Ünnepélyes keretek között adták át a Csodaszarvas-szobrot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum kertjében – olvasható a MNB sajtóközleményében. Mint fogalmaznak: a szobor a megújulást, útmutatást, a bőség és boldogság keresését szimbolizálja, a Pénzmúzeum missziójának, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképe.kapcsolódik az intézmény értékteremtő missziójához és a pénz jelentéstartalmához is. A csodaszarvas motívuma már tavasszal a Pénzmúzeum logójaként is megjelent, valamint a látogatói útvonal során is többször visszaköszön az épületben.

Az 5 méter magas Csodaszarvas-szobor 6 méteres talpazaton áll (Fotó: MNB)

A szobrot a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt elismert szobrászművész, Szőke Gábor Miklós készítette – olvasható a közleményben. „Szőke művészetében mindig is nagy szerepet kaptak az állatvilág motívumai, valamint a szimbólumokon keresztül megragadott képi világ és mögöttes üzenetrendszer összekapcsolása” – tették hozzá.

A szarvas agancsa polírozott bronzöntvényből készült, teste többezer bronzból hajlított aranyszőr lemezből áll. Paramétereit tekintve a talapzat több mint hat méteres, míg a rajta álló szarvas eléri az öt méteres magasságot, a szobor több mint 15 tonnát nyom – írja az a MNB.

Mint a közleményben fogalmaznak: az MNB értékőrző és értékteremtő munkájában kiemelt szerepet kap a hazai kulturális örökségvédelem és a nemzeti kulturális értékek gyarapítása. A Pénzmúzeum részeként kiállított szobrok ehhez az értékteremtő tevékenységhez kapcsolódnak.

Az idén tavasszal megnyitott Pénzmúzeum célja, hogy betekintést nyújtson a pénz világába. Az intézmény már több mint 62 ezer látogatót fogadott, továbbá számos diákoknak és családoknak szóló eseménynek, versenynek, konferenciának adott helyszínt.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank 

Nyitókép: A Csodaszarvas-szobor (Fotó: MNB)