A Nemzeti Múzeum kertje – korabeli szóhasználattal a Muzi – hatalmas, árnyat adó fáival, üldögélésre csábító padjaival mindig is a béke szigetét jelentette a nyüzsgő fővárosban élők generációinak számára. És hogy ez továbbra se legyen másként, az elmúlt időszakban lezajlott megújulás részeként már egy játszótér is várja a családokat a Múzeumkert Pollack Mihály tér felőli oldalán, amelynek ünnepélyes átadására október 11-én került sor – írja a jozsefvaros.hu.

A múzeumkerti játszótér a XIX. és XX. század fordulóját idézi meg (Fotó: pestbuda.hu)

Az eseményen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Sára Botond, Józsefváros polgármestere, valamint Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a megjelent érdeklődőket és családokat.

Sára Botond beszédében emlékezetett: a 2010-ben, Józsefvárosban elindult újjáépítés során kerületünk minden nagy tere megújult a rajta található játszóterekkel együtt, valamint újak is létesültek. A polgármester rámutatott: a most megnyílt játszótér a palotanegyedbeli családoknak különösen fontos, hiszen azok a Gutenberg tér mellett már ide is elhozhatják gyermekeiket, ha a szabad levegőn szeretnének tölteni néhány órát.

A lóvasúti kocsi mellett egy kis állomásépületet is találunk (Fotó: pestbuda.hu)

A múzeumkerti játszótér a XIX. és XX. század fordulóját idézi meg, két, Józsefvároshoz kötődő történet segítségével. A Pál utcai fiúk és A Muzi című regény világa hozza el a mai gyerekek számára a régi idők hangulatát és játékait, mindezt a korszerű és biztonságos eszközökkel.

„Történelmi és irodalomtörténeti helyszínen állunk” – kezdte beszédét Gulyás Gergely, emlékeztetve a hallgatóságot a Rádió épületénél lezajlott sorsdöntő, 1956-os eseményekre, valamint A Pál utcai fiúk, Olaszországban is kötelező olvasmányként számon tartott regény helyszíneire.

„Fontosak ezek a zöldterületek, hiszen ezek lehetőséget adnak arra, hogy az itt felnövő gyermekek és a kerületet egyre többen otthonául választó fiatal is használhassa őket. Büszkén és örömmel mondhatjuk, az elmúlt évtizedben Józsefváros megújult, korábbi képe és megítélése alapvetően megváltozott. A kerület ma Budapest egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kerületévé vált, amihez szeretnék gratulálni” – mondta a miniszter, felhívva a figyelmet, milyen látványos eredményeket produkál a kormány és egy kerület együttműködése.

A Pál utcai fiúkból is jól ismert játékot, a golyózást ​is kipróbálhatjuk (Fotó: pestbuda.hu)

Varga Benedek köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az elkészült munkában. A Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a most átadott játszótérrel visszaadták a gyermekeknek a Múzeumkertet, hiszen ahogyan A Pál utcai fiúk mindenki által ismert történeteiből tudhatjuk, az mindig is az ifjú generációk egyik kedvenc parkja volt.

A park múltidéző kikapcsolódást ígér az egész családnak (Fotó: pestbuda.hu)

A Múzeumkert játékai a békebeli főváros hangulatát idézik meg a látogatóknak: egy működő kintorna repít vissza bennünket abba a korba, mikor még verklisek járták az utcákat, a gyerkőcöket egy aprócska lóvasúti kocsi csábítja beszállásra a hozzátartozó, hangulatos kis állomásépület mellett, és külön területet alakítottak ki azok számára, akik fel szeretnék eleveníteni a Pál utcai fiúkból is jól ismert játékot, a golyózást – korabeli elnevezésével a gojzizást.

És az sem okoz gondot, ha valakinek a helyszínen jutna eszébe, hogy beszállna a játékba, ám otthon felejtette üveggolyóit, hiszen pótolhatja őket a játszótéren található automatából. 

„A Múzeumkert nem egy vasráccsal körülkerített kert, hanem az egész világ, amelynek határa mindenfelől a végtelenség. Nem is Múzeumkert a neve, hanem röviden és mégis messzihangzón: Muzi!” – olvasható a játszótéren Pásztor Árpád, Múzeumkertől szóló, 1930-ban megjelent ifjúsági regényének idézete.

Forrás: jozsefvaros.hu

Nyitókép: Megnyílt az új játszótér a Múzeumkertben (Fotó: jozsefvaros.hu)