Nem sokkal korábban írtunk az 1723-as budai tűzvészről, amelynek okaként felmerült, hogy villám csapott egy lőszerraktárba. Akkor valójában nem ez okozta a tüzet, de a villámcsapások miatti robbanások csakugyan lehetségesek, ez történt 60 évvel ezelőtt Budapesten is.

Az eset 1963. április 24-én, szerdán délután negyed 5-kor történt a Gázművek XIII. kerületi, Révész utcai telepén, egy robbanás hallatszott, és hatalmas tűzgömb emelkedett az égre a beszámolók szerint. A Népszava másnap, 1963. április 25-én ezt írta:

„Szerdán délután a főváros felett végigvonuló viharban a Gázművek Révész utca 27–31. szám alatti gáztartó telepén a villám belecsapott egy 60 000 köbméteres gáztartályba, amely felrobbant. Még mielőtt a tűzoltók kiérkeztek volna a helyszínre, a tartályban levő 45 000 köbméter gáz hatalmas lánggal elégett. A közelében tartózkodók közül heten első-, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek.”

A gáztartály váza 1963-ban (Fotó: Fortepan/Főmterv)

A lap a kor szokásának megfelelően megadta a sérültek nevét, életkorát és foglalkozását, ebből kiderült, hogy nem dolgozók voltak az áldozatok, hanem járókelők és autóvezetők, akik épp arra jártak. A tűzgömb 60 méterre csapott fel, a villám megsértette a burkolatot, feltépte a kupolahéj lemezeit, és a hatalmas, 60 ezer köbméteres tartályból, ami egy 60 méter átmérőjű, kupolás tetővel lezárt henger volt, kiszökött a benne tárolt 45 ezer köbméternyi gáz. A robbanás erejét jól mutatta, hogy az 1912-ben épült gáztartály vastag acéllemeze papírként gyűrődött össze. A gáztartály robbanásának következtében elszakadt egy villanyvezeték is, ami miatt félórás áramszünet volt a környéken.

Budapest felett ekkor egy vihar vonult végig, és nemcsak ide, hanem a fővárosban máshova is becsapott a villám, és zavarokat is okozott, például az Angyalföld és a Kárpát utca közötti elektromos alállomásba, és a villamosok Dráva utcai gépházába is, ami miatt a villamosközlekedésben is zavar állt elő. (Telkiben halálos áldozat is volt, egy traktoron ülő embert csapott halálra villám.)

Miért nem gondoltak a szakemberek villámcsapásra egy ekkora épületnél? Jogosnak tűnhet a kérdés, hiszen a hatalmas fémépítmény, benne robbanó gázkeverékkel okot adhatna a villámtól való félelemre. Valójában soha sehol a világon addig nem volt hasonló eset, ez volt az első, hogy bárhol a világon villám csapott volna gáztartályba. Emiatt a budapesti baleset a világ minden részén érdeklődést váltott ki, hiszen számos gáztartály volt szerte a világban.

A régivel megegyező méretű új tartály metszete (Forrás: Dalmy Tibor, Rock Károly, Őri Sándor: A Révész utcai gáztartó helyreállítása, in: Mélyépítéstudományi Szemle, 1967. október 1 ) 

A robbanás utáni vizsgálatok is azt mutatták, hogy egy ilyen balesethez számos körülménynek kellett együttesen bekövetkeznie. Kiszámolták, hogy annak, hogy olyan erős villámcsapás érjen egy gáztartályt, ami abban károkat tud okozni, nagyon alacsony: 10 000 tartályból 250 évente érhet egyet hasonló. Tehát igen kicsi annak az esélye, hogy ez bárhol megtörténjen, hihetetlenül véletlen, hogy ez pont a Révész utcai tartállyal történt meg, és valójában az is csoda, hogy tulajdonképp nagy kárt, sok áldozattal járó katasztrófát nem okozott.

A gáztartály helyreállítása két évig tartott, azt csak 1965 októberében adták át. A roncsok bontása 1964 elején kezdődött meg, és akkor döntés született, hogy azt egy ugyanakkora, tehát 60 ezer köbméteres tartállyal pótolják. Ez akkor azért is volt jelentős, mert 50 000 háztartás számára biztosítottak innen városi gázt. A kivitelezésnél gondot okozott, hogy ekkora – és az akkori követelményeknek is megfelelő – gáztartály építésére, méretezésére nem voltak szabványok vagy gyártási eljárások. Az új tartályt jórészt a helyszínen lehetett csak elkészíteni, műhelyben csupán a merevítő oszlopokat és az egyéb merevítő alkatrészeket lehetett legyártani. A 400 tonnás szerkezetet ráadásul szűk helyen kellett felhúzni. A munkát 1965 októberében fejezték be, és október 28-án kapcsolták vissza a tartályt a hálózatba.

A gáztartály látképe a Volga szállóból 1972-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 126286)

A Gázművek itteni telepe hatalmas volt, 15 ezer négyzetméternél is nagyobb, elfoglalta a Révész utca, Párkány utca, Vizafogó utca közötti teljes területet, nemcsak gáztároló volt itt, hanem műhely és raktérépület is. A tartály, ahogy írtuk 1912-ben készült el, a mellette álló téglaborítású gázgyár pedig 1914-ben a városi gáz előállítására.

Az új, 60 ezer köbméteres tartály tehát 1965-re elkészült, de nem üzemelt túl sokáig. A technológiaváltás és a gázhálózat átalakítása miatt a telepet a XX. század végén leállították, és 2000-ben meghirdették eladásra.

Ma a területen egy teljesen új lakó- és irodanegyed található, az egykori hatalmas gáztartálynak nem sok nyoma maradt. 

Nyitókép: A Révész utcai telep képe a Dunáról 1961-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 24433)