A sokat szenvedett Budapest építészetét a XX. század második fele sem kímélte: sok olyan ház van, amelyik ugyan túlélte a második világháborút, ám később a szocialista városépítészetnek esett áldozatul. Hasonló sors jutott a legendás Lloyd-palotának is. A Hild József tervezte, 1830-ban elkészült klasszicista épület a hajdani Kirakodó, később Ferenc József tér egyik ékessége volt, mindemellett fontos szerepet is betöltött. Falai között fontos döntések születtek a dualizmus korában, itt volt ugyanis a Deák-párt, majd a Szabadelvű Párt székhelye, ahol rendszeres vendég volt Deák Ferenctől Tisza Kálmánig a kor legfontosabb politikusainak többsége. 

A Lloyd-palota a mai Sofitel hotel helyén, Klösz György felvétele 1867 és 1877 között, az egykori koronázási dombról készült (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az ikonikus Lloyd-palota a második világháborús bombázások során súlyosan megsérült, és bár újjá lehetett volna építeni, 1948-ban mégis lebontották. Helyén azonban sokáig csak parkoló éktelenkedett, mígnem 1981–1982-ben fel nem épült az Atrium Hyatt hotel Zalaváry Lajos tervei szerint. A szálloda később a Sofitel nevet kapta, így ismerjük a mai napig.

A háborúban megsérült épületet 1948-ban bontották le. A felvétel 1945-ben készült (Fotó: Fortepan/Képszám: 60143)

A Lloyd-palota helyére 1981–1982-ben építették fel az akkori Atrium Hyatt, ma Sofitel modern épületét (Fotó: Fortepan/Képszám: 191191)

A barnás homlokzatú, Széchenyi István tér 2. – Dorottya utca 10. szám alatti épület a Duna-parti szállodasor első tagja, amely ma jelentős mértékben meghatározza a Lánchíd előtti Széchenyi tér képét. Bár kinézete lehetne sokkal rosszabb is, főképp a korszak néhány másik, a városképből indokolatlanul kilógó épületére gondolva, ez aligha menti fel: alig akad olyan ember, aki szerint szép lenne. Maga a tér sem a régi már: ottjártunkkor a Deák-szobor talapzatán, épp a Belügyminisztériummal szemben egy hajléktalan aludt, túloldalt fiatalok iszogattak – egyik fél sem zavartatta magát különösebben.

A Sofitel épülete ma, jobbra Eötvös József szobra (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Széchenyi tér azonban nemsokára megváltozhat, legalábbis a déli térfala: a 2020-ban bezárt Sofitel hotelt ugyanis hamarosan jelentősen átépítik. A 2022. október 3-án véglegessé vált építési engedély birtokában a beruházó Indotek megkezdheti a ház átalakítását. Az új terveket a Bánáti és Hartvig Építész Iroda jegyzi (az ő munkájuk többek között az egykori Balettintézet jelenleg is zajló rekonstrukciója is). Bár a látványtervek várhatóan csak a közeljövőben kerülnek nyilvánosságra, az már tudható – lapunknak maga a tervező is megerősítette –, hogy a hotel homlokzatát is átépítik, valamint egy szinttel magasabb is lesz.

 

A Sofitel új homlokzatának szerkezete az építési engedély mellett szereplő engedélyezési terven (Forrás: ÉTDR)

Az engedélyezési terv szerint az új homlokzaton a bronz, a matt fekete, illetve a matt fehér színek lesznek majd uralkodóak, de az alsó részen a természetes kő is megjelenik majd burkolóanyagként. A két föld alatti, illetve (földszinttel együtt) 10 föld feletti szinttel rendelkező épület új felvonókat és 2 új mozgólépcsőt is kap. 

Az építkezést 2022. május 26-án kiemelt beruházássá nyilvánították, ám a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az épület párkánymagassága legfeljebb 38 méter lehet, legmagasabb pontja pedig nem nyúlhat 39 méter fölé. A zöld felület mértéke a beruházás során nem csökkenhet, de annak 5 százalékos növelésére vonatkozó előírást nem kell alkalmazni. Utóbbi nem sokat változat a jelenlegi helyzeten, hiszen az épület előtt eddig is csak néhány növénykazetta volt. 

A Széchenyi tér képe tehát hamarosan megváltozik, és bár a Lloyd-palotát nem kaphatja vissza, reméljük, a szálloda új külseje méltóbb lesz a városképileg és történelmileg egyaránt kiemelten jelentős helyszínhez. 

Nyitókép: A Sofitel hotel ma (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)