Korábban beszámoltunk róla, hogy Óbudán, az egykori Buszesz, vagyis a szeszgyár területén (III. kerület, Sorompó utca 1.) feltárást folytat a Budapesti Történeti Múzeum.

Budapest vízföldrajzi történetének eddig ismeretlen emlékét is azonosították a BTM szakemberei a Buszesz területén folyó feltáráson – derül ki a BTM régészeti portálján október 1-jén közzétett beszámolóból. 

Az írásból megtudhatjuk, hogy az évek óta tartó tudományos munka újabb ütemében továbbra is a hajdani római katonaváros határában folyik az ásatás. A területen néhány hónappal ezelőtt római kori épületnek, valamint egy épített csatornának a maradványait sikerült azonosítani, ami arra utal, hogy a korszakban nem csupán temetkezésekre használták a területet, vagyis a katonaváros északi előterét.

A III–IV. századi temető csontvázas sírjaiban a halottak egy részét gyolcsba tekerve földelték el, de vannak koporsós temetkezések, illetve némely sírt tegulákból, vagyis bontott tetőfedő cserepekből készítették. Ennek a köznépi temetőnek megfelelő a leletanyag is – írja a regeszet.aquincum.hu.

Az ásatáson tároló- és hulladékgödröket is találtak (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Azt is olvashatjuk, hogy az elmúlt hetek nagy meglepetése a római kori rétegek alatt egy határozott irányú és körvonalú feltöltődés megjelenése volt megfigyelhető. A jelek arra utalnak, hogy a feltárási terület keleti része az őskorban egy kiemelkedés volt, amelyet nyugat felől is átkarolt egy mélyebb térszín, melyet még az őskor korábbi időszakában árokká alakították, így biztosították az általa lehatárolt tér árvízvédelmét.

A kiemelkedésen a megtelepedésre utaló jelek sokaságát, egykori épületekhez tartozó cölöplyukakat, tároló- és hulladékgödröket azonosítottak. A nyugatról is védelmet adó, talán a Duna egykori folyamágnak maradványából kialakított vízelvezető-védmű rendszer mederfalába a bronzkorban számos agyagnyerő gödröt ástak.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Az óbudai Buszesz területén bronzkori eredetű vízelvezető árokrendszert találtak (Fotó: regeszet.aquincum.hu)