Immár jóval több mint ezer, egymástól elkülöníthető temetkezést azonosítottak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei a Bécsi út 68–84. szám alatti telek feltárásán – írja a Budapesti Történeti Múzeum régészeti portálja, a regeszet.aquincum.hu. 

Mint arról a régészeti portál korábbi cikkében már beszámolt, a mai Bécsi út mentén az ókori Aquincum legnagyobb temetője húzódott, amelynek északi határa a Vörösvári út, míg a déli a Kolosy tér táján lehetett. Az ezen a területen lévő temetőrészleteket már korábban is azonosították egy-egy feltárás során, azonban a jelenlegi, nagy felületű, mintegy ötezer-ötszáz négyzetméternyi feltárási terület sok esetben kiterjedtebb és alaposabb összefüggések vizsgálatát is lehetővé teszi: a Vámos Péter vezette feltárás során a korábbi megfigyelésekhez képest ebben a zónában sokkal nagyobb temetkezési sűrűséget lehet megállapítani.

A Bécsi út 68-84. szám alatti telken a feltárás során sírköveket is találtak (Fotó: Kovács Olivér/regeszet.aquincum.hu)

A hamvasztásos és csontvázas sírok ugyanis több rétegben, egymást többszörösen metszve, ezáltal részben vagy teljesen megsemmisítve helyezkednek el, oly módon, hogy sok esetben már az azonosításuk is nehézkes.

A legiotábort övező katonaváros kiterjedése és eddig rekonstruált úthálózata a jelenleg ismert temetkezési zónák feltüntetésével (a feketével jelzett pont a Bécsi út 68–84-es telek) (Forrás: regeszet.aquincum.hu)

A temetkezések nagy száma korántsem véletlen, hiszen a temetőt az I. század végétől több mint két évszázadon át használhatták, még a IV. század közepén is helyeztek el elhunytakat a területén. Szakértő – az aquincumi katonaváros becsült népességén alapuló – becslés szerint az egykori teljes katonavárosi temető (azaz a Kolosy tér és a Vörösvári út menti sáv) a fennállása során több mint százezer ember földi maradványait fogadhatta be.

Sírkő felirattal (Fotó: Kovács Olivér/regeszet.aquincum.hu)

A leletanyag, vagyis a temetkezési mellékletek mennyiségét és is minőségét tekintve a jelenlegi temetőrészlet az átlagosnál szegényesebbnek tekinthető. Ennek egyik oka talán az lehet, hogy ez a zóna esetleg a kevésbé tehetős lakosság temetkezésére szolgált, de nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy sok esetben a sírok bolygatása során vesztek oda az elhunyttal eltemetett tárgyak.

Használati tárgyak a sírokban (Fotó: Kovács Olivér/regeszet.aquincum.hu)

Faragványokat is találtak (Fotó: Kovács Olivér/regeszet.aquincum.hu)

Előkerült leletek (Fotó: Kovács Olivér/regeszet.aquincum.hu)

Némi megmunkált kőanyag is előkerült, ezek egy része temetői építményekhez tartozhatott. Töredékes sírköveken és kőtáblán kívül a faragványok másodlagos felhasználása is megfigyelhető, például egy kőlapokkal bélelt sír esetében.

A terület teljes feltárása az elkövetkező hetekben is folytatódik majd.

Forrás: http://regeszet.aquincum.hu/

Nyitókép: Kőlapokkal bélelt sír (Fotó: Kovács Olivér/regeszet.aquincum.hu)