Duna, Tisza, Dráva, Száva: felújítják a belváros legszebb díszkútját

A cikk angol nyelvű változata: Danube, Tisza, Drava, Sava – Beautiful fountain in Budapest city centre to be renovated

Írta: Bukovszki Péter

2020. szeptember 16. 15:00

Van egy gyönyörű díszkút a belvárosban, amelyet Ybl Miklós tervezett, és Magyarország egykori négy legnagyobb folyóját, a Dunát, a Tiszát, a Drávát és a Szávát ábrázolja. Eredetileg nem ide készült: a Kálvin téren állították fel 1883-ban, ám a háborús pusztításban súlyosan megrongálódott. Szerencsére 1959-ben újra felállították ezt a szemet gyönyörködtető alkotást, igaz, nem a korábbi helyén, hanem a mai Erzsébet téren, és a szobrokból nem az eredetieket, hanem a másolatukat, amelyeket viszont nem a világégés, hanem a járókelők bántalmaznak néha, így esett, hogy letörött Száva lábfeje. Most azonban az egész alkotás felújításával azt is újrafaragják.

A főváros egyik legpompásabb, neoreneszánsz díszkútjának szobrai a Kárpát-medence négy nagy folyóját jelenítik meg: csúcsán a névadó Danubius, azaz Duna látható férfialakban, a kút alsó részén pedig a Tisza, a Dráva és a Száva gyönyörű nőalakjai ülnek. A díszkutat legutóbb 2000-ben újítottak föl, az azóta eltelt húsz év azonban bőven rajta hagyta a nyomát az alkotáson: a légszennyezettség, a savas esők és az emberi rongálások egyaránt megviselték az Ybl Miklós tervezte díszkutat (a kút születésének kalandos történetéről itt olvashat bővebben). 

A felújítás alatt álló Danubius-kút az Erzsébet téren 2020 szeptemberének elején (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Drávát megjelenítő nőalak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Tisza, mint bájos ifjú nő, két kezében hálót tart (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Száva, jól látszik a szép hölgy letört lábfeje. Így nézett ki a Danubius-kút a felújítás előtt (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

A mostani, a Fővárosi Önkormányzat megbízásából két hete zajló felújítás vezető restaurátora, Varga Zoltán Zsolt a pestbuda.hu-nak elmondta: jelenleg többféle munkát is végeznek a díszkúton. A szobrokat és kőfelületeket homokfúvásos technikával és egy speciális vegyi eljárással tisztítják meg a vízkőtől és a piszoktól. 

A kúton két hete dolgoznak (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A savas esők és a kipufogógázokból származó kén ugyanis – mint Varga Zoltán Zsolt elmagyarázta – a mészkövet gipsszé alakítják, amelynek kristályai sokkal jobban vonzzák a szennyeződéseket, emiatt feketednek be idővel a szobrok és a házak homlokzati díszítőelemei is. Ezeket a lerakódásokat most óvatosan eltávolítják, ahogy a lerakódott vízkövet is, láthatóvá téve ezáltal a kőfaragványok eredeti, részletgazdag mintázatát. 

A kutat utoljára 2000-ben újították fel, de már azóta is húsz év telt el. Az évek alatt keletkezett hibákat most speciális habarccsal pótolják, kijavítják (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ezzel párhuzamosan feltárást is végeznek: egyrészt megkeresik a kő úgynevezett mállási gócait, másrészt eltávolítják a régi, nem megfelelő kiegészítéseket és egyéb, oda nem való idegen anyagokat. 

Ezt követően pótolják a hiányzó részleteket. Ehhez egy kifejezetten ide készített, színre kevert, német habarcsot és helyenként olasz kőanyagot használnak, mivel a kút szobrait alkotó válogatott, igen jó minőségű budakalászi travertin mészkőhöz ma már nemigen lehet hozzájutni. Ezentúl rugalmas réteggel kifugázzák a kőelemek közötti réseket is, amelyek az 1959-es elhelyezés hibáiból adódnak, valamint újrafaragják a Száva-szobor 2014-ben vandálok által letört, azóta hiányzó lábfejét és egy másik szobor lábujját is, amelyeket visszaillesztenek majd a csonkokra.

Az alsó nagy vízmedence kőtömbjei között tátongó rések az eredeti, 1959-es elhelyezésből származó hibák, ezeket különleges anyaggal töltik ki (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az alsó medence több helyen sérült, lepattogzott vízzáró rétegét is helyreállítják. Mivel a fölső két, ólmozott kúttál jó állapotban van, azokon efféle beavatkozásra nincsen szükség. 

Aranyozási feladatok is várnak még a szakemberekre, hiszen a kúton lévő két kártus (az eredeti alkotók, Ybl Miklós építész és Feszler Leó szobrász nevét megörökítő, valamint a háborús restaurálást végző Győri Dezső munkája előtt tisztelgő) tábla aranybetűs feliratait is restaurálni kell. 

A kút oldalán lévő két kártus aranyozását is pótolják, javítják (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az eredetileg a Kálvin (akkor Calvin) téren álló Danubius-kút tetején trónoló Danubius ábrázolása – tette hozzá Varga Zoltán Zsolt – a nagy itáliai mester, Michelangelo hatását tükrözi: kéztartása a firenzei Dávid-szoboréra emlékeztet, míg feje Mózesé, testének részletei a reneszánsz szobrászt idéző alapossággal lettek kidolgozva: még az erek is látszódnak rajta, noha ezt lentről aligha láthatja bárki.  

A Danubius-kút eredeti helyén, a Kálvin téren 1900-ban Klösz György felvételén (Forrás: Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.042/Fortepan/képszám: 82567)

Elkészültekor ez volt Budapest legnagyobb és legszebb szökőkútja, ám az 1944–45-ös ostrom alatt jelentősen megrongálódott. Végül 1951-ben született meg a döntés, hogy szobrait újrafaragják. A feladattal megbízott Győri Dezső szobrászművész kezdetben az eredeti kút szobrainak kiegészítésével, régi elemeinek felhasználásával kívánta kifaragni az új szoboralakokat, ez azonban a sok kiegészítés és hozzátoldás miatt esztétikailag nem lett volna megfelelő, így végül a teljes újrafaragás mellett döntöttek. 

Az eredeti kút eredeti Száva-alakja a Kálvin tér 9. számú házának udvarán (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Az így újraalkotott kutat az időközben forgalmassá vált Kálvin tér helyett a mai Erzsébet (akkor Engels) térre helyezték át, ahol ma is áll. Egyik megmaradt eredeti szobrát, a nőalakok közül legszebbként ábrázolt Szávát azonban mementóul visszahelyezték a Kálvin tér közelébe, a 9. számú ház udvarára. A szobor ott áll mind a mai napig, a Ráday utca felőli kapun bekukucskálva bárki megtekintheti. 

A Danubius-kút most zajló felújítása várhatóan novemberre készül el, így év végére ismét régi pompájában bújhat elő az állványzat mögül. 

Nyitókép: A Danubius-kút az Erzsébet téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon itt volt mar az ideje, de sajnos jelenlegi helyen, hatalmas fak koze rejtve abszolut nem tud ervenyesulni ez a csodalatos alkotas. Egy ilyen impozans szokokutnak hozza melto teret kellene biztositani, bar ez a tortenet mar inkabb az Erzsebet terrol, mintsem a Danubius-kutrol szol.
Az Erzsebet ter, a Deak terrel megtoldva Budapest nagy kozponti tere jelenlegi szettagoltsagaban es lepusztultsagaban meltatlan a fovaroshoz. A Kossuth terhez hasonlo egyseges terrendezes utan Budapest fotere, a magyar Trafalgar Square lehetne. A teret szegelyezo epuletek rekonstrukcioja mellett magat a teret is vegre rendezni kellene, hogy a kaotikus bazari allapotok helyett esztetikus arculatot tukrozzon. Jelen pillanatban ossze nem illo funkciok sokasaga osztja meg a teret megfosztva annak lehetosegetol, hogy ott barmifele szinvonalas rendezvenyt lehessen tartani. A hasznavehetetlen, esztetikailag jelentektelen buszpalyaudvar, a szabadteri kocsmakent funkcionalo godor a maga uvegborzalmaival es orokke szutykos labaztatojaval, az oreg eletveszelyes fakkal teli kutyaszaros kijozanodopark es mindezek mellett a vegtelenul izlestelen es odanemillo oriaskerek.
A teren allo elegans szallodakban megszallo kulfoldi barataim egytol-egyig azt mondtak, hogy az ablakbol kitekintve szabalyos terfalak koze szoritott kaosz, egyfajta balkani Disneyland tarul elejuk hatterben a bazilika fennseges kupolajaval... Tovabba megjegyeztek, hogy Budapest egyedulallo szepsegehez abszolut meltatlan ez a ter es nem ertik miert nem ezt hozzak rendbe eloszor a sok apro belvarosi terecske helyett. Bevallom, en sem ertem. Harom keruletunk metszespontjan harom metrovonalunk mellett tobb nagy fout fut itt ossze beleertve az Andrassy utat amire melton buszkek vagyunk. Kivalo kozlekedesi kapcsolatokkal Budapest legnagyobb es egyik legszebb terenek kellene itt allnia amely mindenfele vidam vagy eppen meghitt unnepi alkalmaknak, nagymeretu kulturalis rendezvenyeknek adhatna otthont kozepen a felujitott, mukodo es ejjel kivilagitott szokokuttal. A ter atfogo rekonstrukcioja lehetoseget adna egy hatalmas tobb szintes (a godor teruletet is magaba foglalo) melygarazs kialakitasara is. Ez jelentosen enyhitene a bevaros parkolasi problemain, mikozben segitene a teren zajlo rendezvenyek lebonyolitasat is. Mindez nemcsak megkoronazna az Andrassy utat es ezzel melto ellenpolusa lehetne a Hosok terenek, de egyben eletet lehelhetne a kornyezo utcakba es terekbe megujulast hozva mindharom erintett kerulet ma meg elhanyagolt zugaiba is.


Az Erzsébet tér koránt sincs olyan méltatlan állapotban mint sok más közterület Budapesten. A "gödör" az átlátszó üveg tóval, az óriáskerékkel nagyon jellegzetes, szép pontja Budapestnek. A járvány előtt valódi pezsgés volt itt a fiatalok körében. Inkább az olyan bántó, de egyszerűen orvosolható dolgokra kéne figyelni, hogy a volt buszpályaudvaron lévő köztéri órák működjenek, a metró lejárat környéke ne legyen elhanyagolt, szemetes, és legfőképpen a szépségében ugyan vitatható, de kétségkívül nagyon jellegzetes és városképet meghatározó Anker házat végre felújítsák.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó