A Citadella felújításának előkészítésként már megtörtént az állapotfelmérés, valamint az átfogó régészeti kutatás. Ennek során számos értékes lelet került elő, többek között római és török kori érmék, a XIX. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító, I. világháborús légvédelmi ágyútalp.

A Citadella teljes felújítása 2023-ra készül el (Fotó: Várkapitányság)

A Várkapitányság közleménye szerint a leletek biztonságba helyezése után kezdődött meg az egykori erőd átépítése, az első ütemben elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és a belső udvar rendezését.

Ennek során a keleti oldalon látványos lépcsősort alakítanak ki, amelynek segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt. A belső udvaron 6000 négyzetméteres parkot és egy tavat alakítanak ki. Itt kap helyet a 35 méter magas nemzeti lobogó is.

Emellett több ponton megnyitják az erőd falait. Ez egyszerűsíti a Gellért-hegy két oldala közötti átjárást. Másrészt a falak átvágásával szimbolikusan folytatódik a kiegyezés utáni, a népharag fűtötte 1899-es bontás.

A falak átvágásával egyszerűbb lesz az átjárás és új kilátóteraszokat is építenek (Fotó: Várkapitányság)

A Citadellán új kilátóteraszokat is építenek. Az északi bástyáról az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg az ágyútorony épületének tetőteraszáról a Margit-szigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre lehet rálátni.

Az erődfalon belül egy új, több mint 6000 négyzetméteres közpark lesz, kávézóval és tóval​ (Fotó: Várkapitányság)

A beruházás második ütemben a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást rendeznek be az ágyútoronyban a Szabadság Bástyája címmel.

 Az ágyútoronyban nagyszabású kiállítást rendeznek majd a Szabadság Bástyája címmel (Fotó: Várkapitányság)

A Citadella átépítése kiemelt kormányzati beruházásként valósul meg.

A most megkezdett munkálatok ideje alatt az erőd körüli sétány és a Szabadság-szobor előtti terasz nem látogatható.

Nyitókép: Elkezdődött a Citadella megújítása (Fotó: Várkapitányság)

Forrás: Várkapitányság