Egy felújítási program utolsó állomása: átadták a Széll Kálmán téri átjárót

A cikk angol nyelvű változata: The last stop of a renovation program: the handover of the Széll Kálmán Square gateway

Írta: Bodó Péter

2021. december 3. 8:00

A Széll Kálmán tér óriási változásokon ment keresztül az elmúlt években, és noha már megszokhattuk a modern környezetet, a felújítási program valójában csak csütörtökön ért véget: átadták a teret a Krisztina körúttal összekötő átjárót. A passzázs ugyan rövidke, de kivitelezése annál bonyolultabb volt. Mégis megérte, mivel ez egy újabb, igen nagy lépés az akadálymentes Budapest felé.

Az átadási ceremónián Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója láttatóan idézte fel a tér felújítás előtt állapotát: aszfaltrengeteg, használaton kívüli villamoshurok és árusok bódéi határozták meg az egyáltalán nem rózsás látványt. A halaszthatatlan felújításra a tervpályázatot 2012-ben írták ki, és az év végén dőlt el, hogy az Építész Stúdió Kft. diadalmaskodott rajta. A Stúdió a Főmtervvel közösen már 2014-ben is javasolta az átjáró megépítését, de költségvetési okokból akkor nem valósulhatott meg.

A hivatalos beszédeket Vitézy Dávid, Fürjes Balázs és Bozó Péter tartották (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Pedig az ötlet magától értetődő volt, hiszen a tér délnyugati oldalát meredeken zárja le az a domb, amely az egykori Postapalotát is hordozza, és ugyanakkor elválasztotta ezt a forgalmi csomópontot a Krisztina körúttól. Emberek ezrei mászták meg naponta a domboldalba épített lépcsőket akár a forgalmas körútra, akár a csendes Városmajorba igyekeztek. A 2015–2016-ban zajlott felújítás során már építettek mozgólépcsőket a közlekedés megkönnyítésére, és szerencsére az átjáró gondolata sem veszett feledésbe.

Az átjáró a Széll Kálmán tér felől (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy az elkészült beruházást a Magyar Nemzeti Bank leányvállalata, az MNB Ingatlan Kft. finanszírozta, tehát sem az állami, sem a fővárosi költségvetést nem terhelte. Az egykori Budai Postapalota épületét megvásároló bank felkarolta a korábban papíron maradt tervet, és összekötötte az épület rekonstrukciójával. Az MNB nagylelkűségének köszönhetően a közlekedők immár egy hosszan elnyúló, enyhén emelkedő úton juthatnak ki a körútra, de a Buda Palotává átkeresztelt épületbe – pontosabban az ott kialakításra kerülő Pénzmúzeumba – is nyílik egy újabb bejárat az átjáróból.

A Pénzmúzeum bejárata (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A 2020 nyarán kezdődő munkát a Market Építő Zrt. végezte. Bár egy rövid szakaszról van szó, a kivitelezés során meg kellett küzdeni azzal a temérdek távközlési kábellel, amelyek a földben futottak. A Postapalota ugyanis már 1926-os átadásakor is távbeszélőközpontként – mai szóval telefonközpontként – is működött, és az egész XX. század során is ellátta ezt a feladatait. Az átjáró építése során az akadálymentesítés volt a legfőbb cél, ezért egy liftet is építettek bele, amellyel a Várfok utcából induló buszokhoz lehet feljutni, valamint a korábban telepített mozgólépcsők is megmaradtak, csupán pár méterrel jobbra csúsztatták azokat. Az átjáró bal oldalára pedig az eddiginél hosszabb, de kényelmesebben járható lépcsőt építettek.

Az átjáró a Krisztina körút felől (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Krisztina körút felől is rendezték a terepet. A Postapalota oldalában futó rövidke utcácskát 2019-ben az ikonikus épület tervezőjéről Sándy Gyula köznek nevezték el. A Várfok utca irányába ez is emelkedett, az új domboldalba vájt átjáró talajszintje viszont lejt a tér felé, így ollóként nyílt ki a szintkülönbség a közön belül. Erre rímelve tervezték meg a tereptárgyakat is: mind a közvilágító lámpaoszlopok, mind a biciklitárolók oldalra dőlnek.

A Sándy Gyula közben kialakult szintkülönbséget követik a biciklitárolók formái (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Magát az átjárót úgy tervezték, hogy a Széll Kálmán tér része legyen: a járdaburkolat szerves folytatása a téren lévőnek, és a csillogó fémlemezekkel fedett oldalfalak, valamint a mennyezet is illeszkedik a tér modern stílusához. A födém stabilitásáról egyébként három körpillér gondoskodik, amelyek szintén csillognak, és szó szerint vissza is tükrözik a Széll Kálmán teret. Az átjáró speciális előnye az átadóceremónián még jobban kidomborodott: fedett térről van szó, ami a csütörtöki esőben különösen jól jött. Az esemény zárásaként az MNB Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója, Bozó Péter hivatalosan is átadta az átjárót a járókelőknek. A helyszínen a következő jeles dátum 2022. március 15. lesz, amikor a Pénzmúzeum nyitja meg kapuit.

A nyitóképen: Viszik az átjárót elzáró kordont (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Én 1961 óta élek a környéken. Már ötven évvel korábban is megtehették volna, hogy ezt megépítik, vagy a 2. metró átadásakor. Sokkal egyszerűbb lemenni a Kalefra.
Ami a Moszkva - Széll Kálmán teret illeti jónéhány átépítés, átrendezés volt.
(Egy időben "Moszkva" néven még, a tér inkább egy kocsmára hasonlított nagyon vegyes közönséggel.)
Tarlós István idejében rendezték végleg át a teret, hogy a régi Széll Kálmán névre ismét méltó legyen. Ezzel az átjáróval tették fel a koronát a megújult térre!


Részemről külön öröm, hogy a városvezetéshez-egyáltalán-nem-értő főpolgármester jelen sem volt az átadón, mert semmi köze nincsen ehhez az átjáróhoz.


Ennek a cikknek adtak 5 (azaz öt) negatív értékelést és 39-en fejezték ki az örömüket az átjáró átadása alkalmából. A negatívot adó hülyéknek megtiltanám az átjáró használatát, ők menjenek a lépcsőkön fel-le, mint régen.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 15. 09:44

A mai napon látok egy hatodik elítélő negatív jelzést. Van egy hatodik honfitárs aki inkább a lépcsőn menne fel-le az átjáró helyett. Van egy rossz hírem: Meg lehet tenni, a lépcső is megmaradt.


Már kilencen jelezték negatív jelzéssel, hogy nem örülnek az átjárónak. Hát.. Vannak akik a pálinkán kívül semminek nem örülnek..



Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó