A budavári királyi palota várfalainál, az Újvilág kertben XIV. századi idomtéglákat találtak a régészek. Magyar Károly ásatásvezető szerint az ablakok, párkányok, homlokzati részleteket díszítésére használt idomtéglák 1370 és 1420 között készülhettek, vagyis a királyi palota I. Lajoshoz, vagy Luxemburgi Zsigmondhoz köthető korszakából származnak. A leletekről a Budapesti Történeti Múzeum régészeti portálja, a regeszet.aquincum.hu számolt be.

Különleges lelet a budavári királyi palota várfalainál. A liliommal díszített idomtégla a XIV. századból származik (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A leletek azért különösen jelentősek, mert a budavári palota Anjou-korban épült részeiről kevés adat ismert. A most felszínre került idomtéglákat már nem eredeti helyzetükben, hanem lebontva, török kori rétegekben tártak fel.

Amennyiben a többféle motívummal, köztük liliomokkal díszített idomtéglákat sikerül pontosabban azonosítani, és azokat valóban I. Lajos építkezéseihez kötni, akkor lényeges információkhoz jutunk a palota építésének legkorábbi szakaszáról.

A régészeti kutatást a Várkapitányság Zrt. megbízásából, a várfalak helyreállításával foglalkozó program keretében végezik a szakemberek.

A teljes cikk itt olvasható. 

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Régészeti kutatás a budavári királyi palota várfalainál, az Újvilág kertben (Fotó: regeszet.aquincum.hu)