Egy korábban ismeretlen római temető részletét tárták fel a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a Nagytétényi út mellett, az egykori Campona erődje közelében – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál. Az ásatás során csaknem hatvan sírt azonosítottak a szakemberek. Érmék, edények, üvegcséket és egy kerámiamécses is előkerült a feltárás során.  

 Régészeti leletek a most feltárt római kori temetőben (Forrás: regeszet.aquincum.hu)

Bár a temető eddig ismeretlen volt, a szakembereket nem lepte meg a felfedezés, ugyanis a mai Nagytétényi út nyomvonalán már a római korban is vezetett út. A korszakban éppen az ilyen település közelében futó utak mentén létesítették a sírkerteket. 

Mint írják, Campona első katonai táborát talán még az I. század végén létesítették egy lovas-íjász segédcsapat számára. A II.-III. század fordulóján került sor a szabályos négyzet alaprajzú, immár kőfalakkal övezett, 178-szor 200 méteres erőd kiépítésére, amelyet a III. században átépítettek, s még a IV. század végén végzett javításairól is vannak régészeti adatok. Az erőd utolsó, felszínen is látható köveit  a XIX. században hordták el.

A római castellum és a hozzá tartozó település fennállásának megfelelően a most feltárt temetőrészletet is a II. század elejétől a IV. század elejéig használták. Az első azonosított temetkezések mind hamvasztásosak voltak, a hantolásos (csontvázas) temetkezések a IV. századra voltak jellemzőek.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Római kori temetőt találtak Nagytétényben, az egykori Campona erőd közelében (Forrás: regeszet.aquincum.hu)