Ahogy már korábban beszámoltunk róla, elkezdődött a Budavári Palota egyik legjelentősebb, reprezentatív termének belsőépítészeti kialakítása. A Nemzeti Hauszmann Program ma közzétett videójából most az is kiderült: hamarosan beépítik a helyére a palota Szent István-termének kandallóját.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében, 120 évvel ezelőtti állapotában újjászülető terem egyik legszebb dísze lesz a Zsolnay-gyár kerámia alkotása. A pécsi manufaktúra szakemberei a videóban arról is meséltek, mekkora feladatot jelentett a több mint öt évig készített remekműve megalkotása.

„A legnagyobb nehézség az, hogy minden egyes elemet manufakturális jelleggel készítünk, ezért minden egyes elem más és más méretű, nem egy szabványos sorozatgyártásból kikerülő darab. Ezeket kell úgy összepasszintani, hogy azok szépen is nézzenek ki” – mondta a kisfilmben Váradi Péter kandallókészítő mester.

A Szent István-terem egykor (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Ahogy a videóban elhangzott, a 120-féle elemből és összesen 611 darabból álló alkotás fennmaradt egykori mintadarabok, az eredeti tervek és archív fotók alapján készült el. Az úgynevezett gyártmányterv elkészítése másfél évig tartott.

A tervező fotókkal, animációval és olykor saját készítésű sókerámiával is irányította a gyártási folyamatot, hogy az egyes részek minél pontosabbak legyenek. Angyal Tibor építész, a Szent István-terem tervezője szerint: „Egy elég bonyolult geometriáról van szó. A lehető leghitelesebben akartam ezt megcsinálni, úgy, ahogyan az összes többit is, tehát itt minden egyes bogyóért, minden egyes kis levélkéért az ember megküzdött” – mesélte a kisfilmben a szakember. 

Az alkotás egykori mintadarabok, az eredeti tervek és archív fotók alapján készült (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Az eredeti, Zsolnay-csempés kandalló és az eredeti hű másaként újjászületett új (Fotó: Várkapitányság)

Az ötször égetett, kézzel festett és aranyozott Zsolnay-kandalló elemeit az építésnél különleges ragasztóhabarccsal illesztik össze. A munka során figyelni kell a súly elosztására, ezért ehhez egy tartós vázszerkezet készült. A 4,7 méter magas és 2,8 méter széles remekmű felső részeinek építésekor speciális állványt használnak majd.

A gyár már tartott egy próbaépítést, az elemeket méretre csiszolták. A helyszínen a kandallót a parkettához és a falburkolathoz milliméter pontossággal illesztik össze.

A helyszínen a kandallót a parkettához és a falburkolathoz milliméter pontossággal illesztik össze (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

„Ez egy izgalmas pillanat, mert egy négy és fél méteres, közel másfél tonnás szerkezetet kell felépíteni teljesen szabálytalan elemekből. Ezt a szerkezetet jó előre meg kell tervezni, bizonyos elmeit össze kell építeni, hogy a helyszínen már flottul menjen” – magyarázta a videóban Dr. Rostás Péter művészettörténész, a Szent István-terem újjáépítésének vezető szakértője.

Az újjászületett Szent István-termet augusztus 20-ától a nagyközönség is megcsodálhatja a Budavári Palota déli összekötő szárnyában, az első napokban ingyenesen.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program

Nyitókép: Az eredeti, Zsolnay-csempés kandalló és az eredeti hű másaként újjászületett új (Fotó: Várkapitányság)