A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) március 15-én 14 órától 1848–49 emlékezete címmel tart sétát a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen. Az 1849-ben Pest köztemetőjeként megnyílt Fiumei úti sírkert az egyetlen temető, amely teljes egészében nemzeti emlékhely, a modern kori Magyarország szabadtéri történelemkönyve, ahol többek között az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lenyomatával is találkozhatnak a látogatók. Az ünnepnapon emellett szabadon látogathatók a sírkert legnagyobb sírépítményei, így bárki betekinthet a Batthyány-, a Deák- és a Kossuth-mauzóleumba – olvasható a NÖRI lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Tematikus séták lesznek, amelyeken 184849 legismertebb és elfeledett alakjait ismerhetik meg a látogatók (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A séta 1848–49 legismertebb alakjainak és méltatlanul elfeledett szereplőinek nyomába ered. Batthyány Lajos, Kossuth Lajos és Görgei Artúr síremléke közelében a szabadságharc egymást gyilkoló katonái találtak végső nyugalmat. Magyarokról és németekről, férfiakról és nőkről, Buda várát ostromló vagy azt védő, harctéren elesett vagy éppen az éhezés elől öngyilkosságba menekülő, az aktuális hatalom által hősöknek, esetleg árulóknak tartott személyiségeiről szól a séta.

A Görgei család díszsírhelye (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A tájékoztatás szerint a résztvevők többek között megismerkedhetnek Maderspach Károlyné, született Buchwald Franciska történetével, aki a női méltóság egyik megtestesítője. A vád szerint Maderspach Károlyné egy ünnepségen elégetett egy osztrák egyenruhába öltöztetett szalmabábut. Haynau parancsára 1849. augusztus 23-án elhurcolták otthonából, de nem ölték meg, a sétán kiderül, ezután mi lett a sorsa. A résztvevők azt is megismerhetik, miként őrizték férjeik emlékét az aradi vértanúk özvegyei, illetve azt is, hogy ki volt a tizennegyedik és a tizenötödik vértanú, és miért került a sírkertbe az emléktáblájuk.

A Batthyány-mauzóleumot is lehet látogatni március 15-én (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Deák-mauzóleum mennyezete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

„Sosem kérdés számunkra, hogy nemzetünk nagy ünnepeinkhez valamilyen formában csatlakozzunk. Különösképpen így volt ez az idei március 15-i ünnepen, nemcsak azért, mert az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történései az itt nyugvó személyiségek életútján keresztül jól bemutatható, de a forradalom és szabadságharc 175. évfordulója miatt is kiemelt figyelmet kapott ez a nap idén. A Nemzeti Örökség Intézetében fontosnak tartjuk megőrizni és bemutatni azokat a személyeket, akik jelen voltak sorsfordító eseményeinken, és akár nagyobb vagy akár kisebb szerep jutott nekik” – hangsúlyozta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a március 15-re meghirdetett séta kapcsán.

A NÖRI történész-idegenvezetője által tartott, 14 órakor kezdődő tematikus sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete 

Nyitókép: A Kossuth-mauzóleum a Fiumei úti sírkert​ben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)