A Gellért-hegy északi lejtőjén, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út közötti parkban a Fővárosi Önkormányzat emléket állított Nelson Mandelának, Dél-Afrika első színes bőrű elnökének – derül ki a Budapest Városháza Facebook-oldalról.

Az 5 ezer négyzetméteres gyepes-fás, vadvirágos területen létrehozott emlékhelyről azt írják: ez a város első állandó land art alkotása. Azt is közölték, hogy az emlékpark a 2013-ban 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel, amely a bejegyzés szerint a megbékélés és megbocsátás útja.

A domboldalon elszórtan elhelyezkedő betongömbök (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)

Az emlékparkban elhelyezett alkotások értelmezéseként ezt írják a Városháza Facebook-posztjában: „Ahogyan az érzelmek átjárják az embert, úgy görögnek le a nehéz golyók a rézsűn, nyomot hagyva maguk mögött. A félúton megálló gömbök az érzelmi út egy-egy pillanatát jelenítik meg, közöttük sétálva a látogató átélheti ezeket az érzéseket, és eljuthat a saját békéjéhez.”

Az alkotást Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Ganga Tsengiwe dél-afrikai nagykövet adták át. Az avatást eredetileg július 18-ra, Mandela születésnapjára tűzték ki (ez a nemzetközi Mandela-nap).

A közzétett képek tanúsága szerint az átadáson jelen volt még két főpolgármester-helyettes is, néhány résztvevő, valamint a dél-afrikai vendégek, köztük táncosok.

A Gellért-hegy északi lejtőjén, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út közötti területen található a Nelson Mandela park (Fotó: Google Térkép)

A Fővárosi Közgyűlés előtt 2022. február 23-án a kilenc zöld beruházás egyikeként szerepelt a „Nelson Mandela land art emlékpark” kialakítása, akkor elhangzott, hogy a zöld beruházásokra uniós forrást szeretne lehívni a főváros, ezért azokat fel kell gyorsítani. A Főpolgármesteri Hivatal 2022. május 30-án jelentette be, hogy  a főváros emléket állít Nelson Mandelának a Gellért-hegyen. Ekkor azt is közölték, hogy emlékművet 2022. május 30-án kezdik kialakítani, átadása július 18-án lesz. A mai Facebook-posztban írt szöveg szó szerint megegyezik azzal a sajtóközleménnyel, amelyet a május végi bejelentéskor közzétett a Főpolgármesteri Hivatal, csak akkor bővebben írtak az elképzelésről. 

Akkor sokan tiltakoztak a tervezett emlékállítás ellen arra hivatkozva, hogy Mandela tetteinek megítélése nem feltétlenül pozitív. A feketék elnyomása ellen küzdött, de bírálói szerint árnyékot vet a tetteire, hogy feketék elnyomását a hatalomra jutása után fehérellenes elnyomó rendszer követte. Nevezték őt már Nobel-békedíjas terroristának, kommunistának, sztálinistának is. Az emlékállítás tervezett bejelentését bíráló írásokban korábban azt is olvashattuk, hogy a Mandela fő üzeneteként emlegetett megbékélés és megbocsátás egyáltalán nem jellemezte a volt dél-afrikai elnököt, de volt, aki csak azt a kérdést tette fel: miért kell nekünk egy névtelen budai domboldalt elnevezni?

Az emlékmű kialakítására előzetesen 9,4 millió forintot terveztek.

Bár a Városháza mostani Facebook-bejegyzése (és a májusi közlemény is) Nelson Mandela parknak nevezi a területet, amelyen az említett alkotást elhelyezték, ez az elnevezés közterületi névként jelenleg, 2022. július 19-én nem szerepel a Google Maps térképen.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Nyitókép: Átadták a Nelson Mandela parkot a Gellért-hegyen (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)