Teljesen átépítik a Citadellát – Parkok, teraszok várják majd a látogatókat

A cikk angol nyelvű változata: A new Citadel rises – Parks and terraces for visitors

2021. április 22. 15:00

A régészeti feltárások után megkezdődött a Citadella és közvetlen környezetének átépítése. A látványterveken is jól látható, hogy az egykori erőd falait több helyen megnyitják, átjárhatóvá teszik. Új kilátóteraszokat, parkokat, zöldterületeket alakítanak ki az erődön és az udvarában. A tervek szerint a teljes beruházás 2023-ra készül el.

A Citadella felújításának előkészítésként már megtörtént az állapotfelmérés, valamint az átfogó régészeti kutatás. Ennek során számos értékes lelet került elő, többek között római és török kori érmék, a XIX. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító, I. világháborús légvédelmi ágyútalp.

A Citabella teljes felújítása 2023-ra készül el (Fotó: Várkapitányság)

A Várkapitányság közleménye szerint a leletek biztonságba helyezése után kezdődött meg az egykori erőd átépítése, az első ütemben elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és a belső udvar rendezését.

Ennek során a keleti oldalon látványos lépcsősort alakítanak ki, amelynek segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt. A belső udvaron 6000 négyzetméteres parkot és egy tavat alakítanak ki. Itt kap helyet a 35 méter magas nemzeti lobogó is.

Emellett több ponton megnyitják az erőd falait. Ez egyszerűsíti a Gellért-hegy két oldala közötti átjárást. Másrészt a falak átvágásával szimbolikusan folytatódik a kiegyezés utáni, a népharag fűtötte 1899-es bontás.

A falak átvágásával egyszerűbb lesz az átjárás és új kilátóteraszokat is építenek (Fotó: Várkapitányság)

A Citadellán új kilátóteraszokat is építenek. Az északi bástyáról az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg az ágyútorony épületének tetőteraszáról a Margit-szigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre lehet rálátni.

Az erődfalon belül egy új, több mint 6000 négyzetméteres közpark lesz, kávézóval és tóval​ (Fotó: Várkapitányság)

A beruházás második ütemben a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást rendeznek be az ágyútoronyban a Szabadság Bástyája címmel.

 Az ágyútoronyban nagyszabású kiállítást rendeznek majd a Szabadság Bástyája címmel (Fotó: Várkapitányság)

A Citadella átépítése kiemelt kormányzati beruházásként valósul meg.

A most megkezdett munkálatok ideje alatt az erőd körüli sétány és a Szabadság-szobor előtti terasz nem látogatható.

Nyitókép: Elkezdődött a Citadella megújítása (Fotó: Várkapitányság)

Forrás: Várkapitányság

Összesen 14 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Rémes! Egy zárt erőd szétdarabolása, holott ez az eredeti funkció teljes megcsúfolása. Ha ragaszkodunk a történelmi hűséghez akkor a falakat nem szabad megbontani.
Ez egy bornírt ötlet és az építészet, várépítés, erődépítés tökéletes negligálása!
Tiltakozom!


Az eredeti funkció ma már nem működik. Jó ötlet, az erőd nyitottá tétele. A hatalmas zászló a közepén látványos.

Válaszok:
Sándor | 2021. április 23. 17:08

Ember! Nem arról van szó, hogy működik-e az erőd, vagy sem. Komáromban sem működik az erőd és a magyar kormány is ad pénzt az EREDETI ÁLLAPOT visszaállítására!
Az a lényeg, hogy egy történelmi épületet NE ERŐSZAKOLJUNK MEG..


1. A Citadella legfőbb értéke a budapesti panoráma. A most megvalósuló Gellért-hegyi sikló hegyállomását az erőd udvarán kellene kialakítani, hogy turista, gyerek, nyugdíjas és mozgáskorlátozott egyaránt időveszteség és hosszú séta nélkül tudjon akadálymentesen tudjon körbemenni a falakon, végig, a mellvédnél, onnan a legjobb a kilátás. (Ha meg akarjuk bontani a falat, vezessük át a járatot fölötte. A kapu fölött szintén, a déli oldalon megbontott falat pedig építsék vissza.)
2. Nem tudom, biztonságos-e egy két oldalról is végig lezárt hosszú lépcsős átjáró kialakítása a mai világban (mindenki olvas újságot), de biztonságpolitikusokkal jól fel vagyunk szerelve, majd nyilatkoznak ők.
3. Remélem, az átépítéssel az összes szükséges kereskedelmi egység a falakon belül kerül elhelyezésre és megszűnik minden bódé a Citadellán, illetve környékén.

Válaszok:
Sándor | 2021. április 24. 08:39

Szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet, hogy a Citadella együttes (Szabadság szoborral) a Világörökség része és MŰEMLÉKI VÉDELEM ALATT ÁLL maga az épület.
Azonkívül. Teljesen mindegy, hogy Haynau parancsára építették, akkor is a magyar történelem része, a múltat nem lehet letagadni.
"Büszkén a Gellért hordja bársonyát,
S fején mint gondot az új koronát"
írta róla Arany János.
összegezve:
Le kell fognunk a hozzá nem értők kezét, ha ilyen durva merénylettel akarják Budapest arculatát megváltoztatni!


A panoráma a Citadella nélkül is megvan. A Citadella értéke önmaga. A saját múltja és az, hogy a Duna felőli arculata a Világörökség része!


A Citadella jelentőségéről, jövőbeli szerepéről megoszlanak a vélemények. De szerintem abban sokan egyetértünk, hogy a tervek semmiképp sem nevezhetőek kivételesen jónak. Egy ilyen nagyságú és jelentőségű projectnél mindenképp nagy versenynek és szigorúbb elbírálásnak kéne lenni, hogy az esetleges átalakítások hosszútávon is megállják a helyüket, és méltóak legyenek Budapest építészeti színvonalához.

Válaszok:
Sándor | 2021. április 24. 20:32

Elvtársi semmitmondás..


Megjelent a minuszt osztó hülyegyerek, generátort is használ és kétszáz minuszt beszór 10 másodperc alatt.

Válaszok:
persona | 2021. április 26. 16:13

A terv minden szempontbol aggalyos barmilyen latvanyosnak is tunik elsore.
Biztonsagi szempontbol mindenekelott. Ugyan nem keszulunk haborura, de a Citadella Budapest vedelme szempontjabol a varos egyik legfontosabb strategiai pontjan helyezkedik el es ha mar all itt egy massziv erod azt semmikeppen sem okos dolog szetberhelni...
A Citadella kozel 170 eves, az UNESCO Vilagorokseg reszet kepezo fontos hadtorteneti muemlek, Budapest egyik legoregebb ma is allo epulete. Muemleki szempontbol tehat megintcsak problemas az elkepzeles.
Ugyan a Habsburgok epitettek ellenseges cellal, de mar tobb mint 100 eve a mienk, mi hasznaljuk es az osztrakokkal is azota mar tobbszorosen kiegyeztunk, megbekultunk, tovabb leptunk es mar jo ideje azonos oldalon is allunk, azonos politikai tomb tagjai vagyunk. Torteneti szempontbol tehat nem indokolhato a durva beavatkozas.
Valahol az is santit, hogy nemzeti szabadsagkuzdelmeink bemutatasara akarjak hasznalni az epuletet mert pl. 1956-ban semmilyen szerepet nem jatszott a Citadella.
Epiteszeti szempontbol meglehetosen absztrakt ujitas a keleti mellved felkorivenek szethasitasa ket keskeny falcsonkot eredmenyezve ami statikai kerdeseket is felvet. Arrol nem is beszelve, hogy praktikai szempontbol is visszas mert a turistak elveszitik a legjobb panoramat nyujto falszakasz egy jelentos hanyadat. Helyette caplathatnak fol a hoszu rideg lepcsosoron hogy aztan valasztaniuk kelljen a deli vagy az eszaki panorama megtekintese kozott mivel az erod Duna feloli vegen a falakon a koruljarhatosag a lepcsosor miatt megszunt. Ez persze azt is fogja eredmenyezni, hogy a lepcsosor ket oldalan letrejovo furcsa keskeny bastyaszeru epitmenyeken es az oda vezeto szukuletben turistak tomege fog tusakodni a latvanyert.
Ha mar a latvanynal tartunk. A hatalmas zaszlotarto rud onmagaban nem lenne problemas, de a Szabadsagszoborral vetekedve a ket dudas egy csardaban esetet fogja megvalositani. Ez a disszonancia a varos minden ponjarol lathato lesz ami kulonosen ejjel lesz nagyon feltuno ha a zaszlorud is diszkivilagitast kap. Raadasul Budapesten ritkan fuj olyan eros szel, hogy egy ekkora zaszlo folyamatosan lobogjon, ebbol adodoan tobbnyire csak egy rud fog agaskodni a szobor hata mogott ami esztetikai szemponbol teszi kerdesesse az elkepzeleseket.
At kellene meg dolgozni a terveket mielott hozzanyulnak a Citadellahoz, mert ez nagyon ossze lett csapva es a megvalositas is problemas lehet igy.

Válaszok:
Sándor | 2021. április 26. 19:26
Sándor | 2021. április 26. 19:40

Valoban, valaki nagyon unatkozik.
Aki ervelni nem tud annak nyilvan csak ez marad. Komcsi tempo, de ha ot ez boldogga teszi...


Tökéletesen egyetértünk. Két kérdésben pedig 100% azonos a véleményünk:
1./ A körüljárhatóság. Ez az alapja az egésznek.
2./ A zászló és a szobor együtt sok lenne.

A LÉPCSŐSOR HELYETT EGY DISZKRÉT LIFT (VAN ILYEN A VÁRKERT BAZÁRNÁL) SOKKAL JOBB MEGOLDÁS LENNE ÉS A TURISTÁK IS JOBBAN ÉRTÉKELNÉK.

Válaszok:
Sándor | 2021. április 26. 19:32

A körüljárhatóság még elintézhető lenne a lépcsősor fölött, ha a lépcsők egy kapuszerű nyíláson átbújva mennének fel. Ez biztonsági szempontból is nagyon fontos lenne, hiszen éjszakára eddig is le volt zárva, ezután is le kell zárni.


Tudod kérlek Dubrovnik (egykor Raguza) szintén a világörökség része és teljesen körüljárható a várfalakon.
Csak a történelmi hűség kedvéért: A Szentföldről hazatérő kereszteslovagokat az angol királlyal (Oroszlánszívű Richard) nem engedte be Raguza, ezért a két kilométerre lévő kis Lokrum szigetén szálltak meg a katonák és erődöt, templomot is építettek maguknak.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó