Felújítják a Vörösmarty teret és a csatlakozó kis utcákat is, a Deák Ferenc utcának egy szakaszát, a Vigadó utca és a Harmincad utcát. A belváros gyalogoshálózata bővül, hiszen a megújult József nádor tér a Harmincad utcán keresztül kapcsolódik a Vörösmarty térhez. Egy új turisztikai tengely alakul ki.

Az Oroszlános kút új helyre került, a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához (Fotó: pestbuda.hu)

A természetes kő anyagú Oroszlános kút 1984-ben készült, Wild László és Péter Ágnes alkotása (Fotó: pestbuda.hu)

A felújítással egy önálló térrészlet alakul ki, amelynek a középpontjában található a kút (Fotó: pestbuda.hu)

Vörösmarty tér rendezése során az Oroszlános kutat korábban elbontották, restaurálták és áthelyezték a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához. Itt egy önálló térrészlet alakul ki, ennek a középpontjában található a kút. A négy kőoroszlán szájából folyó vízsugarak az ivóvízhálózatra lesznek kötve, így ivókútként fog működni.

A természetes kő anyagú Oroszlános kút Wild László építész tervei alapján és Péter Ágnes szobrászművész közreműködésével készült 1984-ben. A Vörösmarty térre 1985-ben helyezték. A tér ismert eleme lett, népszerű találkozási ponttá vált az utóbbi évtizedekben.

Az Oroszlános kút a Vörösmarty téren, háttérben az ORI székház 1986-ban (Fotó: Fortepan)

A kőoroszlán szájából ivóvíz folyik, itt a kút még a korábbi helyén van (Fotó: Wikipédia)

„Az alaprajzában 8,4 méter átmérőjű, 20 centiméter vastagságú vasbeton lemezre támaszkodó építmény háromlépcsős centrális szerkesztésű, melynek középpontjában kő posztamensre fém kandelábert emeltek. Kifelé, négy oldalon, ülő kő oroszlánok szájából, az alattuk lévő tálba ivóvíz csorog. A díszkutat 16 darab kőbáb övezi. A fémkandeláberen kívül a díszkút összes látható, burkoló eleme süttői keménymészkő. A süttői keménymészkő nagyon jól viseli a kültéri viszonyokat. Tömör szerkezete fagyállóvá teszi és a kopásállósága lépcsők, járófelületekhez is alkalmas” – írja a blvf.hu.

Nyitókép: Az Oroszlános kút (Fotó: pestbuda.hu)