Kihirdették a Budapest Diákváros fejlesztéséhez tartozó ferencvárosi Nagyvásártelep és környezetére nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét. A tervpályázat nemzetközi volt, de arra elsősorban hazai építészek munkáit várták. 

A tenderre végül 23 pályamű érkezett. Harmadik díjban részesült a Studio Egret West Ltd. és a Robert Gutowski Architects Kft. közös munkája. Második lett a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. pályázata, az első díjat pedig a BIVAK studio Kft. terve érdemelte ki.

A kiírás szerint a tervezők egyik feladata a hatalmas, évtizedek óta üresen álló csarnok átalakítása volt, amelyet a műemlékvédelmi elvek figyelembevéttelével kellett újragondolni. Amennyiben a győztes BIVAK stúdió elképzelései megvalósulnak, a mintegy 10 ezer négyzetméteres épületben a jövőben a Diákvároshoz kapcsolódóan három szinten sportpályákat, rendezvénytereket, kávézót, klubot és pubot alakítanak majd ki. 

A tervek szerint így fest majd a csarnok belső tere (Forrás: BIVAK studio Kft.)

A győztesnek a csarnok mellett a leendő Diákváros első kollégiumát is meg kellett terveznie, és egy hatszintes irodaépületet is, amelynek alsó részében a menza kaphatna helyet. 


A leendő kantin az épület alsó részén helyezkedik majd el (Forrás: BIVAK studio)

A leendő irodaház látványterve (Forrás: BIVAK studio)

Az 1920-as évek végén döntött úgy a főváros vezetése, hogy létre kell hozni egy új, minden eddiginél nagyobb élelmiszer-ellátó központot az igények kielégítésére. Az új központ helyét a Közvágóhíd és a ferencvárosi kikötő közötti területen jelölték ki. A Münnich Aladár által tervezett Nagyvásártelep végül 1930-1932 között épült fel.

A kép előterében láthatjuk a Nagyvásártelep irodaházát az 1932-es elkészültét követően (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Nagyvásártelep két központi épülete a csarnok és az irodaház volt. A 247 méter hosszú, 42 méter széles, 17 méter belmagasságú csarnokba a friss élelmiszert hajón, vonaton és teherautón is szállították. A csarnok alatt hűtő, illetve fűtőház is helyet kapott. A csarnok egy kis híddal kapcsolódott az art deco stílusban épült irodaházhoz, amelyben többek között posta, rendőrség, vámhivatal, kazánház és az árusok irodái is helyt kaptak. A Nagyvásártelep egykor a főváros élelmiszer-ellátásának logisztikai központja volt, fénykorában 20 vasúti vágány és két folyami kikötő szolgálta ki, tízezer négyzetméternél is nagyobb csarnokában 400 nagykereskedő dolgozott.

A Nagyvásártelep központi épülete 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A második világháborút követően a Nagyvásártelepet is államosították, aminek következtében megkezdődött egy nagyon lassú hanyatlás. Felgyorsította a folyamatot a rendszerváltozást követően a nagybani piac átadása, aminek eredményeképpen a Nagyvásártelep bezárta a kapuit. A két központi épületet (az irodaházat és a csarnoképületet) 2004-ben nyilvánították műemlékké.

A szebb napokat megélt Nagyvásártelep napjainkban (Fotó: Both Balázs/ pestbuda.hu)

Ám amióta üresen állnak, az állapotuk rohamosan romlik. A csarnok számos üvege betört vagy hiányzik, falait grafittik csúfítják, az irodaház ajtói és ablakai eltűntek, a terület elhanyagolttá vált, ám a mostani átalakítás megmentheti a teljes pusztulástól az épületet. 

Nyitókép: Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete pályázat győztese, látványterv (Forrás: BIVAK studio Kft.)