Íme, az első látványtervek a Budavári Palota helyreállításáról

A cikk angol nyelvű változata: Here are the first visual plans for the restoration of the Buda Castle

Írta: Pestbuda.hu

2021. december 3. 13:30

Befejeződött a Budavári Palota részletes műszaki, építészeti, művészettörténeti, valamint funkcionális felmérése, aminek köszönhetően mára pontosan ismerik a szakemberek a II. világháború utáni átalakításokat. Ezzel együtt elkezdődött az épületegyüttes teljes helyreállításának tervezése is. Az első látványtervek immáron elkészültek Gutowski Robert vezetésével.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét századfordulós fényében tündökölhessen – emeli ki lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Várkapitányság Zrt. Mára végeztek a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérésével. Ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Így pontosan ismerik a szakemberek a háború utáni átalakításokat, a közművek állapotát és elhelyezkedését. A felmérés végeztével elkezdődhetett az épület rekonstrukciójának és jövőbeli hasznosításának tervezése – jelzik a közleményben.

A Budavári Palota A épülete a századfordulós bővítés után, napjainkban és az újjászületés után (Forrás: Várkapitányság, archív kép Fortepan/Lajtai László adománya, képszám: 84737)

Kiemelik, hogy a századfordulón az egymásból nyíló terekkel összesen 250 méteres térsor jött létre az épületben a dunai oldalon, ami a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában. A palota méltó rekonstruálása hatalmas feladat, hiszen a II. világháborúban megsérült épületegyüttest a kommunista rendszerben jelentősen átalakították. Sok helyen megváltoztatták a termek és az emeletek kiosztását, az értékes és igényes belső díszítést megsemmisítették vagy elfedték. Megszüntették azt a nyitottságot, amelyet az egymáshoz csatlakozó térsor biztosított a főemeleten, és amely látványban összekapcsolta a palotát a Dunával.

A palota teljes helyreállításának próbafeladataként tekintettek a Szent István-termet is magába foglaló déli összekötő szárny rekonstrukciójára – jelzi a közlemény. Itt idén augusztus 20-ától eredeti formájában tekinthető meg a homlokzat és a belső térszerkezet, így a legendás történelmi helyiség is. Mint írják, a munka folyamán olyan értékes tapasztalatokra tettek szert, amelyeket az épületegyüttes többi részénél is hasznosítani tudnak.

Látványterv a Budavári Palota újjászülető A épületéről (Forrás: Várkapitányság)

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti. A Pro Architectura díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már: ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme vagy a Naplás-tavi kilátó. Mindemellett terveik döntőbe kerültek a sencseni Operaház, a vilniusi Nemzeti Koncertterem és a helsinki Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt tervpályázatokon. is.

Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről (Forrás: Várkapitányság)

Hazai és nemzetközi díjakkal egyaránt büszkélkedhet az iroda: New Yorkban a pannonhalmi díszterem elnyerte az „Architizer A+Awards Special Mention” díját, míg a pátyi Szent II. János Pál pápa templom „Dezeen Awards 2020, Highly Commended” elismerést kapott
Londonban. Emellett elnyerték az Építőipari Nívódíjat, a Média Építészeti Díját és a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat is.

A Budavári Palota helyreállítása 2020 januárjában kezdődött a déli összekötő szárny rekonstrukciójával.

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: A Budavári Palota A épülete a századfordulós bővítés után, napjainkban és az újjászületés után (Forrás: Várkapitányság)

Összesen 12 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ismetelten megjegyeznem, hogy az A epulet visszabontasat folosleges penzpazarlasnak tartom. Az eredeti homlokzati elemek es belso terek mindegyike visszaallithato az epulet meretenek csokkentese nelkul is.
A visszabontassal gyakorlatilag elveszitjuk a Hunyadi udvart is ami az egyik legimpozansabb eleme az epuletkomplexumnak. A fotok alapjan csak egy hasznavehetetlen csonk marad meg belole es ezaltal a felujitott Matyas-kut sem fog ervenyesulni olyan szinten mint eddig.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 5. 17:35

@persona, en nem latok visszabontast ebben a cikkben. Hol olvasott visszabontasrol?

Válaszok:
persona | 2021. december 5. 16:34

Minden foton lathato, hogy a mai allapothoz kepest kisebb lesz az epuletszarny, de korabbi cikkekben meg is irtak, hogy vissza fogjak bontani.


Én leginkább az ablakok visszaállításának tapsolok. Anno 1970 körül megdöbbenve néztem, hogy hatalmas, jó állapotban lévő tölgyfa ablakokat szállítanak el teherautókon. A vízszintesen kettéosztott és kivételesen ronda ablakok helyett a régit is alapul lehetett volna venni, sőt használható állapotban is megmaradt kb. 20% eredeti ablak. Helyettük egy sehol sem létező ablaktípussal rontották el a homlokzatot.


Szerintem az eredetihez ragaszkodás nyitottabb teret ad, ráadásul szebb. Hozzá kell tenni, hogy a bontást ellenzőkkel értek inkább egyet,


A három részes képen jól látható, hogy az eredeti homlokzat helyreállítása, nem lenne lehetséges a 60-as években kiszélesített homlokzat visszabontása nélkül.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 7. 08:37

Feltéve, hogy akarunk az északi oldalra egy kaput. Anno itt oldalt lehetett beadványokat leadni.

Válaszok:
persona | 2021. december 8. 10:30

Gyönyörű tervek szó se róla. Mi lesz a funkciója? Legyen újra királyi palota. Az lenne a minimum, hogy I. Szent Viktor apostoli királyunk és drága bérből és fizetésből élő családja ideteszi a székhelyét, csakis erre lenne méltó ez az épület. Így a Marbellára, száműzetésbe kényszerült trónörökösök is hazatérhetnének végre, akit a sok idegenszívű ellenzéki elüldözött.
Ez kijár a nagy országmentőnek.
Bár egy szép stadionra is szükség lenne szerintem, az I. kerületben még egy sincsen.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 7. 11:11

Nem szívleljük azokat akik provokálni jönnek. Aki ránéz a térképre tudja miért nincsen az első kerületben stadion.
Az épülethez lehet funkciót találni, de ezt nem Önre fogják bízni.


Kedves nyf13552!
Tudom ön provokálni akar, de azért válaszolok felvetésére. Sok európai királyságban és köztársaságban van királyi palota, amelyeket ma már idegenforgalmi célokra használnak. A 60-as években lecsupaszított, szoc-reál épület eredeti formában történő helyreállítása hozzájárul nemzeti önbecsülésünkhöz, függetlenül attól, hogy később milyen célokra használják.


A kapuhoz nincs szukseg visszabontasra. A kibovitett szarnyra minden eredeti homlokzati elem rafer. Es mogottuk a belso terek is rekonstrualhatok. Stilusaban semmit nem valtozna az epulet. Aranyaiban terne el kicsit az eredetitol, de nem oyan mertekben, hogy karaktere megvaltozna. A plusz terekkel nyernenk is mig a bontassal egy csomo penzt dobunk ki az ablakon. A minden reszletben az eredetihez valo csokonyos ragaszkodas nem csak azert indokolatlan, mert kozben eltelt tobb mint szaz ev, de azert is mert az eredeti epulet sem volt hibatlan. Hauszmann is alkalmazott vitathato megoldasokat amelyeket ma valoszinuleg maga is maskent csinalna, foleg annak tudataban, hogy a felujitott epulet tenylegesen mar nem kiralyi palotakent fog funkcionalni.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 8. 22:28

Pontosan. Épp nézegetem a képeket. Az egykori kapu vissza nélkül is ülne a helyén, sőt szebb is lesz az épület aránya, ha nem bontanak. Ráadásul több hasznos hely marad bent a Palotában. A funkció értelemszerűen lehet kormány funkció és idegenforgalmi funkció is egyszerre. A Fehér Házat is meg lehet tekinteni Washingtonban és a Parlamentet itt nálunk.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó