Már 15 éve történt, hogy 2007-ben indokolatlanul bezáratták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), vagy ismertebb nevén a lipótmezei elmegyógyintézetet. Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, 2020-ban született az a kormányzati döntés, amelynek értelmében nem csupán állami tulajdonban marad az OPNI impozáns és hatalmas épületegyüttese, hanem fel is újítják. Az átalakítást követően egy oktatási-nevelési intézmény költözhet az egykori tébolyda falai közé. A felújítást a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette.

A Magyar Királyi Tébolydáról készült grafika 1869-ből (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Képeslap a Lipótmezőről az 1900-as évekből (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A reformkorban folyamatosan napirenden volt az első állandó magyar elmegyógyintézet (vagy korabeli szóhasználattal élve tébolyda) létrehozása, ám ez a terv az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc bukása miatt rövid időre feledésbe merült. Később az egyre égetőbb probléma arra késztette a kormányzatot, hogy lépjen. Előbb megvásárolták Göbl Lipót budai molnár hűvösvölgyi telkét (ma Hűvösvölgyi út 116.) az építkezéshez.

Az egykori tulajdonos után kezdték el a területet Leopoldfeldnek, azaz Lipótmezőnek hívni. A telken 1859 és 1868 között építették fel Drasche Henrik tervei alapján a Magyar Királyi Tébolydát. A főváros második legnagyobb épülete késő romantikus stílusban épült, és 500 pácienst tudott fogadni. A tébolyda ékességei a kápolnában lévő színes üvegablakok, amelyeket Róth Miksa készített. Az intézetet a II. világháborút követően előbb Országos Ideg- és Elmegyógyintézetnek, majd Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek nevezték el.

Az OPNI káprázatos kápolnája, amelyet Róth Miksa által készített üvegablakok díszítenek. Képkocka egy 2020-as videóból (Forrás: Varga Mihály Facebook-oldala)

Az OPNI bejárata 2020-ban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az OPNI-t 2007-ben zárták be. Két éve született a döntés, hogy iskolaként fogják hasznosítani a 41 hektáros telken álló 39 ezer négyzetméteres épületegyüttest. Eleinte egy olyan bentlakásos középiskolát képzeltek ide, amely nemcsak Magyarországról, hanem a környező országokból származó diákokat is fogadta volna. Ám azóta módosultak az elképzelések: a hatalmas épületegyüttesbe egy olyan felsőoktatási intézményt terveznek elhelyezni, amely diplomáciai és gazdasági képzést fog nyújtani impozáns körülmények között. Erről korábban mi is írtunk. A most kiemeltté tett beruházás keretében nemcsak az épületegyüttes fog megújulni, hanem az azt körülvevő 50 hektáros park is.

Nyitókép: Az OPNI 2007-ben (Forrás: Wikimedia)