Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a XII. kerületben, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák ölelésében elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése. A Testnevelési Egyetem területe több ütemben, nagy területen újul meg, néhány év múlva egy élhető, zöld városrésszé válik a tervek szerint.

A Testnevelési Egyetem új épületének látványterve, az új campus a XII. kerületben, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák  által határolt területen épül (Forrás: tspc.hu)

Az Alkotás utcai homlokzat látványterve (Forrás: tspc.hu)

A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai új épületei, amelyek a generáltervező TSPC tervei szerint valósulhatnak meg december első hetében építési engedélyt kaptak. A tömbben különböző sportfunkciók kapnak helyet, többek között egy 50 méteres fedett uszoda, fedett atlétikacsarnok, tornacsarnok, labdajátékok terei és lőtér, valamint egy 400 férőhelyes kollégium.

A terület beépítése során a történeti kert rekonstrukciója is megvalósul, amely az egyetem hallgatói és oktatói mellett a lakosság számára is nyitott lesz.

 Zöld pihenőzónájává válik a történeti kert (Forrás: tspc.hu)

A Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztésének látványos elemeként a tervező egyedülálló koncepcióval az épülettömb tetején található, 9000 négyzetméteres tetőre is sportpályákat tervezett: Budapest legnagyobb tetőteraszán 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézóterasz található majd.

Az Alkotás utcai épületet finombeton homlokzatburkolat öleli. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemi is vannak, a perforáció a tervezői szándék szerint nyitottságot és transzparenciát sugalló héjként fut végig az épületen. A burkolat az Alkotás utcai homlokzaton mutatja a legtöbb áttörést, majd a Győri út felé egyre jobban bezár. Az Alkotás utcában sétálva az uszodatérbe és az atlétikacsarnokba is beleshet az utca embere.

A tetőteraszon futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézóterasz lesz majd (Forrás: tspc.hu)

A kampusz hangulatos, zöld pihenőzónájává válik a Hauszmann-féle történeti kert: a védett kertet az atlétikacsarnok 13 méter magas fala zárja le. A tervezők egy különleges megoldással, vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan „folytatni” a történeti örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezők és speciális szaktervezők segítségével futtatják be zöldfallá.

A Testnevelési Egyetem mintegy 78.000 négyzetméteren, több ütemben újul meg, jelenleg is zajlik a Csörsz utcai atlétikai csarnok és multicsarnok kivitelezése. A fejlesztés régiós szinten is jelentős léptékű oktatási beruházás, amely a hallgatók és oktatók magas szintű munkáját segíti majd.  

A készülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésének, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.

Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas zárt atlétikai csarnoka, amely a 200 méteres futókört is az épületen belül valósítja meg. Különleges megoldás a sportpályák elhelyezése a tornacsarnok épületében: a három emeleten különböző funkciójú terek épülnek egymásra. A tornacsarnok fölött a két szinten a küzdősportok termei (karate, judo, birkózás és ökölvívás) találhatók. A kosárlabda terem fölött két kézilabda terem is található, ez szintén komoly szakmai kihívás volt a tervezés során.

Nyitókép: A Testnevelési Egyetem új campusának látványterve (Forrás: tspc.hu)