A főváros egyik legpompásabb, neoreneszánsz díszkútjának szobrai a Kárpát-medence négy nagy folyóját jelenítik meg: csúcsán a névadó Danubius, azaz Duna látható férfialakban, a kút alsó részén pedig a Tisza, a Dráva és a Száva gyönyörű nőalakjai ülnek. A díszkutat legutóbb 2000-ben újítottak föl, az azóta eltelt húsz év azonban bőven rajta hagyta a nyomát az alkotáson: a légszennyezettség, a savas esők és az emberi rongálások egyaránt megviselték az Ybl Miklós tervezte díszkutat (a kút születésének kalandos történetéről itt olvashat bővebben). 

A felújítás alatt álló Danubius-kút az Erzsébet téren 2020 szeptemberének elején (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Drávát megjelenítő nőalak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Tisza, mint bájos ifjú nő, két kezében hálót tart (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Száva, jól látszik a szép hölgy letört lábfeje. Így nézett ki a Danubius-kút a felújítás előtt (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

A mostani, a Fővárosi Önkormányzat megbízásából két hete zajló felújítás vezető restaurátora, Varga Zoltán Zsolt a pestbuda.hu-nak elmondta: jelenleg többféle munkát is végeznek a díszkúton. A szobrokat és kőfelületeket homokfúvásos technikával és egy speciális vegyi eljárással tisztítják meg a vízkőtől és a piszoktól. 

A kúton két hete dolgoznak (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A savas esők és a kipufogógázokból származó kén ugyanis – mint Varga Zoltán Zsolt elmagyarázta – a mészkövet gipsszé alakítják, amelynek kristályai sokkal jobban vonzzák a szennyeződéseket, emiatt feketednek be idővel a szobrok és a házak homlokzati díszítőelemei is. Ezeket a lerakódásokat most óvatosan eltávolítják, ahogy a lerakódott vízkövet is, láthatóvá téve ezáltal a kőfaragványok eredeti, részletgazdag mintázatát. 

A kutat utoljára 2000-ben újították fel, de már azóta is húsz év telt el. Az évek alatt keletkezett hibákat most speciális habarccsal pótolják, kijavítják (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ezzel párhuzamosan feltárást is végeznek: egyrészt megkeresik a kő úgynevezett mállási gócait, másrészt eltávolítják a régi, nem megfelelő kiegészítéseket és egyéb, oda nem való idegen anyagokat. 

Ezt követően pótolják a hiányzó részleteket. Ehhez egy kifejezetten ide készített, színre kevert, német habarcsot és helyenként olasz kőanyagot használnak, mivel a kút szobrait alkotó válogatott, igen jó minőségű budakalászi travertin mészkőhöz ma már nemigen lehet hozzájutni. Ezentúl rugalmas réteggel kifugázzák a kőelemek közötti réseket is, amelyek az 1959-es elhelyezés hibáiból adódnak, valamint újrafaragják a Száva-szobor 2014-ben vandálok által letört, azóta hiányzó lábfejét és egy másik szobor lábujját is, amelyeket visszaillesztenek majd a csonkokra.

Az alsó nagy vízmedence kőtömbjei között tátongó rések az eredeti, 1959-es elhelyezésből származó hibák, ezeket különleges anyaggal töltik ki (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az alsó medence több helyen sérült, lepattogzott vízzáró rétegét is helyreállítják. Mivel a fölső két, ólmozott kúttál jó állapotban van, azokon efféle beavatkozásra nincsen szükség. 

Aranyozási feladatok is várnak még a szakemberekre, hiszen a kúton lévő két kártus (az eredeti alkotók, Ybl Miklós építész és Feszler Leó szobrász nevét megörökítő, valamint a háborús restaurálást végző Győri Dezső munkája előtt tisztelgő) tábla aranybetűs feliratait is restaurálni kell. 

A kút oldalán lévő két kártus aranyozását is pótolják, javítják (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az eredetileg a Kálvin (akkor Calvin) téren álló Danubius-kút tetején trónoló Danubius ábrázolása – tette hozzá Varga Zoltán Zsolt – a nagy itáliai mester, Michelangelo hatását tükrözi: kéztartása a firenzei Dávid-szoboréra emlékeztet, míg feje Mózesé, testének részletei a reneszánsz szobrászt idéző alapossággal lettek kidolgozva: még az erek is látszódnak rajta, noha ezt lentről aligha láthatja bárki.  

A Danubius-kút eredeti helyén, a Kálvin téren 1900-ban Klösz György felvételén (Forrás: Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.042/Fortepan/képszám: 82567)

Elkészültekor ez volt Budapest legnagyobb és legszebb szökőkútja, ám az 1944–45-ös ostrom alatt jelentősen megrongálódott. Végül 1951-ben született meg a döntés, hogy szobrait újrafaragják. A feladattal megbízott Győri Dezső szobrászművész kezdetben az eredeti kút szobrainak kiegészítésével, régi elemeinek felhasználásával kívánta kifaragni az új szoboralakokat, ez azonban a sok kiegészítés és hozzátoldás miatt esztétikailag nem lett volna megfelelő, így végül a teljes újrafaragás mellett döntöttek. 

Az eredeti kút eredeti Száva-alakja a Kálvin tér 9. számú házának udvarán (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Az így újraalkotott kutat az időközben forgalmassá vált Kálvin tér helyett a mai Erzsébet (akkor Engels) térre helyezték át, ahol ma is áll. Egyik megmaradt eredeti szobrát, a nőalakok közül legszebbként ábrázolt Szávát azonban mementóul visszahelyezték a Kálvin tér közelébe, a 9. számú ház udvarára. A szobor ott áll mind a mai napig, a Ráday utca felőli kapun bekukucskálva bárki megtekintheti. 

A Danubius-kút most zajló felújítása várhatóan novemberre készül el, így év végére ismét régi pompájában bújhat elő az állványzat mögül. 

Nyitókép: A Danubius-kút az Erzsébet téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)