Már dolgoznak a Kúria és Agrárminisztérium Kossuth téri épületének rekonstrukciós tervein – mondta Wachsler Tamás építészmérnök, az Országház tágabb környezetének megújításáért felelős Steindl Imre-program vezetője – írja az MTI.

Ha a terveket elfogadja a kormány és biztosítja a szükséges forrásokat, akkor jövő év elején elkezdődhet a két épület rekonstrukciója. A Kúria épülete 2-2,5 év, az Agrárminisztérium – mivel alá mélygarázst is terveznek – mintegy 3 év alatt készülhet el.

A Földművelésügyi Minisztérium épülete 1895 körül, Klösz György felvétele (Fotó: Fortepan/Képszám: 82381)

Wachsler Tamás kitért arra is, hogy az augusztus 20-án megnyílt Összetartozás emlékhelyének üzenete: „több dolog köt össze minket, mint ami elválaszt”. Azt mondta: jellemzően pozitív volt a fogadtatása, felemelő érzésről számoltak be a látogatók.

Az Összetartozás emlékhelye a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült el az Országházzal szemben, az Alkotmány utca torkolatában. Az emlékhelyet az eredeti tervek szerint június 4-én, a nemzeti összetartozás napján nyitották volna meg, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az átadását. Az emlékhely egy száz méter hosszú, a Kossuth tér felől lejtő, négy méter széles sétány, amelynek két oldalfalára a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 településnevét vésték.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Magyar Királyi Kúria egykori épülete, ami sokáig otthont adott a Néprajzi Múzeumnak (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)