A fővárosi fejlesztéseket, építéseket a szocializmusnak nevezett időszakban néhány nagyobb állami vállalat végezte. Nézzük meg, hogy 50 éve miket terveztek az elkövetkezendő, úgynevezett negyedik ötéves tervre!

A Középületépítő Vállalat és a Lakóterv közös sajtótájékoztatót tartott 1970. november 12-én az előttük álló feladatokról. 

A Vigadó felújítása hosszú ideig elhúzódott (Fotó: Fortepan/Képszám: 46769)

Nagyon sok elképzelést vázoltak, amelyeket a következő öt évben, Budapesten és országszerte terveztek. Azonban az állami építőcégeknek is megvolt a kapacitáshatára. Sokatmondó, amit a Középületépítő Vállalat igazgatója, Balázs György mondott a Népszavának 1970. november 22-én: 

„A vállalatunkhoz beérkezett építési igény közel kétszerese kapacitásunknak. A programba vett beruházások előirányzati értéke meghaladja a hétmilliárd forintot, amiből több mint ötmilliárdot már le is kötöttünk.”

Mi szerepelt tehát az 1971–1975 közötti tervekben? Nagyon sok minden, szállodák, kórház, munkásszállók. A vállalat vezetője a fent idézett cikkben így foglalta össze: 

„Tevékenységünk továbbra is Budapest területére korlátozódik. Részt veszünk a belvárosi rekonstrukcióban, felépítünk tizenkét nagy irodaházat, közöttük a Kereskedelmi Kamara és a MALÉV új székházát, programunkban szerepel három touringszálló, a várbeli Hilton-szálló megépítése. Az ÉVM megbízásából három nagy munkásszállót, több kollégiumot, egyetemi épületet készítünk. Jövőre hozzákezdünk a dél-pesti kórház építéséhez, a Kútvölgyi úti kórház bővítéséhez, tovább folytatjuk a budai várpalota építését, és elkészítjük régi Vigadó újjáalakított épületét. Kulturális megbízásunk a Bábszínház új épületének a megépítése.”

A vállalat olyan beruházáshoz is előkészült, amelyekre elvileg nem volt megrendelése, ezek közül a legjelentősebb talán az akkor a Városligetbe tervezett Nemzeti Színház felépítése vagy a Duna-parti szállodasor folytatása. 

A Normafánál a Hotel Olimpia 1972-re készült el, ma már nem áll, 2018-ban elbontották (Fotó: Fortepan/Képszám: 112528)

A Nemzeti Színház új helyét a Blaha Lujza téren álló régi épület lebontása után a Városliget szélén, a Dózsa György úton jelölték ki. Az új épületre 1964–1965 fordulóján tervpályázatot is kiírtak, tehát 1970-ben a Középületépítő Vállalat joggal remélhette, hogy lassan talán elindul az építkezés. 

Azonban a Nemzeti Színház esetében nagyon sokáig nem történt semmi, mert bár 1985-ben kiadták az építési engedélyt, a beruházás ott nem valósult meg. 

A többi nagy tervből, ha nem is 1975-ig, de végül sok minden megépült. A Budaörsi út mellett 1971-re elkészült a Hotel Wien, a Normafánál  egy évvel később, 1972-ben átadták a Hotel Olimpiára keresztelt szállodát. 

A Vár rekonstrukciója is folytatódott, és felépült, igaz csak 1980-ra a Dél-pesti Kórház, mai nevén Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet. Az irodaházak közül nem mindegyik készült el, hiszen az 1970-es években a szocialista tervgazdálkodás gazdasági hibái miatt az ország egyre rosszabb pénzügyi helyzetbe került, ezért a tervezett nagyberuházások egy része elmaradt, egy része csúszott. Nem kapott így új irodaházat a Malév sem, a cég megszűnéséig a Széchenyi téri épületben működött. 

A Dél-pesti Kórház 1980-ra lett kész (Fotó: Fortepan/Képszám: 124552)

A Középületépítő Vállalat azonban az 1970-es években számos, akkor jelentős épületet tervezett és épített fel, amelyek közül sok ma már nem áll, így a Szervita téri parkolóház vagy a Budapest Sportcsarnok sem. Ma is megvan szerencsére azonban a Vigadó felújított épülete.

A már említett, 50 évvel ezelőtti sajtótájékoztatón még egy figyelemre méltó bejelentést tettek, nevezetesen, hogy könnyűszerkezetes intézmények építését kezdik meg, elsőnek 10 iskolaépület felépítését tervezték. 

A következő években valóban megjelentek a könnyűszerkezetes épületek, iskolák, üzletek az országban és Budapesten, jellemzően a lakótelepi területeken, de később épültek könnyűszerkezetes iskolaépületek már meglévő iskolákhoz, azok bővítéseként.

Nyitókép: A Hotel Wien a megnyitásakor, 1971-ben (Fortepan/Képszám: 112447)