A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét századfordulós fényében tündökölhessen – emeli ki lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Várkapitányság Zrt. Mára végeztek a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérésével. Ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Így pontosan ismerik a szakemberek a háború utáni átalakításokat, a közművek állapotát és elhelyezkedését. A felmérés végeztével elkezdődhetett az épület rekonstrukciójának és jövőbeli hasznosításának tervezése – jelzik a közleményben.

A Budavári Palota A épülete a századfordulós bővítés után, napjainkban és az újjászületés után (Forrás: Várkapitányság, archív kép Fortepan/Lajtai László adománya, képszám: 84737)

Kiemelik, hogy a századfordulón az egymásból nyíló terekkel összesen 250 méteres térsor jött létre az épületben a dunai oldalon, ami a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában. A palota méltó rekonstruálása hatalmas feladat, hiszen a II. világháborúban megsérült épületegyüttest a kommunista rendszerben jelentősen átalakították. Sok helyen megváltoztatták a termek és az emeletek kiosztását, az értékes és igényes belső díszítést megsemmisítették vagy elfedték. Megszüntették azt a nyitottságot, amelyet az egymáshoz csatlakozó térsor biztosított a főemeleten, és amely látványban összekapcsolta a palotát a Dunával.

A palota teljes helyreállításának próbafeladataként tekintettek a Szent István-termet is magába foglaló déli összekötő szárny rekonstrukciójára – jelzi a közlemény. Itt idén augusztus 20-ától eredeti formájában tekinthető meg a homlokzat és a belső térszerkezet, így a legendás történelmi helyiség is. Mint írják, a munka folyamán olyan értékes tapasztalatokra tettek szert, amelyeket az épületegyüttes többi részénél is hasznosítani tudnak.

Látványterv a Budavári Palota újjászülető A épületéről (Forrás: Várkapitányság)

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti. A Pro Architectura díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már: ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme vagy a Naplás-tavi kilátó. Mindemellett terveik döntőbe kerültek a sencseni Operaház, a vilniusi Nemzeti Koncertterem és a helsinki Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt tervpályázatokon. is.

Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről (Forrás: Várkapitányság)

Hazai és nemzetközi díjakkal egyaránt büszkélkedhet az iroda: New Yorkban a pannonhalmi díszterem elnyerte az „Architizer A+Awards Special Mention” díját, míg a pátyi Szent II. János Pál pápa templom „Dezeen Awards 2020, Highly Commended” elismerést kapott
Londonban. Emellett elnyerték az Építőipari Nívódíjat, a Média Építészeti Díját és a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat is.

A Budavári Palota helyreállítása 2020 januárjában kezdődött a déli összekötő szárny rekonstrukciójával.

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: A Budavári Palota A épülete a századfordulós bővítés után, napjainkban és az újjászületés után (Forrás: Várkapitányság)