A jelenleg is lakóházként funkcionáló, az Andrássy út 92–94. – Kodály körönd 4. – Szinyei Merse Pál u. 1. – Aradi u. 53–55. sz. alatt lévő Hübner-ház homlokzatát teljes egészében állványzat fedi, csak a II. világháborúban megmaradt két tornya látható az Andrássy út felőli sarokrészen. A belső tér is építési terület, az udvarokon állványok állnak, a betévedt látogatót szembejövő munkások és sűrű porfelhő fogadja. Az épület szépségei, a három udvar elrendezése azonban még így is egy nagyszerű építész kézjegyét mutatják.

Zajlik a Hübner-udvar felújítása​ a Kodály köröndön: a jobb oldali két torony eredeti (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A  világörökség részét képező Kodály köröndön két – a különbözőségük ellenére is egymással harmonizáló – palotát tervezett párhuzamosan Bukovics Gyula, Ybl Miklós tanítványa és építészirodájának vezetője, az építési vállalkozó és építész Hübner Ferdinánd Nándor részére. Az 1883–1884-ben épült Hübner-udvar párja a szemközti, 1885-ben befejezett Andrássy út 87–89., amely ma a közterület névadó zeneszerzőjének egykori otthonában kialakított Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívumnak köszönhetően a tér legismertebb épülete.

A magyar köznemesi családból származó, Bécsben született és ott elhunyt Bukovics Gyula fő műve a Parlamenttel szemközti Földművelésügyi Minisztérium (1885–87), de a turai Schossberger-kastély és az Andrássy út több más bérpalotája, így a 45. szám alatti Karsai-palota is az ő koncepciója alapján épült.

A rekonstrukció során a két megmaradt tornyot is felújítják (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A francia neoreneszánsz stílusban tervezett Hübner-udvar a francia kastélyépítészettel rokonítható. Az épület és a Kodály körönd egységét az 1944-es bombatámadás bontotta meg, ugyanis a tér mindegyik épülete eredetileg két-két tornyot kapott. A Hübner-ház Szinyei Merse utca felőli manzárdkupoláinak hiánya így az egész tér szimmetriáját felborította. A II. világháborús sérülés ellenére az épület továbbra is sok mindent megőrzött régi patinájából. A jellegzetes, XX. század eleji hangulat a belső térben még így, az állványok között is érvényesül.

Az Andrássy út és Kodály Körönd közötti egyik belső udvar (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A neoreneszánsz Hübner-udvar a sajátos kontrasztjával építészeti egységet alkot a szomszédos Aradi u. 57. szám alatti szecessziós épülettel, a Löffler Samu Sándor által 1907-ben tervezett Platschek-házzal. Ennek udvarára rá lehet látni Hübner-ház belső, középső udvaráról, ezzel is sajátos színt adva a két építészeti stílus összhatásának.

Az Aradi utca 57. szám alatti szomszédos szecessziós épület homlokzata (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A másik, szomszéd épület a Feszty Adolf tervezte, Andrássy út 96. sz. alatti Herzl-palota 1881 és 1883 között épült, így gyakorlatilag már állt, mikor a Hübner-udvart építeni kezdték. A ház Tildy Zoltán köztársasági elnök rezidenciája lett, ma Argentin Nagykövetség. 

A Hübner-udvar jelenleg is zajló megújítása során az elpusztult tornyok rekonstrukciója és a külső-belső homlokzatok teljes felújítása mellett az épület tetőterében 17 darab kétszintes luxuslakást is kialakítanak. Az épület belső udvarait parkosítják, alattuk kétszintes mélygarázs építenek 17 parkolóhellyel, a lépcsőházak falára díszfestés kerül, és az eredeti liftet is felújítják. A rekonstrukciót a Studio Kvarc tervezte.

 A jövő évre várhatóan teljes egészében megszépülő ház – önmagában és kontextusában egyaránt – méltó része lesz a világörökségi városképnek.

Nyitókép: Felújítják a Hübner-udvart a Kodály köröndön (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)