületek sok évig elhagyatottan álltak, és pusztulásnak indultak.

A Béla király út 61., a volt Fácán vendéglő homlokzatrészlete (Forrás: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény)

Miután a Hegyvidéki Önkormányzat 2013-ban a Normafa-program keretében megkapta az egykori Fácános vagyonkezelési jogát, először természetvédelmi oktatóközpontot terveztek a területre. Később az önkormányzat úgy döntött, hogy hasznosabb lesz iskolává alakítani azt. Nagy Gergely építész tervei alapján a régi épület szűk, barátságtalan tereiből sikerült egy derűs, világos, szép iskolát építeni. A védett épületet egy új szárnnyal is kiegészítették, ahol a tornaterem, valamint több tanterem is helyet kapott.

Az egykori Fácán étterem felújított épülete egy új szárnnyal is bővült (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az iskolában nyolc osztályterem és két csoportterem van (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az iskolában van nyolc osztályterem, két csoportterem, könyvtár, nagy tornaterem, gyógytornaterem, természettudományi előadó, informatikaterem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatóival közösen használt alkotóműhely, ebédlő, melegítőkonyha, valamint tágas közösségi terek találhatóak a közel négyezer négyzetméteres új tömbben, amelyet tanévkezdetkor a felső tagozatosok vehetnek birtokba. A kertben az önkormányzat támogatásával egy sportpályát is kialakítottak.

Gyógytornaterem a Zugligeti Általános Iskola új épülettömbjében (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Világos, tágas lett az iskola (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az iskola előtti közterületet – ami 2019-től a Fácános tér nevet viseli – átépítették, és „kinyitották” a korábban itt álló, omladozó téglakerítés elbontásával. A csomópontban új buszfordulót, zebrát, parkolóhelyeket alakítottak ki, valamint parkosítottak – írja a kerületi lap.

Az iskola Zugliget egy olyan részén található, amelyet őshonos erdő borít, mégis könnyedén elérhető tömegközlekedéssel is.

Olvassa el korábbi cikkünket is az épületről: Megújulhat a Hild tervezte hegyvidéki Fácán Nagyvendéglő

Nyitókép: A Zugligeti Általános Iskola megújult épülete, a Hild József tervezte Fácános (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)