Az Országház üvegművészete – Színpompás részletek egy különleges épületből

Írta: Andrássy Dorottya

2020. június 15. 15:00

Az Országházi séták első kötete 2015-ben jelent meg, idén májusban pedig már a tizedik kiadványt tarthatjuk a kezünkben, amely „Az Országház üvegművészete” címet viseli. A könyvsorozat érdekessége, hogy az első, összefoglaló könyvecske után az egyes kötetek mind-mind más területre, témára fókuszálnak az Országházon belül. Lehetőségünk van így bepillantást nyerni többek között a különböző művészeti ágakba: az építészeten túl a festészet-díszítőfestészetbe, a szobrászatba, most pedig az üvegművészetbe is.

A könyvecskék célja, hogy egy-egy területet alaposan bemutassanak, az olvasó számára érdekesen, színesen tálalva az információkat. Fontos a tudományos kutatásokon alapuló szövegezés, ami ugyanakkor közérthető nyelvezettel, sok szemléltető képpel, ábrával segíti a megértést.

Az ország első épülete a világháborúban sok sérülést szenvedett, így különösen érdekes a legsérülékenyebb részeinek, az eredeti üvegablakoknak a története. Az ólmozott üvegablakok varázslatos sokszínűsége, a színek és a minták látványa könnyen lenyűgözi a látogatókat és az ott dolgozókat egyaránt.

Az Országházi séták című sorozat szerkesztője és az Országház üvegművészete kötet szerzője, Kerekes Margit sok éve foglalkozik az üvegablakok témájával. Alapos háttértudással és kellő helyismerettel kalauzol végig minket az épületen, bemutatva az ólmozott üveg készítési technikáját is.

Az Országházi séták legújabb kötete Az Országház üvegművészete című könyv (Fotó: orszaghazkonyvkiado.parlament.hu)

Az Országház ablakai Róth Miksa és a Forgó és Társa cég műhelyében készültek. Az Országház tervezőjének, Steindl Imrének és a Parlament építésekor szinte még ismeretlen Róth Miksának a kapcsolatáról is olvashatunk a kötetben. Fontos szempont volt az ablakok készítésekor, hogy azok illeszkedjenek az Országház belső díszítéséhez.

Steindl Imre lényegesnek tartotta, hogy minden művészeti ág harmonikusan, egymás mellett érvényesüljön, az építészetnek alárendelve. Így például a folyosók díszítőfestésein megjelenő állatfigurákat, magyar növényi motívumokat, szörnyalakokat felfedezhetjük az üvegablakok mintáiban is – ez az épület a művészeti ágak különös összecsengésének példája.

Az Országház Kiadó által megjelentetett kötet sorra veszi az egyes termek ablakait, részletes képet adva azokról a tervezéstől a kivitelezésig. A számtalan illusztráció és adat elolvasása során közelebb kerülhetünk egy különleges épület talán legszínpompásabb részletének megismeréséhez.

Nyitókép: Az Országház üvegművészete című könyv borítója (Fotó: orszaghazkonyvkiado.parlament.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó