A királyi palota várfalainál XIV. századi leleteket találtak a régészek

A cikk angol nyelvű változata: Artefacts found at 14th century castle wall

2021. május 3. 14:00

Az Anjou- vagy a Zsigmond-kori építkezésekből származnak azok a leletek, amelyeket a budavári királyi palota várfalainál, az Újvilág kertben találtak a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai. A leleteknek azért van különösen nagy jelentőségük, mert a palota Anjou-kori részeiről kevés adat ismert.

A budavári királyi palota várfalainál, az Újvilág kertben XIV. századi idomtéglákat találtak a régészek. Magyar Károly ásatásvezető szerint az ablakok, párkányok, homlokzati részleteket díszítésére használt idomtéglák 1370 és 1420 között készülhettek, vagyis a királyi palota I. Lajoshoz, vagy Luxemburgi Zsigmondhoz köthető korszakából származnak. A leletekről a Budapesti Történeti Múzeum régészeti portálja, a regeszet.aquincum.hu számolt be.

Különleges lelet a budavári királyi palota várfalainál. A liliommal díszített idomtégla a XIV. századból származik (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A leletek azért különösen jelentősek, mert a budavári palota Anjou-korban épült részeiről kevés adat ismert. A most felszínre került idomtéglákat már nem eredeti helyzetükben, hanem lebontva, török kori rétegekben tártak fel.

Amennyiben a többféle motívummal, köztük liliomokkal díszített idomtéglákat sikerül pontosabban azonosítani, és azokat valóban I. Lajos építkezéseihez kötni, akkor lényeges információkhoz jutunk a palota építésének legkorábbi szakaszáról.

A régészeti kutatást a Várkapitányság Zrt. megbízásából, a várfalak helyreállításával foglalkozó program keretében végezik a szakemberek.

A teljes cikk itt olvasható. 

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Régészeti kutatás a budavári királyi palota várfalainál, az Újvilág kertben (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Piszkosul fel lett tarva a Varhegy a haboru utan, ha ilyen mennyisegben kerulnek elo a jelentosebbnel jelentosebb leletek...
Ezek a maradvanyok nem csak a palota epitestortenetet modosithatjak, de a haboru utani ujjaepitesrol kialakult legendakat is.
Egyre inkabb bebizonyosodik, hogy csak propaganda volt ez is amivel el lehetett adni a nagykozonsegnek azt az ideologiai alapokon nyugvo irdatlan pusztitast amit rekonstrukcio neven vegrehajtottak.


A háború utáni középkori feltárásokkal magyarázták, hogy a Hauszmann féle palotát, elhanyagolták. Igaz voltak látványos eredményei a középkori palota rekonstrukciójának, Még olyan részeket is helyreállítottak, amelyek a háború elött nem is léteztek, (Buzogánytorony, Rondella, gótikus lovagterem, középkori kertek, stb). Sajnos mára nagyon lepusztult állapotba kerültek ezek is. ismét rájuk fér a felújítás.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó