Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetesnővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben – írja az MTI.

A Barankovics Alapítvány kezdeményezésére a Szociális Testvérek Társasága és a Nemzeti Örökség Intézete közreműködésével november 9-én hozták Magyarországra Slachta Margit földi maradványait.

 A magyar Országgyűlés első női képviselője, az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővér újratemetése a Fiumei úti sírkertben 2021. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: Slachta Margit a keresztény szeretet eszményét „tudta és akarta nyilvánosan, cselekvő módon, szóban és tettben képviselni”.

 A szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Slachta Margit szerzetesnővér újratemetésén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A háború alatt átgondoltan, szervezetten támogatta a szegényeket és mentette az üldözötteket, de a háború után kezdődő újabb önkényuralom embertelenségét is meglátta, és mert ellene szót emelni a parlamentben is.

Slachta Margit magyar szerzetes, az első magyar női országgyűlési képviselő (Forrás: Wikipedia)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte: a mindenkori magyar állam és kormány feladata megszervezni, hogy a különböző korok és okok miatt idegen földben lévő magyarok hamvai hazakerüljenek. „Ez kötelesség, főhajtás és elégtétel” – szögezte le.

Forrás: MTI

Nyitókép: Slachta Margit (Forrás: szocialistestverek.hu)