A régészet olyan, mint egy milliódarabos puzzle: a régész egy nagy folyamat része, minden korszakban hozzátesz egy-egy hozzáillő darabot a történelem során felhalmozódott tudás „kirakósához”. Az idén ötéves „Középpontban a középkor” kiállítássorozat aktuális tárlata is sok-sok darabkát tesz hozzá a régészet nagy puzzle-jához, amikor megosztja régészet iránt érdeklődő közönségével a 2019-es év ásatásainak legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből álló válogatását – írja közleményében a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma.

Ásótól a vitrinig

A kiállításon a leletek mellett a tárgyak „ásótól vitrinig” tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba kerül. Egy tárlat ugyanis csak több, különböző területen tevékenykedő kolléga – régész, restaurátor, történész, geodéta, archaeozoológus, stb. – együttműködésének eredményeképpen valósulhat meg.

Cseréppersely érméi a XV-XVI. századból, az Irgalmasrendi Kórház ásatásán találták (Fotó: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)

Kereszt alakú medál XV. századból, a XIII. Népfürdő utca 47. ásatásáról (Fotó: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)

Az, hogy a közönség még ebben a korai fázisban megismerkedhet a leletanyaggal, azt is jelenti, hogy az érdeklődők jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába, mint más tárlatok esetében. A tudományos vizsgálatok elvégzése előtt sokszor csak feltevésekre támaszkodhatnak a szakemberek, melyek végül vagy megerősítésre vagy elvetésre kerülnek – akár az egyik kiemelt lelet, egy középkori kútba dobott lócsontváz esetében is, mivel a pontosabb vizsgálatok előtt még nem valószínűsíthetjük, hogy vajon hogyan, s miért „gyömöszölhettek” bele a XV-XVI. században egy ilyen nagy állattetemet egy 150 cm átmérőjű kútba.

Lócsontváz egy középkori kútból a XV-XVI. századból, az Irgalmasrendi Kórház ásatásán került elő (Fotó: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)

Felfedezés és játék a virtuális kiállításban 

A 2020-as év – mint oly sok mindenki mást – a múzeumot is új kihívások elé állította. A kiállításon dolgozó csapat ragaszkodva a hagyományokhoz úgy döntött, hogy a bezárás ellenére is létrehozza a kiállítást, valamint ennek virtuális verzióját. Így a közönség az online múzeumi térben kalandozva tekintheti meg asztali számítógépen, tableten, mobiltelefonon vagy VR szemüveggel ezt a formájában is újdonságot hozó, a mostani időszak nehézségeit kicsit feledtetni próbáló, könnyed, a képregények stílusában megrajzolt, az ásatások élményét érzékletesen visszaadó tárlatot.

Árpád-kori ezüst S-végű hajkarika a XVII. kerületi Zrínyi utcai ásatásból (Fotó: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)

Tevekoponya (Fotó: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)

Az érdeklődők virtuális sétájuk során megtekinthetik a teljes kiállítást, szemügyre vehetik az apró részleteket, megpihenhetnek az egyes tárgyaknál, hogy történetükről bővebb információt szerezhessenek. A játékos kedvű látogatók pedig találgathatják, hogy vajon milyen állat csontját látják a kártyákon (medveagyar? tevekoponya? netán egy görény medencéje?); vagy voksolhatnak, hogy régészek, restaurátorok, archaeozoológusok vagy történészek szeretnének-e inkább lenni, valamint üzeneteket dobálhatnak be az Irgalmasrendi Kórház ásatásán megtalált pénzes persely virtuális másába. 

A kiállítás kurátora Terei György régész, a Középkori főosztály vezetője.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban lévő időszaki kiállítás megtekinthető online a múzeum honlapján.

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma

Nyitókép: Megnyílt a Középpontban a középkor 5.0 Ásótól a vitrinig című kiállítása a Vármúzeumban​ (Fotó: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)