A Pázmány Péter Katolikus Egyetem több épületet megkap az államtól Józsefváros Palotanegyedében az Országgyűlésnek március 3-án benyújtott törvényjavaslat szerint. A Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt hatalmas területről van szó, amelyen belül szövevényes épületrendszert alakítottak ki az eltelt évtizedek alatt a Magyar Rádió számára. 

Bár az átadni tervezett épületek hivatalosan több címen vannak nyilvántartva,  az épületek kapcsolatban és összeköttetésben állnak egymással, illetve legalább a közös udvar felől mindegyik megközelíthető. A területre mind a négy utcából be lehet jutni, az ingatlanegyüttes egyetlen egységet alkot.

 

A Magyar Rádió egykori székháza a Bródy Sándor utca 5–7. szám alatt, az épületet több ütemben bővítették (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az előterjesztés 10 különböző helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanról szól, ám a földhivatali nyilvántartás szerint ezek nem teljesen önálló egységek, mert a 2013-as bejegyzések szerint együttesen, jogilag társasháznak minősülnek. A törvényjavaslat szerint az átadni tervezett épületek az egyetem fenntartójának, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a tulajdonába kerülnek. 

Az alábbi épületeket adja át ingyenesen az állam az említett utcák által határolt tömbben: a Pollack Mihály tér 8. alatti központi irodaépületet,  a Bródy Sándor utca 5–7. alatti valamennyi épületet, stúdiót, irodát, a Pollack Mihály tér 4–6. alatti volt Esterházy-palotát, a Pollack Mihály tér 10. alatti volt Károlyi-palotát, a Szentkirályi utca 25/a,  25/b és 27. szám alatti irodaépületeket.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem használhatja tehát majd a jövőben a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utca 5–7. szám alatti épületét, amelyben 1927-től készültek rádióműsorok. Az épületet 1928-ban két emelettel bővíttették Gerlóczy Gedeon tervei alapján, akkor még itt volt a székháza a Magyar Távirati Irodának és a Magyar Filmirodának is.

Az épülethez tartozó udvaron több ütemben különböző stúdióknak, próbeteremnek és szerkesztőségeknek helyet adó új épületeket emeltek. A vendégek fogadására szolgáló Pagoda 1949-ben készült el.

A volt Esterházy-palota a Pollack Mihály tér 4–6. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egyetemistáké lesz a jövőben a főhomlokzatával a Pollack Mihály tér felé néző, egykori Esterházy-palota is, amely 1871-ben épült, Baumgarten Antal tervei szerint. A Magyar Rádió 1950-től használta az épületet. Itt található a rádió híres Márványterme, amely jelenleg is hangversenyteremként működik.

A központi irodaépület a Pollack Mihály tér 8. szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Pollack Mihály tér 8. szám alatti központi irodaépület is a katolikus egyetemé lesz. A háború után, az Ybl Miklós tervezte Nemzeti Lovarda elbontását követően először 1952-ben a rádió kétemeletes atombunkere épült meg két stúdióval, majd 1966–1969 között felépült a mai, ötemeletes, vasbeton vázas irodaépület Fekete György, Nánási Sándor és Szende László tervei szerint.

A központi irodaépület mellett áll a volt Károlyi-palota​, a Pollack Mihály tér 10. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A központi irodaépület mellett, a Polack Mihály tér, Múzeum utca sarkán áll az Ybl Milós által tervezett Károlyi-palota, amelyet a jövőben szintén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem használhat majd. Az 1863-1868 között elkészült pompás kis palota megtervezésével Károlyi Lajos, majd fia, Károlyi Alajos bízta meg a XIX. század legíresebb építészét. A háború előtt 23 évig az olasz nagykövetség működött itt.

A háborúban súlyos sérüléseket szenvedett épület egy ideig a Bizományi Áruház Vállalat raktára is volt. A Magyar Rádió 1966-ban kapta meg, s egyidőben itt működött a rádiómúzeum. Hosszú évekkel ezelőtt magára hagyták, azóta rohamosan pusztul.

Pollack Mihály tér, a Festetics- és az Esterházy-palota között. A modern épülettel terhelt terület egykor az Esterházy-palota kertje volt – miként a máig meglévő régi kerítésen is látszik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek helyet adó, szintén Ybl Miklós által tervezett, Pollack Mihály tér 3. szám alatti Festetics-palota és a már említett Esterházy-palota közé ékelődött be a Magyar Rádió egykori legfiatalabb épülete. Az 1980-as években felhúzott „Üzemépületben" alakították ki az étkezdét, de voltak itt stúdiók és raktárak is. Hamarosan ez az ingatlan is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonába kerül.

Szentkirályi utca 27. (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egész telekegyüttes, amelyen a Magyar Rádió berendezkedett, szomszédos volt a Szentkirályi utcai lakóházak hátsó homlokzatával. A 25. és 27. számú épületeket a lakók kivásárlásával szerezte meg a rádió, ezekben irodákat és stúdiókat is kialakítottak. A jövőben ezeket az épületeket is a katolikus egyetem használhatja majd.

Szentkirályi utca 25. (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nagy kérdés, hogyan hasznosítja majd az egyetem ezeket az épületeket, többségük ugyanis rendkívül lepusztult állapotban van, a műemlék épületek megmentésre szorulnak, az újjáépítés tetemes összegekbe kerül.

Az is érdekes felvetés lehet, hogy vajon mit tud kezdeni az egyetem a központi irodaépülettel és az üzemépülettel. Egy 2016-os kormányrendeletben, amely szerint majdnem ugyanezeket az inngatlanokat a Magyar Nemzeti Múzeumnak tervezték átadni, egy olyan előterjesztés elkészíttetéséről döntöttek,  amely a lebontásukhoz szükséges intézkedéseket foglalja össze.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyébként jelenleg több képzési helyszínen működik: Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban. A törvényjavaslat indoklása szerint szükség van az egyetemi karok egységes elhelyezésére, mert a földrajzi széttagoltság hátrányos hatással van az egyes fakultások működésére.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Campusa Piliscsabán, az épületegyüttest Makovecz Imre tervezte (Fotó: btk.ppke.hu)

„A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza a további működésének a kibontakozását, illetve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket” – fogalmaz a törvényjavaslat.

Azt is olvashatjuk benne, hogy az egyetem ingyenesen átadja az államnak piliscsabai campusának ingatlanait. De hogy a feksőoktatási intézmény kiköltözését követően milyen funkciót szánnak az épületegyüttesnek, arról még nem született döntés.

Nyitókép: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának épülete a VIII. kerület, Szentkirályi utca 28. szám alatt (Fotó: jak.ppke.hu)