Simándy-épület néven nyílt meg az Opera felújított üzemháza

2023. május 9. 18:00

Megnyílt a Magyar Állami Operaház felújított üzemháza a VI. kerületi Hajós utcában Simándy-épület néven. Az intézményt az ország egyik legjelentősebb operaénekeséről, Simándy Józsefről nevezték el. A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017–2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg.

Magyarország egyik legjelentősebb operaénekese, Simándy József előtt tisztelegve Simándy-épület néven nyílt meg a Magyar Állami Operaház felújított üzemháza kedden a budapesti Hajós utcában – olvashatjuk az MTI hírében.

Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen elmondta, hogy a 13 szintes üzemház avatóünnepségének időpontja Simándy József első fellépéséhez kapcsolódik. A Kossuth-díjas operaénekes még énekkari művészként 1943. május 9-én, A cigánybáró című nagyoperett vasárnapi matiné-előadásán énekelte első operaházi szerepét az Ybl-palota színpadán.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Operaház elmúlt évtizede mozgalmas volt, egymást érték az intézmény nagyberuházásai, az Erkel Színház korszerűsítése, az Eiffel Műhelyház és próbacentrum 2021-es átadása, majd az Andrássy úti Ybl-palota teljes körű felújítása. Mint mondta, a Hajós utcai üzemház a dalszínház megújulásának legújabb mérföldköve.

Kiemelte: az operacsalád tagjainak az Opera nemcsak munkahely, hanem sokkal több, mivel „operásnak” lenni hivatás és életérzés. Az államtitkár rámutatott, a nemzetnek régi adóssága tisztelegni a 20. század egyik legnagyobb tenoristája előtt azzal, hogy egy operai intézményt róla neveznek el.       

 A Magyar Állami Operaház felújított üzemháza, a Simándy-épület átadása 2023. május 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017–2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az Opera. Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló, csaknem 5 ezer négyzetméter hasznos területű épület az Operaház 1980–1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált, hőtechnikai jellemzői gyengének bizonyultak, gépészete elavult, azbeszttartalmú szigetelését el kellett távolítani. Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig.     

A Simándy család képviselőinek jelenlétében kedden átadott Simándy-épület földszintjén tágas előtér jött létre, itt kapott helyet a tenorista fejszobra, Kelemen Kristóf alkotása, és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is. Az első három emeleten a mai kor igényeinek megfelelő, modern irodai környezetet alakítottak ki az adminisztráció számára. Ide költözött be a gazdasági igazgatóság több részlege, a pénzügyi és bérgazdálkodási osztály és a vagyongazdálkodás, valamint a jogi és humánpolitikai osztály egységei.     

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Ókovács Szilveszter főigazgató a Magyar Állami Operaház felújított üzemháza, a Simándy-épület átadásán 2023. május 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megújultak a színpadi műszak és a gondnokság csoportos öltözői, a ház az épületgépészet és a villamosság terén energetikai és hőtechnikai szempontból a napjainkban elérhető legkorszerűbb megoldásokat kínálja. A Hajós utca alatt húzódó, az Operaház pincéjébe tartó közműalagút szintén részét jelentette az ingatlan fejlesztésének.     

Újdonság a 9. emeleten kialakított két szólamtanuló terem és a tetőterasz. A 10. és 11. emeleteken található az Operaház és a Simándy-épület kazánháza, ahol ma már korszerű gépek szolgáltatják a gázfűtést, míg a pinceszint és a 9. emelet között két új lift közlekedik. A 2017-ben kezdődött beruházás 2023 végére várható teljes befejezéséig mintegy nettó 3,2 milliárd forint közpénzt használtak fel. Jelenleg 9 szintje kész teljesen, 4 esetében utómunkálatok szükségesek. A fennmaradó felújítást – a költségek növekedése okozta forráshiány miatt – a Magyar Állami Operaház 2023 végéig önerőből és mecenatúra-programja keretében tervezi befejezni.   

Forrás: MTI

Nyitókép: Simándy-épület néven nyílt meg az Opera felújított üzemháza (Fotó: Operaház)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Már felépültekor szörnyű látványt nyújtott az eklektikus környezetben az Operaház mellett. Most, hogy felújították, kezdhettek volna valamit a homlokzattal. Hasonló seb a város látképében, mint a szörnyű banképület a Bazilika mellett. Nem értem miért nem tudják legalább a homlokzatot a környezethez igazítani?


Sajnos csak a belső korszerűsítésre volt keret az is csak részbe, cikkbe olvasható. Akik lakják nagyon örülnek amibe vannak most. Cikkben többször is kérnek segítséget a folytatáshoz, ha ennyire nem tetszik akkor lehet donálni neki. Amúgy maga a ház akkori kornak megfelelő volt tömegével és az Andrássyról nézve a vonalvezetésével egyáltalán nem bántó. Fel se tűnik a 12 emelet. Homlokzati anyag használat a mai korban is kimagasló volt. Bronz eloxált alumínium homlokzati elemeket rendesen megtisztítanak akkor akkor egy tündöklő épület lenni. Sajnos a 40+ éves zsiradék es szmog adja ezt a barnás jelleget. Az építészek álmok futása se volt jobb a homlokzattal kapcsolatban, ha meg teljes elbontáson gondolkozunk akkor fele m2 épülhetett volna meg. Szerintem az opera a adott körülmények között a legjobbat hozta ki a saját dolgozói érdekében, úgy hogy nem bántottak a város jelenlegi szövetére. Könnyű úgy dobálózni hogy borzalmas a homlokzat ha hanem látjuk mekkora munka, idő és pénz. Tényleg egyet hallottam, hogy ahova beköltöztek azt szeretik és örülök neki hogy sok év után van saját helyük.


Sajnos csak a belső korszerűsítésre volt keret az is csak részbe, cikkbe olvasható. Akik lakják nagyon örülnek amibe vannak most. Cikkben többször is kérnek segítséget a folytatáshoz, ha ennyire nem tetszik akkor lehet donálni neki. Amúgy maga a ház akkori kornak megfelelő volt tömegével és az Andrássyról nézve a vonalvezetésével egyáltalán nem bántó. Fel se tűnik a 12 emelet. Homlokzati anyag használat a mai korban is kimagasló volt. Bronz eloxált alumínium homlokzati elemeket rendesen megtisztítanak akkor akkor egy tündöklő épület lenni. Sajnos a 40+ éves zsiradék es szmog adja ezt a barnás jelleget. Az építészek álmok futása se volt jobb a homlokzattal kapcsolatban, ha meg teljes elbontáson gondolkozunk akkor fele m2 épülhetett volna meg. Szerintem az opera a adott körülmények között a legjobbat hozta ki a saját dolgozói érdekében, úgy hogy nem bántottak a város jelenlegi szövetére. Könnyű úgy dobálózni hogy borzalmas a homlokzat ha hanem látjuk mekkora munka, idő és pénz. Tényleg egyet hallottam, hogy ahova beköltöztek azt szeretik és örülök neki hogy sok év után van saját helyük.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó