A Magyar Rádió egykori épületeit kapja meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Írta: Pestbuda.hu

2020. március 5. 19:00

Tovább erősödik Józsefváros egyetemi központ jellege, mivel a Palotanegyed több épületét megkapja az államtól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Azokról az épületekről van szó, amelyeket egykor a Magyar Rádió használt: a Bródy Sándor utcai Stúdiópalotát, a rádió híres Márványtermét is magában foglaló Esterházy-palotát és az Ybl Miklós tervezte Károlyi-palotát is az egyetem használhatja majd.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem több épületet megkap az államtól Józsefváros Palotanegyedében az Országgyűlésnek március 3-án benyújtott törvényjavaslat szerint. A Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt hatalmas területről van szó, amelyen belül szövevényes épületrendszert alakítottak ki az eltelt évtizedek alatt a Magyar Rádió számára. 

Bár az átadni tervezett épületek hivatalosan több címen vannak nyilvántartva,  az épületek kapcsolatban és összeköttetésben állnak egymással, illetve legalább a közös udvar felől mindegyik megközelíthető. A területre mind a négy utcából be lehet jutni, az ingatlanegyüttes egyetlen egységet alkot.

 

A Magyar Rádió egykori székháza a Bródy Sándor utca 5–7. szám alatt, az épületet több ütemben bővítették (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az előterjesztés 10 különböző helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanról szól, ám a földhivatali nyilvántartás szerint ezek nem teljesen önálló egységek, mert a 2013-as bejegyzések szerint együttesen, jogilag társasháznak minősülnek. A törvényjavaslat szerint az átadni tervezett épületek az egyetem fenntartójának, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a tulajdonába kerülnek. 

Az alábbi épületeket adja át ingyenesen az állam az említett utcák által határolt tömbben: a Pollack Mihály tér 8. alatti központi irodaépületet,  a Bródy Sándor utca 5–7. alatti valamennyi épületet, stúdiót, irodát, a Pollack Mihály tér 4–6. alatti volt Esterházy-palotát, a Pollack Mihály tér 10. alatti volt Károlyi-palotát, a Szentkirályi utca 25/a,  25/b és 27. szám alatti irodaépületeket.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem használhatja tehát majd a jövőben a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utca 5–7. szám alatti épületét, amelyben 1927-től készültek rádióműsorok. Az épületet 1928-ban két emelettel bővíttették Gerlóczy Gedeon tervei alapján, akkor még itt volt a székháza a Magyar Távirati Irodának és a Magyar Filmirodának is.

Az épülethez tartozó udvaron több ütemben különböző stúdióknak, próbeteremnek és szerkesztőségeknek helyet adó új épületeket emeltek. A vendégek fogadására szolgáló Pagoda 1949-ben készült el.

A volt Esterházy-palota a Pollack Mihály tér 4–6. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egyetemistáké lesz a jövőben a főhomlokzatával a Pollack Mihály tér felé néző, egykori Esterházy-palota is, amely 1871-ben épült, Baumgarten Antal tervei szerint. A Magyar Rádió 1950-től használta az épületet. Itt található a rádió híres Márványterme, amely jelenleg is hangversenyteremként működik.

A központi irodaépület a Pollack Mihály tér 8. szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Pollack Mihály tér 8. szám alatti központi irodaépület is a katolikus egyetemé lesz. A háború után, az Ybl Miklós tervezte Nemzeti Lovarda elbontását követően először 1952-ben a rádió kétemeletes atombunkere épült meg két stúdióval, majd 1966–1969 között felépült a mai, ötemeletes, vasbeton vázas irodaépület Fekete György, Nánási Sándor és Szende László tervei szerint.

A központi irodaépület mellett áll a volt Károlyi-palota​, a Pollack Mihály tér 10. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A központi irodaépület mellett, a Polack Mihály tér, Múzeum utca sarkán áll az Ybl Milós által tervezett Károlyi-palota, amelyet a jövőben szintén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem használhat majd. Az 1863-1868 között elkészült pompás kis palota megtervezésével Károlyi Lajos, majd fia, Károlyi Alajos bízta meg a XIX. század legíresebb építészét. A háború előtt 23 évig az olasz nagykövetség működött itt.

A háborúban súlyos sérüléseket szenvedett épület egy ideig a Bizományi Áruház Vállalat raktára is volt. A Magyar Rádió 1966-ban kapta meg, s egyidőben itt működött a rádiómúzeum. Hosszú évekkel ezelőtt magára hagyták, azóta rohamosan pusztul.

Pollack Mihály tér, a Festetics- és az Esterházy-palota között. A modern épülettel terhelt terület egykor az Esterházy-palota kertje volt – miként a máig meglévő régi kerítésen is látszik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek helyet adó, szintén Ybl Miklós által tervezett, Pollack Mihály tér 3. szám alatti Festetics-palota és a már említett Esterházy-palota közé ékelődött be a Magyar Rádió egykori legfiatalabb épülete. Az 1980-as években felhúzott „Üzemépületben" alakították ki az étkezdét, de voltak itt stúdiók és raktárak is. Hamarosan ez az ingatlan is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonába kerül.

Szentkirályi utca 27. (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egész telekegyüttes, amelyen a Magyar Rádió berendezkedett, szomszédos volt a Szentkirályi utcai lakóházak hátsó homlokzatával. A 25. és 27. számú épületeket a lakók kivásárlásával szerezte meg a rádió, ezekben irodákat és stúdiókat is kialakítottak. A jövőben ezeket az épületeket is a katolikus egyetem használhatja majd.

Szentkirályi utca 25. (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nagy kérdés, hogyan hasznosítja majd az egyetem ezeket az épületeket, többségük ugyanis rendkívül lepusztult állapotban van, a műemlék épületek megmentésre szorulnak, az újjáépítés tetemes összegekbe kerül.

Az is érdekes felvetés lehet, hogy vajon mit tud kezdeni az egyetem a központi irodaépülettel és az üzemépülettel. Egy 2016-os kormányrendeletben, amely szerint majdnem ugyanezeket az inngatlanokat a Magyar Nemzeti Múzeumnak tervezték átadni, egy olyan előterjesztés elkészíttetéséről döntöttek,  amely a lebontásukhoz szükséges intézkedéseket foglalja össze.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyébként jelenleg több képzési helyszínen működik: Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban. A törvényjavaslat indoklása szerint szükség van az egyetemi karok egységes elhelyezésére, mert a földrajzi széttagoltság hátrányos hatással van az egyes fakultások működésére.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Campusa Piliscsabán, az épületegyüttest Makovecz Imre tervezte (Fotó: btk.ppke.hu)

„A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza a további működésének a kibontakozását, illetve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket” – fogalmaz a törvényjavaslat.

Azt is olvashatjuk benne, hogy az egyetem ingyenesen átadja az államnak piliscsabai campusának ingatlanait. De hogy a feksőoktatási intézmény kiköltözését követően milyen funkciót szánnak az épületegyüttesnek, arról még nem született döntés.

Nyitókép: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának épülete a VIII. kerület, Szentkirályi utca 28. szám alatt (Fotó: jak.ppke.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Teljesen elhibazott dontes.
Velemenyem szerint az epuletegyuttest a Nemzeti Muzeumnak kellene adni mivel az mas iranyba sajnos nem igen bovitheto. A radio epuleteben kialakithatnak a Magyar Radio ill. a magyar radiozas tortenetenek muzeumat tovabba az 56-os erintettseg okan az 1956-os muzeumot. Ugyanakkor a modern tulmeretezett es a kornyezetebe egyaltalan nem illo irodahaz helyere a szinten Ybl tervezte egykori Nemzeti Lovardat visszaepitve helyet kaphatna a legalabb annyira helyi kotodesu 1848-49-es esemenyek muzeuma es hogy mindharom nagy nemzeti unnepunkhoz kapcsolodjon egy allando gyujtemeny/dokumentacios kozpont a Festetics-palotaban kialakithanak az Allamalapitas tortenetenek muzeumat. A masik ket palotaban pedig a Nemzeti Muzeumot kiszolgalo rendezvenytermek es idoszaki kiallitasok kaphatnanak helyet kozottuk igenyesen kialakitott diszkertekkel esetleg szabadteri kiallito es/vagy eloadoterekkel.
Ezaltal egy olyan osszefuggo es esztetikus muzeumi negyed johetne letre a Jozsefvarosban amely melto lenne nemzeti kulturank szeles koru bemutatasara mikozben az erintett epuletek is vegre egykori rangjukhoz melto funkciot kapva hasznosulnanak. Ilyen lehetoseget kar lenne kihagyni, mar csak azert is mert a kesobbiekben akar a szinten szomszedos olasz intezet epuletenek visszaszerzese is szoba kerulhetne, ami altal a magyar parlamenti demokracia tortenete kerulhetne bemutatasra az egyesult fovaros elso kepviselohazi ulestermenek otthonaul szolgalo epulet eredeti allapotaban torteno helyreallitasaval.
A Pazmany Egyetem barhol masutt bovitheto, beleertve a piliscsabai Campust is, ugyanez elmondhato az Andrassy Egyetemrol, a Nemzeti Muzeumrol viszont nem. Az egyetemeknek egyebkent is celszerubb lenne uj korszeru es funkciojuknak jobban megfelelo epuleteket adni felbecsulhetetlen erteku impozans muemlek palotak helyett.


Persona. A Budapest és Magyarország rekonstrukciós ötlettára facebook csoportomba hívnálak meg! Légyszíves fedd fel kilétedet, mert szeretnék veled beszélgetni. A Javaslatoddal egyetértek, talán az utolsó új egyetemi épületekre vonatkozó megjegyzéseddel vitatkoznék csak.

Válaszok:
persona | 2020. augusztus 17. 13:17

Koszonom a szives invitalast, de beszelgetni itt is tudunk. Abbol a szinvonaltalan acsarkodasbol ami a Facebookon folyik ha nem haragszol inkabb kimaradnek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó