A budai Vár a Nemzeti Hauszmann Program keretében folyamatosan szépül. Az elmúlt időkben átadták a Lovardát, a Főőrséget, a Csikós-udvart, a Mátyás kútját, valamint a Szent István-termet magában foglaló déli összekötő szárnyat is.

A Habsburg-kapu és a Turul-szobor a Szent György tér felől (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Karácsony előtt néhány nappal a látogatók egy újabb kultikus helyet vehettek birtokba: december 14-én átadták a pesti és a dunai panoráma egyik legszebb fekvésű és kilátású területét a Habsburg-kapuval, a Halászó gyerekek kútjával és a közel kilenc tonnás Turul-szoborral együtt.


A felújított terasz a Habsburg-kapuval, a Halászó gyerekek kútjával és a Turul-szoborral (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A Budavári Palota századfordulós bővítésekor Hauszmann Alajos tervei alapján készült el a míves Habsburg-kapu, amelynek a kovácsoltvas munkáit Jungfer Gyula készítette el, aki budapesti munkásságával egymaga tette Budapestet a szép kapuk városává.


A megújult Habsburg-kapu és a Turul-szobor a Szent György térről (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Hauszmann Alajos által tervezett Habsburg-kapu és a Jungfer Gyula által készített lámpák (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A Halászó gyerekek kútja már 1900-ban elkészült Senyei Károly tervei alapján, amit később többször is kényszerű költözésre kényszerítettek, de végül újra az eredeti medencével láthatjuk az egykori helyén. A Budavári Palota bővítéseinek a lezárásaként készült el 1905-ben Donáth Gyula szobrászművész Turul-szobra is, ami pár napja került vissza eredeti helyére.


Az eredeti állapot az 1900-as évek elején és a mostani, 2021-es állapot (Fotó: Várkapitányság)


Az 1900-ban átadott Halászó gyerekek felújított kútja (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A megújult teraszon nemcsak a felújított műemlékeket tudjuk megcsodálni, hanem az ünnepi időszakra egy betlehem és egy adventi vásár fogadja az érdeklődőket, ahol forralt bor, forró tea, kürtőskalács és friss rétes mellett egy különleges szabadtéri kiállítás is helyet kapott.


Adventi vásár és szabadtéri kiállítás teszi még hangulatosabbá a teraszt (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Betlehem a Habsburg-kapu alatt, a palota teraszán (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)


A betlehem január 6-ig tekinthető meg az adventi vásárral együtt (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)


Ízletes ételekkel és forró italokkal várják a látogatókat a megújult területen (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A Karácsony a Várhegyen című tárlaton a múlt századi Várnegyed karácsonyainak függönye mögé tekinthetnek be a látogatók, ahol megismerhetik a régi budai hagyományokat, de olyan dolgokra is fény derül, hogy hogyan ünnepeltek a budavári testőrök karácsonykor, vagy  a híresebb cukrászdák mivel várták a budai Vár körül hócsatázó vagy szánkózó gyerekeket és az előkelő vendégeket. Most nézzük meg azonban részletesebben az átadott műemlékek történetét és múltját!

Karácsony a Várhegyen címmel látható egy szabadtéri kiállítás a Savoyai-teraszon (Fotó: Földváry Gergely/pestbuda.hu)

A Habsburg-kapu

A királyi palotát és a Várnegyedet elválasztó neobarokk stílusú Habsburg-kapu Hauszmann Alajos tervei alapján készült el 1902 és 1905 között. Vasmunkáit Jungfer Gyula készítette, ugyanis Hauszmann Alajon ragaszkodott Jungfer alkotásaihoz, aki már számtalan helyen bizonyította zsenialitását. Ő készítette az Országház lakatosmunkáit is, és az 1896-os millenniumi kiállításon állva tapsolták meg tehetségét.


A Habsburg-kapu a hozzá tartozó lépcsővel és a Turul-szoborral (Fotó: Magyar Pályázatok, 1905. augusztus)

A király a századfordulón kitüntette a Ferenc József-rend lovagkeresztjével, majd megkapta az udvari műlakatos címet is, így nem véletlen, hogy a kettős kőoszlopokkal tagolt Habsburg-kapu kerítésén feltűnik Ferenc József monogramja is.


Ferenc József monogramja a Jungfer Gyula által készített kovácsoltvas kerítésen (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A Szent György tér felőli épület mellett lévő díszes kovácsoltvas Habsburg-kapu és míves kerítése igazi éke volt a Budavári Palotának egészen Budapest ostromáig.


Carl Lutz svájci diplomata látható a Habsburg-kapu előtt a Szent György téren 1943-ban (Fotó: Archiv für Zeitgeschicte ETH Zürich/Fortepan Képszám: 105642)

A II. világháborúban megsérült a kapu, és habár utána több helyen letörték és lefűrészelték a díszeit, szerencsére nem pusztult el teljesen. Végül az 1980-es évek elején állították helyre a kaput, amit azonban az elmúlt 40 év ugyancsak megviselt, így fontossá vált a felújítása.


Az ostrom alatt megrongálódott Habsburg-kapu és a kevésbé sérült Turul-szobor 1945-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 24694)


A sérült Habsburg-kapu és használhatatlanná vált lépcsője az ostrom után (Fotó: Fortepan/Képszám: 31798)

A most átadott Habsburg-kapu felújítása idén év elején kezdődött. A munka során helyreállították a kapu kőfelületét, restaurálták a fém kovácsoltvas betéteket, pótolták a hiányzó díszítéseket, és az új forgózsámolyos megoldásnak köszönhetően újra teljes keresztmetszetében nyitható a kapu.


A felújított kapu ajtaja teljes keresztmetszetében nyitható (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Megújult a Habsburg-kaputól induló lépcső is, amely összeköti a Szent György teret az egy szinttel lejjebb lévő Savoyai-terasszal. A lépcső is teljes felújításon esett át, és új csúszásgátló burkolatot is kapott, így télen is nagyobb biztonsággal lehet használni.


A korszerűsített és felújított lépcső, amely összeköti a Szent György teret a Savoyai-terasszal (Fotó: Várkapitányság)

A Habsburg-kaput és a hozzá tartozó kerítést a várfal felőli oldalon egy vaskosabb kőoszlop zárja le, aminek a tetején látható Donáth Gyula szobrászművész 1905-ben elkészült Turul-szobra. A szobrot is teljeskörűen felújították, amit pár nappal ezelőtt, december elején adtak át, erről mi is beszámoltunk részletesebben.

Halászó gyerekek díszkútja

A Mátyás kútja tavalyi átadása után idén elkészült a Budai Palotanegyed másik népszerű díszkútja, a Halászó gyerekek című alkotás is. Az eredeti szobrot Senyei Károly tervezte 1900-ban a Savoyai-teraszra. Az alkotáson két kisfiú látható, akik egy sziklán viaskodnak egy harcsával, és ezt egy bájos kislány nézi.


A felújított Halászó gyerekek kútja (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)


Az eredeti helyén a Senyei Károly által tervezett szobor az 1910-es években (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az ikonikus szobor a II. világháborúban megsérült és eldőlt, de nem semmisült meg. A részleges felújítás után azonban nem az eredeti helyén állítottak fel, hanem elvitték a VIII. kerületbe, a Rákóczi térre, ahol 1955-ben a helyszínre próbálták, és a restaurálás után 1957-ben végül itt állították fel ismét, a Vásárcsarnok előtt, egy jóval kisebb medencében.


Az ostrom következtében megsérült a szobor, de nem pusztult el teljesen (Fotó: Fortepan/Képszám: 5815)


A Rákóczi térre szállították a szobrot, ahol végül 1957-ben állították fel (Forrás: Érdekes Újság, 1957. augusztus 10.)


A Halászó gyerekek kútja egy kisebb medencében a Rákóczi téren, háttérben a Vásárcsarnok (Fotó: Fortepan/Képszám: 201488)

Egészen 1976-ig láthatta a pesti közönség a budai szobrot, amit azután átépítések miatt ismét továbbköltöztettek, immár az eredeti helyére, a Savoyai-teraszra, de az eredeti medencéhez képest itt is jóval kisebb medencében állították fel. Az elmúlt közel 50 év alatt ez a szobor is számtalan sérülést szerzett, és szigetelési gondok is felléptek, illetve a korábban eltört vezetékek miatt már hosszú évek óta nem működött mint kút. A szakemberek most új vízzáró vasbetonból készítettek új medencét a szobornak, amely az eredeti méretben készült el, így közel kétszer akkora lett, mint az 1976-os medence mérete.


Eredeti méretű medencébe került a felújított szobor (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A bronzszobor rekonstrukcióját nagyban könnyítette, hogy a Mátyás kútjával ellentétben itt be lehetett bújni a szoborcsoport belsejébe. A korábbi restaurálásnál acélra cserélt, elrozsdásodott részeit ismét bronzra cserélték, és amit csak lehetett, kijavítottak, így pótolták a kislány copfjának masniját és a halászháló hiányzó részeit is.


Az alkotás restaurálását megkönnyítette, hogy belülről is lehetett javítani (Fotó: Várkapitányság)


A szobron minden kis részletet kijavítottak, így pótolták a kislány masniját is (Fotó: Várkapitányság)


A két fiú küzd a harcsával (Fotó: Várkapitányság)

A szobor környékén megújultak a zöld felületek és a térburkolatok, kiépült a köz- és a díszkivilágítás is. Hauszmann elképzeléseinek megfelelően a medence földszíni növényágyak közé került. A felújított kút a téli időszakban is megtekinthető, de víz csak tavasztól fog belőle csobogni.


A szobor környezetét is Hauszmann Alajos tervezte el, így most minden az eredeti elgondolás szerint valósult meg (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Az adventi vásár és a szabadtéri kiállítás január 6-ig tekinthető meg a Savoyai-terasznak ezen részén, így akiknek kedvük támad megtekinteni ezeket a nagyszerű műemlékeket és az egyik legszebb panorámát, akkor siessenek, hogy a nagy hidegben egy kis melegséget is tudjanak csempészni a kikapcsolódásukba.

Nyitókép: A Halászó gyerekek kútja szobor háttérben a Habsburg-kapuval (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)