Befejeződött a XII. kerület, Eötvös utca 59. szám alatti Normafa Síház rekonstrukciója, a ház kívül-belül megújult, és a mellette felépített erdei pavilonnal is bővült. A régi épület és az új pavilon a jövőben is a vendéglátást szolgálja, de az éttermi szolgáltatás mellett a jövőben programokkal is várják majd a vendégeket.

A Normafa Síház ikonikus épülete 1930–1931-ben épült fel síközpontként, amire szükség volt, ugyanis abban az időben a budapestiek körében a téli sportok nagyon népszerűek voltak. A síház mellett a vámőrség is itt kapott helyet. Miután a hazai hóviszonyok változtak, és a sísport háttérbe szorult, az épületben egyre hangsúyosabbá vált az éttermi funkció, a konyha például elfoglalta a teljes a jobb oldali épületrészt.

A síház 1931-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 92870)

Később, ahogy módosult Budapest határa, a vámőrség megszűnt a Síházban. Ekkor változott az épület megjelenése, ugyanis a főhomlokzat bal szélső részén a beugrót befalazták, és karakteres vörös színt kapott a ház. Átrendezték a helyiségeket, egy üzlethelyiséget hoztak létre. Szolgálati lakást is kialakítottak az erdészetben dolgozók számára. A tetőteret részlegesen beépítették. Az épületben 2020-ig üzemelt a vendéglátás.

Ilyen volt az épület a rekonstrukció megkezdése előtt: a tetőteret beépítették, az íves fedett teraszt beüvegezték (Fotó: hegyvidek.hu)

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Hegyvidéki Önkormányzat 2020-ban hirdetett meghívásos tervpályázatot a Normafa Síház felújítására és kibővítésére. A tervpályázat nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek.

Ilyen lett az egykori síház egyik felújított terme (Fotó: Gosztom Gergő)

A közönségforgalmi tereket az épület középső, kiemelt traktusában és a hozzá kapcsolódó épületrészekben helyezték el, az eredeti állapotnak megfelelően ismételten összenyitva ezeket a termeket. Itt bisztró várja a vendégeket. A kiszolgálótereket a két oldalszárny végeiben találjuk.

A tetőteret nem építették be (megmaradt padlásnak), de hasznosították: itt kapott helyet a gépészet. Az épület középső homlokzatát díszítő jellegzetes, félköríves, oszlopos teraszt korábban beüvegezték, ám a mostani rekonstrukció során ismét nyitott térré alakították. 

A Normafa Síház Eötvös út felőli főhomlokzatát díszítő terasz, immár beüvegezés nélkül (Fotó: normafasihaz.hu)

Egy új faszerkezetű és fazsindelyes erdei paviont is építettek a síház mellé, amelyben étterem működik, üvegezett fedett folyosóval kapcsolódik a főépület közönségforgalmi tereihez. A pavilont hatalmas, eltolható üvegfalak határolják, amellyel olyan hatást kelt, mintha nyitott tér lenne, s ezzel tökéletesen ileszkedik a természeti környezetbe. 

Az új pavilonban étterem működik (Fotó: Gosztom Gergő)

Modern, egyszerű belső tér és nagy ablakok az étteremben (Fotó: Gosztom Gergő)

A kivilágított pavilon (Fotó: Gosztom Gergő)

A régi épület berendezésének néhány eleme utal a Normafa történetére. A főbejárat fölött Petőfi Sándor Hegyek közt című versének részlete áll. A falakat a Normafa történetéről és jelenéről mesélő festmények díszítik. A belső tereket úgy alakították ki, hogy a jövőben az épület programok szervezésére is alkalmas legyen. 

Az egykori síház hátsó homlokzata, jobbra az erdei pavilonhoz vezető üvegfolyosó részlete látszik (Fotó: normafasihaz.hu)

A Normafa Síház – és ezzel együtt Budapest egyik legismertebb kirándulóhelye, a Normafa – libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és autóbusszal közelíthető meg. A síház melletti parkolót felszámolták, helyén park, közösségi tér és büfé található. Új parkolót a Konkoly Thege út mellett alakítottak ki.   

A Normafa Síház október végéig tesztüzemmódban működik, a honlapon olvasható tájékoztatás szerint ennek célja a vendégek igényeinek felmérése. 

Nyitókép: Ilyen lett a megújult Normafa Síház (Fotó: Gosztom Gergő)