Kormányrendeletben rögzítették a Városliget építési szabályait

2020. szeptember 30. 15:00

Kedden késő este jelent meg az a kormányrendelet, amely a jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal összhangban rögzítette a Városliget építési szabályait, 7 százalékban határozva meg a beépítés megengedett mértékét és 65 százalékban a zöldterület legkisebb mértékét. Az indoklás szerint a rendeletre azért volt szükség, mert Budapest önkormányzata a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát megkerülve akart új szabályokat alkotni, holott a Városliget megújításának kérdése nem pusztán fővárosi, hanem nemzeti ügy.

A jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengő módon rögzítette a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet – írja az MTI.

A kedden késő este megjelent kormányrendelet lényege, hogy annak hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat, amelyek többek között rögzítik a parkban felépítendő épületek körét, valamint azt is, hogy a Városligetben a beépítés legnagyobb megengedett mértéke 7 százalék, a legnagyobb párkánymagasság 25 méter, a zöldfelület legkisebb mértéke pedig 65 százalék kell legyen, s ebből a teljes értékű zöldfelületnek el kell érnie a 61 százalékot.

A hangulatos rózsakert (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette, a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Mint emlékeztetett, a jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításának folyamatát több mint félévvel ezelőtt indította meg a főváros vezetése. Noha a Városliget megújításának kérdése nem pusztán fővárosi, hanem nemzeti ügy, a módosítási folyamatban a fővárosi vezetés úgy terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé az általa tervezett módosításokat, hogy ezzel megkerülte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, nem volt hajlandó érdemi szakmai párbeszédre a Városliget megújításában illetékes kormányzati szervezetekkel, és a kötelező partnerségi egyeztetés során semmilyen módon nem vette figyelembe a rekordszámú, mintegy kétezer civil résztevő döntő többségének, több mint 90 százalékának a véleményét sem, akik az évek óta hatályos szabályzat megtartása mellett érveltek.

A kormány annak érdekében, hogy a törvény által kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított nemzeti ügy, a Liget Budapest projekt teljes körű megvalósításának sorsa ne a fővárosi vezetés egyoldalú diktátuma, hanem egy valós tényeken alapuló párbeszéd során dőljön el, ezért az erre vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján, a jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzat előírásain alapuló rendeletet alkotott a városligeti építési szabályok sarokpontjairól. E rendelettel nem lehet ellentétes bármely ezt követő fővárosi szintű szabályozás – mondta el a miniszteri biztos.

Épül a Magyar Zene Háza (Fotó: Városliget Zrt.)

Baán László kiemelte: a kormány továbbra is fenntartja azt az egyoldalú vállalását, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal. Ezeknek az intézményeknek a megvalósítását ugyanakkor a kormány továbbra is Budapest és a nemzet érdekeit kimagaslóan szolgáló fejlesztésnek tekinti, ezért türelemmel várja és szorgalmazza egy szakmai érveken és tényeken alapuló megállapodás létrejöttét – közölte.

 A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a főváros vezetése által tervezett VÉSZ-módosítás eltörölte volna az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építési helyeit, noha a főváros által készített előkészítő anyagok is egyértelműen leszögezik, hogy a Liget projekt teljes körű, ezen három fejlesztést is tartalmazó megvalósulása esetén jelentősen, a jelenlegi 60-ról 65 százalékra nő a zöldfelületek aránya a Városligetben. Ráadásul ezen épületek esetében különösen érthetetlen a zöldfelületek védelmére való hivatkozás: ezek megvalósítása ugyanis semmiféle zöldfelület-veszteséget nem jelent, hiszen a helyükön több mint száz éve mindig is épületek álltak – jegyezte meg.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Liget Budapest projekt valamennyi eddig átadott összes eleme rendkívül népszerű és napról napra egyre több ember számára bizonyítják a Liget projekt célkitűzéseinek érvényességét; átadásuk óta már több százezer látogatót fogadtak a megújult parkrészek, a Nagyjátszótér, a Millennium Háza és a Rózsakert, a Városligeti Sportcentrum, az ifjúsági sportpályák, valamint a kutyás élménypark is.

A Millennium Háza, az egykori Olof Palme Ház (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A közvélemény-kutatások ráadásul azt mutatják, hogy a fejlesztés konkrét terveinek ismeretében a budapestiek 70, míg az ország lakosságának 80 százaléka a Liget projekt teljes körű megvalósítását szeretné. A VÉSZ tervezett módosítása kapcsán mintegy kétezer magánszemély, intézmény és civil szervezet mondta el véleményét, ezek 90 százalékot is meghaladó része a Liget Budapest projekt teljes megvalósítását és a korábbi építési szabályzat megmaradását kérte, miközben több mint 60 ezren írták alá a Liget projekt eredetileg tervezett megvalósítását szorgalmazó országos petíciót – emelte ki a miniszteri biztos.

A Városliget egy olyan, egész Európában egyedülálló közpark, ahol a kulturális, rekreációs intézmények gazdagsága és a zöldfelületi kikapcsolódás több mint egy évszázada egyenértékűen van jelen a park életében és közösen adják azt a karaktert és vonzerőt, amelyek a Ligetet a legkedveltebb fővárosi parkká tették és teszik – hangsúlyozta Baán László.

Kiemelte továbbá, hogy ezen hagyományra építve növeli a park zöldfelületét és újítja meg intézményi hálózatát a Liget Budapest projekt, amely nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, hanem jelenleg az egész nyugati világnak a legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése, amelynek teljes körű megvalósítása érdeke nemcsak nemzetünk jelen, hanem eljövendő generációinak is.

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújuló Városliget látványterve (Forrás: Városliget Zrt.)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Liget projekt eddig megépült elemei, mint a képeken is látható csak hozzáadott a Városliget nívójához. Jó lenne, ha folytatódhatna ez a fejlesztés, és ha a főváros nem épít semmit, legalább ne akadályozza ezt.


A Fővárosi Közgyűlés a budapestiek akaratával összhangban a szerdai közgyűlésen fogja elfogadni a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amelyet a kormány egy ma reggel elfogadott rendelettel felülírt, semmibe véve budapestiek százezreinek akaratát, kiüresítve az önkormányzatiságot, és végképp világossá téve, hogy nem barátja, hanem ellensége Budapestnek.
Lássunk tisztán, mit is jelent ez!
A rendelet:
????Növelné a Városliget beépítettségét, jelentősen csökkentetné a zöldfelületek nagyságát
????Lehetővé tenné a Városliget közepén a Nemzeti Galéria megépítését, ami akkora lenne, mint egy 10 emelet magas épület
????Lehetővé tenné a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza megépítését, mindezt úgy, hogy eltörölnék a zöldtető-létesítés kötelezettségét
????Eltörölnék a nagyrendezvények éves korlátozását, így olyan terhelés érné a Városliget zöldfelületét, ami annak pusztulásához fog vezetni
????Növelnék az építkezéshez igénybe vett terület nagyságát, emellett megengedné a vendéglátó teraszok térkövezését is


Hát igen, a Kormány lehetővé tenné az építést korábban meglévő épületek helyén, miközben a zöldterületek összességében növekednének. Szörnyű bűntett! "lehetővé tenné, megengedné" iszonyú kifejezések. "tíltani, nem engedélyezni, lerombolni" ez a haladás...
Gratulálok!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó