Újra nyitva az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnoka – Az Esterházy család soha be nem mutatott műkincseit lehet megnézni

A cikk angol nyelvű változata: The glass hall of the Museum of Applied Arts is open again - you can see the never-before-seen art treasures of the Esterházy family

2022. július 23. 12:30

Ideiglenesen megnyitotta kapuit a 2017 óta felújítás miatt zárva tartó Iparművészeti Múzeum. A Lechner Ödön által tervezett, a millenniumi ünnepségek zárásaként 1896-ban átadott épületnek az üvegcsarnoka és a földszinti galériája látogatható, ahol az Esterházy hercegi kincstár háborúban megsérült és soha ki nem állított műkincseiből láthatunk különleges válogatást.

Az idén 150 éves Iparművészeti Múzeum épülete 1896-ban készült el, a millenniumi ünnepségek zárásaként adták át 1896. október 25-én Ferenc József jelenlétében. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett múzeumi palotát, amelynek egyik szárnya az iparművészeti iskola számára készült, egy évvel később, a berendezkedés után, 1897. november 20-án nyitották meg a nagyközönség előtt.

A múzeumot öt évvel ezelőtt, 2017-ben bezárták, az épület akkor elkezdődött rekonstrukciós munkálatai miatt, ám most ideiglenesen újra megnyitották a nagyközönség előtt, igaz, csak a földszinti üvegcsarnokot és a földszinti galériát, amelyek június 22–23-án, valamit július 28-tól szeptember 25-ig látogathatók egy különleges kiállításnak köszönhetően.

A felújítására váró épület ezúttal olyan műtárgyaknak ad otthont, amelyek szintén az újjászületésükre várnak – olvasható az Iparművészeti Múzeum lapunkhoz is eljutatott közleményében. A még roncsállapotú Esterházy-műkincsekből mutatnak be válogatást ezen a kiállításon, e tárgyak, miként a közleményben is olvasható, a háborúk értelmetlen pusztításáról tanúskodnak.

A kiállítás előkészítése az üvegcsarnokban (Fotó: imm.hu)

Az üvegcsarnokban tekinthetők meg az Esterházy-műkincsek szeptember 25-ig (Fotó: Halász Csilla  Ludmann Mihály  Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó, 2017)

A török háborúk korában létrejött Esterházy-kincstár a XVI. századtól egyaránt gyarapodott diplomáciai ajándékok, hozományok és tudatos művészetpártolás révén. Őrzési helyeként a török hódoltságtól, a harcoktól távolabb eső és sziklára épült, nyugat-magyarországi Fraknó vára szolgált évszázadokon át. A XVII. század végén a családi hitbizomány részeként elidegeníthetetlenné vált az országban szinte egyedülállóan gazdag, nemes és egzotikus anyagokból készült ötvösremekeket, ritka távol-keleti kerámiákat, török díszfegyvereket ugyancsak magába foglaló hercegi gyűjtemény – tájékoztat az Iparművészeti Múzeum.

E műkincsegyüttes sorsát azonban nem csupán a régmúltban befolyásolta a háború; a XX. század hadi eseményei minden korábbinál meghatározóbbnak bizonyultak a gyűjtemény történetében. A kincstár válogatott darabjai az első világháború időszakában Budapestre, az Iparművészeti Múzeumba kerültek, ahol az Esterházy hercegek jóváhagyásával a két világháború között a múzeum állandó kiállításán voltak láthatók.

 Az Esterházy hercegi kincstár háborúban megsérült és soha ki nem állított műkincseiből láthatunk egy válogatást (Fotó: Iparművészeti Múzeum Facebook-oldala)

A tárlat egyik műkincse (Fotó: imm.hu)

A második világháború utolsó hónapjaiban, Budapest ostroma idején a család a kincseket biztonságosabbnak vélte a budai Várban, a Tárnok utcai Esterházy-palotában elhelyezni. A sors és a háború azonban közbeszólt: néhány héttel később az épületet bombatalálat érte, és a romok alatt évekig rejtőztek eltemetve a kincstár egyedülálló ékességeinek szétroncsolódott maradványai is. 

A gyűjtemény sorsáról az is kiderül, hogy a tárgyak egy része megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Hogy ez a tragikus háborús esemény mégsem vezetett a kincstár teljes „végromlásához”, az kizárólag a múzeum restaurátorműhelyeiben folyamatosan, generációkon át, napjainkban is zajló konzervátori és helyreállítási munkának köszönhető. A különböző mértékben károsodott műtárgyak restaurálása egyedi módszereket igényel, hogy lehetőség szerint újra hiteles összképet alkothassunk majd egyszer erről a Magyarországon egyedülálló módon egységében megmaradt főúri gyűjteményről.

Az Iparművészeti Múzeum 2017-ben (Forrás: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást. Ezek a roncsok a háború értelmetlen pusztításának nyomait magukon viselve mementóként várják, hogy a szakszerű és átgondolt restaurátori, illetve rekonstrukciós beavatkozás révén régi szépségükben újjászületve, egykori egységükben újra bemutathatóvá válhassanak – közölte az Iparművészeti Múzeum.

Az Esterházy család műkincseiből nyíló kiállítás július 22. és szeptember 25. között tekinthető meg.

Nyitókép: Az Iparművészeti Múzeum épületét Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Arról lehet már tudni valamit hogy hogyan haladnak az épülettel?

Válaszok:
Corvin88 | 2022. július 24. 10:17

Igen lehet tudni...sajnos sehogy

"Lázár János azt is elmondta, hogy építési és beruházási miniszterként eddig egyebek mellett a Fertő-tavi építkezés, a Testnevelési Egyetem, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Bicske és Budapest közötti, illetve az M76-os és az M100-as autópálya kapcsán döntött a beruházások elhalasztásáról."

2030 elött már biztosan nem lesz nyitás...minimum 10-15 év zárva. Gondolom azért is a mostani akció.


De valahogy a stadionokkal, meg az idiota sportrendezvenyekkel nem allunk le. Talan ideje lenne tudatni a kormannyal, hogy mik a prioritasok!

Válaszok:
grandma123 | 2022. augusztus 1. 09:15

Még itt is jobb helye lenne a tüzijáték árának.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó