Újabb épület nyeri vissza eredeti formáját a Kodály köröndön

Írta: Nagy László Bálint

2021. szeptember 3. 11:30

Idén elkezdődött és várhatóan jövőre fejeződik be a Kodály körönd északi palotájának felújítása. Az Andrássy út és a Szinyei Merse Pál utca találkozásnál álló Hübner-ház a körönd négy látványos neoreneszánsz épületének egyike. A Bukovics Gyula tervezte és 1884-ben elkészült palotának eredetileg négy tornya volt, de kettőt még a II. világháborúban elveszített. A most folyamatban lévő munkálatok során ezeket is visszaépítik, emellett a homlokzatot kívül-belül felújítják.

A jelenleg is lakóházként funkcionáló, az Andrássy út 92–94. – Kodály körönd 4. – Szinyei Merse Pál u. 1. – Aradi u. 53–55. sz. alatt lévő Hübner-ház homlokzatát teljes egészében állványzat fedi, csak a II. világháborúban megmaradt két tornya látható az Andrássy út felőli sarokrészen. A belső tér is építési terület, az udvarokon állványok állnak, a betévedt látogatót szembejövő munkások és sűrű porfelhő fogadja. Az épület szépségei, a három udvar elrendezése azonban még így is egy nagyszerű építész kézjegyét mutatják.

Zajlik a Hübner-udvar felújítása​ a Kodály köröndön: a jobb oldali két torony eredeti (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A  világörökség részét képező Kodály köröndön két – a különbözőségük ellenére is egymással harmonizáló – palotát tervezett párhuzamosan Bukovics Gyula, Ybl Miklós tanítványa és építészirodájának vezetője, az építési vállalkozó és építész Hübner Ferdinánd Nándor részére. Az 1883–1884-ben épült Hübner-udvar párja a szemközti, 1885-ben befejezett Andrássy út 87–89., amely ma a közterület névadó zeneszerzőjének egykori otthonában kialakított Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívumnak köszönhetően a tér legismertebb épülete.

A magyar köznemesi családból származó, Bécsben született és ott elhunyt Bukovics Gyula fő műve a Parlamenttel szemközti Földművelésügyi Minisztérium (1885–87), de a turai Schossberger-kastély és az Andrássy út több más bérpalotája, így a 45. szám alatti Karsai-palota is az ő koncepciója alapján épült.

A rekonstrukció során a két megmaradt tornyot is felújítják (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A francia neoreneszánsz stílusban tervezett Hübner-udvar a francia kastélyépítészettel rokonítható. Az épület és a Kodály körönd egységét az 1944-es bombatámadás bontotta meg, ugyanis a tér mindegyik épülete eredetileg két-két tornyot kapott. A Hübner-ház Szinyei Merse utca felőli manzárdkupoláinak hiánya így az egész tér szimmetriáját felborította. A II. világháborús sérülés ellenére az épület továbbra is sok mindent megőrzött régi patinájából. A jellegzetes, XX. század eleji hangulat a belső térben még így, az állványok között is érvényesül.

Az Andrássy út és Kodály Körönd közötti egyik belső udvar (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A neoreneszánsz Hübner-udvar a sajátos kontrasztjával építészeti egységet alkot a szomszédos Aradi u. 57. szám alatti szecessziós épülettel, a Löffler Samu Sándor által 1907-ben tervezett Platschek-házzal. Ennek udvarára rá lehet látni Hübner-ház belső, középső udvaráról, ezzel is sajátos színt adva a két építészeti stílus összhatásának.

Az Aradi utca 57. szám alatti szomszédos szecessziós épület homlokzata (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A másik, szomszéd épület a Feszty Adolf tervezte, Andrássy út 96. sz. alatti Herzl-palota 1881 és 1883 között épült, így gyakorlatilag már állt, mikor a Hübner-udvart építeni kezdték. A ház Tildy Zoltán köztársasági elnök rezidenciája lett, ma Argentin Nagykövetség. 

A Hübner-udvar jelenleg is zajló megújítása során az elpusztult tornyok rekonstrukciója és a külső-belső homlokzatok teljes felújítása mellett az épület tetőterében 17 darab kétszintes luxuslakást is kialakítanak. Az épület belső udvarait parkosítják, alattuk kétszintes mélygarázs építenek 17 parkolóhellyel, a lépcsőházak falára díszfestés kerül, és az eredeti liftet is felújítják. A rekonstrukciót a Studio Kvarc tervezte.

 A jövő évre várhatóan teljes egészében megszépülő ház – önmagában és kontextusában egyaránt – méltó része lesz a világörökségi városképnek.

Nyitókép: Felújítják a Hübner-udvart a Kodály köröndön (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Kodály körönd nagyon elhanyagolt épületeit folyamatosan újítják fel. Először Kodály lakóháza, az Andrássy udvar készült el, már a felújítás végéhez közeledik a leégett Vasutasház felújítása, most épül a Hübner ház. Ezután mar csak a a külső sgaffitókkal ékes MÁV nyugdíjintézetének egykori bérháza marad hátra. Remélem az is hamarosan megújul!


Félreértés ne legyen, Budapest nem Párizs, hogy minden ház egyidejűleg ragyogó állapotban legyen. Ilyen soha sem volt, és Párizsban is csak egy 1974 évi döntés után festették az összes épületet fehérre. Egységes lett a városkép. Megjegyzem a párizsi házak kevésbé díszesek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó