Kondor Béla, miután a festő szakról eltanácsolták, grafikusként végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol 1956 tavaszán diplomamunkaként elkészítette a Dózsa-sorozatát. Ezek a rézkarcok a XX. századi magyar sokszorosító grafikának a kiemelkedő darabjai. Az 1931. február 17-én Pestszenterzsébeten született művész ekkor 25 éves volt.

Ebben az időben a szocreál mint egyedüli üdvözítő stílus már kezdett kikopni. A munkásállam eszményei azonban még jelen voltak, és ebbe remekül beillett Dózsa György alakja, mert a kor egyik fontossá előléptetett történelmi szereplője volt. Nem véletlenül került az 1957. május 23-tól nyomtatott Kádár-címeres papír húszforintosra is – 1947-es és 1950-es előzmények után – az 1514-es parasztháború katonai vezetőjének portréja. Dózsa György személye az ötvenes évek elején a feudális rend, a kizsákmányolók, az elnyomók elleni lázadást testesítette meg, és mint Marxtól tudjuk, a történelem az osztályharcok története. Nemcsak Kondor örökítette meg alakját, hanem más művészek is.

Kondor Dózsa-sorozata azonban egészen más, mint művész kollégáié. Történelmietlen és álmodozó, az embert, a vívódó és döntésre kényszerülő embert mutatja be. Fantasztikus hadigépeivel Leonardót, túlrajzolt felületeivel, finom vonalhálójával és plasztikusságával Rembrandtot idézi. A rézkarcokon feltűnik a kereszt, de Dózsa mennybemenetelét is megrajzolta. Az egyik lapjának címe Kisemmizett szegények, egy másiké Készülődés a forradalomra. 1956-ban ezek a grafikák kortalanságuk miatt más értelmet nyertek. 

Ebből a híres Dózsa-sorozatból is több nyomat látható a Kondor Béla Közösségi Házban (XVIII. kerület, Kondor Béla sétány 8.) február 17-én megnyílt A mester és tanítvány című kiállításon.

A Pihenés a tábortűznél című művéből két fázist is láthatunk. Ezeken jól nyomon követhető a művész képépítő, komponálási módszere. A kiállítás érdeme, hogy olyan rajzait is megtekinthetjük az idén 85 éve született Kondornak, amelyek kevésbé ismeretek. Az 1956 előtt készült, végtelen finomsággal megrajzolt lapjain angyalok és emberek viaskodnak a világgal és önmagukkal. 

Kondor Béla a grafika szakon idősebb Koffán Károly tanítványa volt, és külön izgalmas, hogy az ő műveiből is szép számú alkotást nézhetünk meg. A mester őrizte meg Kondor műveinek egy részét, és ezt most fia kölcsönözte erre a kiállításra. Az anyag másik részét a miskolci Hermann Ottó Múzeum anyagából válogatták ki a rendezők. 

A kiállítás a Kondor Béla Közösségi Házban március 6-ig tekinthető meg.