65 éve elfalazott minták kerültek elő a Kossuth téren, az Igazságügyi Palotában – olvasható a Steindl Imre Program Facebook-oldalán.

A bejegyzésben felidézik: nem sokkal azután, hogy az igazságszolgáltatást 1949-ben kiköltöztették az Igazságügyi Palotából, az épületet két részre osztották. Nagyobbik felét előbb a Nemzeti Galéria, majd a közelmúltig a Néprajzi Múzeum használta, a kisebbiket pedig a Politikatörténeti Intézet.

A két épületrészt az 1950-es években elfalazták egymástól, és ez így is maradt, egészen az elmúlt napokig. Ekkor bontották ki az első elfalazott nyílásokat. A munkák során a boltíven stilizált növényi ornamensek került elő. A falazás helyén ugyanis megmaradt a díszítőfestés, amely máshol megsemmisült – olvasható a Facebook-oldalon.

Az ötvenes években elfalazott folyosó két fele újra egyesül (Fotó: Wachsler Tamás/ Steindl Imre Program)

Amikor kibontották az utólagos falazást, előkerültek a régi díszítőfestés nyomai (Fotó: Wachsler Tamás/ Steindl Imre Program)

Feltárt falfestés részlete az Igazságügyi Palotában (Fotó: Wachsler Tamás/ Steindl Imre Program)

A Kossuth téren, az Országházzal szemben álló Igazságügyi Palotát Hauszmann Alajos tervezte, 1896-ban adták át. A neoreneszánsz-neobarokk stílusú, reprezentatív épület 1949-ig a Magyar Királyi Kúria székhelye volt. 

Az Igazságügyi Palota (ekkor Magyar Királyi Kúria és Ítélőtábla) 1898 körül Klösz György felvételén (Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.148)

A jövőben az épület visszakapja eredeti funkcióját, és újra a Kúria, vagyis a Legfelsőbb Bíróság otthona lesz. A házat ennek megfelelően a Steindl Imre Program keretében helyreállítják. A teljes körű felújítás és műemléki hitelességű rekonstrukció során a homlokzatok és a műemléki belső terek visszanyerik egykori szépségüket.

Forrás: Steindl Imre Program, pestbuda.hu

Nyitókép: Az Igazságügyi Palota főhomlokzata napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)