Átépítik a Duna-parti szállodát, amely az egykori Lloyd-palota helyén áll

A cikk angol nyelvű változata: The hotel on the site of the former Lloyd Palace is being rebuilt

Írta: Bukovszki Péter

2022. október 12. 9:00

A pesti Duna-korzó a második világháború pusztításai miatt veszítette el korábbi egyedülálló hangulatát. A régi palotasor helyére modern szállodák épültek, az elpusztult Lloyd-palota telkén pedig 1982 óta az Atrium Hyatt áll, amely ma a Sofitel nevet viseli. A szálloda hamarosan új homlokzatot kap, az építési engedély október elején vált véglegessé. Ebben azt olvashatjuk, hogy az épület egy szinttel magasabb lesz. A látványterveket még nem tették közzé.

A sokat szenvedett Budapest építészetét a XX. század második fele sem kímélte: sok olyan ház van, amelyik ugyan túlélte a második világháborút, ám később a szocialista városépítészetnek esett áldozatul. Hasonló sors jutott a legendás Lloyd-palotának is. A Hild József tervezte, 1830-ban elkészült klasszicista épület a hajdani Kirakodó, később Ferenc József tér egyik ékessége volt, mindemellett fontos szerepet is betöltött. Falai között fontos döntések születtek a dualizmus korában, itt volt ugyanis a Deák-párt, majd a Szabadelvű Párt székhelye, ahol rendszeres vendég volt Deák Ferenctől Tisza Kálmánig a kor legfontosabb politikusainak többsége. 

A Lloyd-palota a mai Sofitel hotel helyén, Klösz György felvétele 1867 és 1877 között, az egykori koronázási dombról készült (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az ikonikus Lloyd-palota a második világháborús bombázások során súlyosan megsérült, és bár újjá lehetett volna építeni, 1948-ban mégis lebontották. Helyén azonban sokáig csak parkoló éktelenkedett, mígnem 1981–1982-ben fel nem épült az Atrium Hyatt hotel Zalaváry Lajos tervei szerint. A szálloda később a Sofitel nevet kapta, így ismerjük a mai napig.

A háborúban megsérült épületet 1948-ban bontották le. A felvétel 1945-ben készült (Fotó: Fortepan/Képszám: 60143)

A Lloyd-palota helyére 1981–1982-ben építették fel az akkori Atrium Hyatt, ma Sofitel modern épületét (Fotó: Fortepan/Képszám: 191191)

A barnás homlokzatú, Széchenyi István tér 2. – Dorottya utca 10. szám alatti épület a Duna-parti szállodasor első tagja, amely ma jelentős mértékben meghatározza a Lánchíd előtti Széchenyi tér képét. Bár kinézete lehetne sokkal rosszabb is, főképp a korszak néhány másik, a városképből indokolatlanul kilógó épületére gondolva, ez aligha menti fel: alig akad olyan ember, aki szerint szép lenne. Maga a tér sem a régi már: ottjártunkkor a Deák-szobor talapzatán, épp a Belügyminisztériummal szemben egy hajléktalan aludt, túloldalt fiatalok iszogattak – egyik fél sem zavartatta magát különösebben.

A Sofitel épülete ma, jobbra Eötvös József szobra (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Széchenyi tér azonban nemsokára megváltozhat, legalábbis a déli térfala: a 2020-ban bezárt Sofitel hotelt ugyanis hamarosan jelentősen átépítik. A 2022. október 3-án véglegessé vált építési engedély birtokában a beruházó Indotek megkezdheti a ház átalakítását. Az új terveket a Bánáti és Hartvig Építész Iroda jegyzi (az ő munkájuk többek között az egykori Balettintézet jelenleg is zajló rekonstrukciója is). Bár a látványtervek várhatóan csak a közeljövőben kerülnek nyilvánosságra, az már tudható – lapunknak maga a tervező is megerősítette –, hogy a hotel homlokzatát is átépítik, valamint egy szinttel magasabb is lesz.

 

A Sofitel új homlokzatának szerkezete az építési engedély mellett szereplő engedélyezési terven (Forrás: ÉTDR)

Az engedélyezési terv szerint az új homlokzaton a bronz, a matt fekete, illetve a matt fehér színek lesznek majd uralkodóak, de az alsó részen a természetes kő is megjelenik majd burkolóanyagként. A két föld alatti, illetve (földszinttel együtt) 10 föld feletti szinttel rendelkező épület új felvonókat és 2 új mozgólépcsőt is kap. 

Az építkezést 2022. május 26-án kiemelt beruházássá nyilvánították, ám a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az épület párkánymagassága legfeljebb 38 méter lehet, legmagasabb pontja pedig nem nyúlhat 39 méter fölé. A zöld felület mértéke a beruházás során nem csökkenhet, de annak 5 százalékos növelésére vonatkozó előírást nem kell alkalmazni. Utóbbi nem sokat változat a jelenlegi helyzeten, hiszen az épület előtt eddig is csak néhány növénykazetta volt. 

A Széchenyi tér képe tehát hamarosan megváltozik, és bár a Lloyd-palotát nem kaphatja vissza, reméljük, a szálloda új külseje méltóbb lesz a városképileg és történelmileg egyaránt kiemelten jelentős helyszínhez. 

Nyitókép: A Sofitel hotel ma (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Remélem a homlokzat valamivel szebb lesz mint a jelenlegi! Bár nem értem, miért nem lehet az eredeti eklektikus homlokzatot rekonstruálni?


Nekem jobban fáj az InterContinental épülete a Thonet-ház mellett, de örülök, hogy ezzel is kezdenek valamit


Kár, hogy megszűnt a magyar villamosgyártás a Ganz Mávag-ban. Biztosan tudnának korszerű alacsony padlós kocsikat is gyártani. A külföldi villamosok közül, talán a legjobbak a spanyol CAF-ok. A kőrúti Combino-k eléggé rossz belső kiképzésűek.


Most is hányingert keltően ronda, de erre rá fognak tenni egy lapáttal, sőt még emelnek is rá egy plusz emeletet.
Meg kellene kérni az USAF-t, hogy úra bombázza le a Duna parti szállodákat.


Meg egy emeletet erre a szornyusegre?
Inkabb bontani kellene.
Szomoru, hogy bo harom evtizeddel a rendszervaltas utan epitesi engedelyt kaphat egy ilyen, a nyolcvanas evek varospolitikajat idezo terv.


Elnézést, de a Sofitel szálloda helyén játszótér volt. Az Intercontineltal helyén is játszótér, park volt. Csak később a kettes villamos megállója mellett alakítottak ki parkolót, de ez is csak kis helyen volt az Eötvos szobor előtt. Javaslom a fentrol.hu képeinek vizsgálatára.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó