A gyönyörű Száva is visszakapta letört lábfejét – Elkészült a Danubius-kút felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of Danubius Fountain Completed – Footless Szava restored

Írta: Bukovszki Péter

2020. december 9. 14:00

Budapest egyik legszebb és legnagyobb szökőkútja, az Erzsébet téri Danubius-kút az elmúlt hónapokban átfogó felújításon esett át, amelynek során köveit megtisztították, hiányzó részeit pótolták, és még a megkopott aranyozást is felfrissítették.

A főváros egyik legrégebbi, eredetileg 1883-ban a Kálvin téren felállított díszkútja egyben az egyik legszebb is, amely a Kárpát-medence négy nagy folyóját jeleníti meg allegorikus alakok formájában. Legfölül a büszke férfialak Danubius, a Duna jelképe, alatta, a három gyönyörű női szobor pedig a Tiszát, a Drávát és a Szávát jelképezi. A feltűnően szép díszkutat a kiváló arányérzékkel megáldott mester, Ybl Miklós tervezte, a szobrászati rész pedig Feszler Leó kezét dicsérte. 

A gyönyörűen felújított kút 1959 óta az Erzsébet (régen Engels) tér dísze (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Danubius-kút eredeti szobraival, eredeti helyén, a Kálvin tér közepén 1900-ban, Klösz György felvételén (Forrás: Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.042/Fortepan/Képszám: 82567)

Eredeti helyéről, a mind forgalmasabbá váló Kálvin térről a II. világháborút követően mennie kellett, míg végül a teljes felújítás és a harcokban megrongálódott szobrok újrafaragása után 1959-ben állították föl a mai Erzsébet (akkoriban Engels) tér közepén. 

A kút most felújított szobrai már nem eredetiek: a megrongálódott alkotásokat a II. világháború után újrafaragták. Szemben az ölében hálót tartó Tisza (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A legutóbb 2000-ben felújított kút mostani, szeptemberben kezdődött restaurálását részben az időjárás, részben a vandalizmus, részben pedig az 1959-es felállítás hibái indokolták. Mint azt a PestBudának a főváros által megrendelt felújítás vezető restaurátora, Varga Zoltán Zsolt elmondta: a munkálatok során a kút szobrait és a kőfelületeket homokfúvásos technikával és egy speciális vegyi eljárással tisztították meg a vízkőtől és a piszoktól, láthatóvá téve ezáltal a lerakódások alatt rejtőző eredeti, részletgazdag mintázatot. 

Ölében kagylókkal és csigákkal Dráva (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
 

Mindeközben eltávolították a régi, nem megfelelő kiegészítéseket és más idegen anyagokat, és pótolták a szobrok hiányzó részleteit, amihez kifejezetten ide készített német habarcsot és olasz kőanyagot használtak, mivel a kút eredeti anyagát adó budakalászi travertin mészkő ma már gyakorlatilag elérhetetlen anyag. 

A Szávát megtestesítő nőalak 2014-ben, vandálok által letört lábfejét is pótolták most (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az újrafaragott részek között volt az egyik legszebb nőalak, Száva 2014-ben vandálok által letört lábfeje és egy másik szobor lábujja is, amelyek ma már ismét az eredetinek megfelelő formában láthatók a szobrokon. 

Gyönyörűek a részletek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A munkák során pótolták a kút lepattogzott vízzáró rétegét, és a speciális habarccsal kitöltötték az alsó, nagy vízmedence kőelemei között tátongó, ujjnyi vastag illesztési hézagokat (amelyek az 1959-es elhelyezés hibáiból adódtak), helyreállítva ezzel az egységes, sima felületet. Mint Varga Zoltán Zsolt elmondta, a fölső két ólmozott kúttál jó állapotban van, ezért azokon nem volt szükség a vízszigetelést érintő beavatkozásra, de megtisztították őket.

Az alsó kúttál 1959-es elhelyezési hibáiból adódó ujjnyi vastag résekeit speciális habarccsal töltötték ki, és pótolták a lepattogzott vízzáró réteget (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mindezeken túl újraaranyozták a kút két, egymással átellenes oldalon lévő kártusát is, amelyek az eredeti alkotók, Ybl Miklós építész és Feszler Leó szobrász neveit örökítik meg, valamint a háborús restaurálást végző Győri Dezső munkája előtt tisztelegnek. 

Újraaranyozták a kúttál két oldalán elhelyezett kártusokat is, amelyek az eredeti és a háború utáni helyreállítást végző alkotóknak állítanak emléket (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A ma látható szobrok megfaragásával az ötvenes években Győri Dezsőt bízták meg (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az arra sétálók már november eleje óta gyönyörködhetnek a jelenleg téli álmát alvó, száraz, ám eredeti szépségét visszanyert szökőkútban. Ha vigyázunk rá, reméljük, évtizedekig nem lesz szükség újabb átfogó felújításra. 

A teret kémlelő Száva (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Tisza és Száva (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Jónak bizonyult az új helyszín: a kút sokkal jobban érvényesül itt, mint a túlzsúfolt Kálvin téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: a Danubius-kút szobrai, szemben Száva alakja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Egy ilyen csodalatos szokokutnak nem egy izlestelen gagyi oriaskerek meg egy ures komcsi buszpalyaaudvar kozotti bokros-fas teruleten elrejtve kellene allnia, hanem egy olyan teren ahol ervenyesulni tud.


A Március 15. téren lévő modern gladiátor szoborcsoportot is eldugták a fák közé, ahelyett, hogy visszaállítanák az eredeti helyére a tér közepére és a szökőkút funkciót is helyreállítanák.


A mai térfelújítások sokszor teljesen el vannak hibázva. A legelrettentőbb példa a Baross tér, ahol teljesen felesleges nyitott terek vannak, amelyek miatt nincs zöldfelület, nincsenek fák és a Baross szobor is a tér szélső csücskében van eldugva, ahelyett, hogy közvetlenül a Keleti Pályaudvar homlokzata elé helyeznék.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó