Hotel Clark: monstrum vagy régen várt épület?

Írta: Bukovszki Péter

2017. szeptember 20. 10:29

Az elmúlt napokban több fórumon is bírálatok érték a Clark Ádám tér legendás foghíjtelkén épülő szállodát. A kritikák többnyire a nemsokára elkészülő épület nagyságát bírálják, és ebből adódóan azt, hogy az „elvonja majd a figyelmet” az Alagútról, felborítva a város egyik legfontosabb látképének egyensúlyát.

Igaz, a Clark Ádám tér esetében egyensúlyról eddig sem igen lehetett beszélni, lévén, hogy foghíjtelekről volt szó, amely ásító tűzfalaival és nem a nézelődők számára tervezett gangjaival évtizedek óta nem képviselt mást, csak valaminek az ordító hiányát.

Ez a „valami” viszont nem volt más, mint az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós egyik újító munkája, az 1862-ben emelt Budai Takarékpénztár palotája. A több szempontból is korszakalkotó, a mesterhez méltó módon arányos, szép épületről már írtunk korábban, így most nem is erről lesz szó elsősorban, hanem arról, amiről a Hotel Clark kapcsán kialakuló vita is szól: a térről magáról.

A szálloda helyén álló Ybl-palota az 1870-es években

Illeszkedik vagy kilóg?

A mindenkit foglalkoztató kérdés jelenleg az: milyen is lesz a Clark Ádám tér, ha elkészül a hotel? Hogyan változnak meg az arányok, a hangsúlyok, valóban eltörpül-e majd az Alagút a 86 szobás hotelmonstrum tömege mellett?

Nos, azt előre kijelenthetjük, az ilyen jellegű kérdésekre nem létezik mindenkit megnyugtató válasz. Egy apróságot azonban érdemes megjegyezni: a jelenleg látható, sokakat megdöbbentő, fekete homlokzat csalóka, hiszen az még nem a végleges állapot, a kőzetgyapot szigetelésre ugyanis a látványtervek szerint bézs-homok színű burkolat kerül majd, amely a környezetbe jobban illeszkedő épületet eredményezhet, vagyis a végeredmény (remélhetőleg) közel sem lesz olyan sokkoló, mint most.

Az épület tömege ugyanakkor valóban okot adhat aggodalomra, mert bár a hotel ívelt vonalaival szépen követi a telek formáját, és a szomszédos házak közül sem lóg ki, az Alagutat – bizonyos szögből nézve – nyilvánvalóan eltakarja majd.

A harmónia vége: szétbombázott tér 1945-ben, a bal oldali házsor teljesen eltűnt

A régi mulasztás nagy vitát szül

Egy régen, évtizedek óta üresen álló foghíjtelek beépítése mindig konfliktust szül, hiszen a hosszú ideje megszokott üresség helyét nehéz (sokszor lehetetlen) értékes tartalommal megtölteni. Utóbbira kiváló elrettentő példa a Kálvin tér két otromba üvegpalotája vagy a Duna-part szörnyűséges szállodasora, amely az évtizedek és a helyszín világörökségi státuszának dacára sem szépült meg.

A Clark Ádám téri foghíj kérdése tehát valóban reális probléma, hiszen bármi is épült fel ott, évtizedekre meghatározza majd a város egyik ikonikus látképét. Ezzel pedig mindenki tisztában van: nem hiába születtek korábban „bátrabbnál bátrabb” tervek a csupa arany épülettől kezdve a legcsillogóbb irodaházakig. A helyzetre igen jellemző, hogy bár a mostani hotelt jegyző Anthony Gall terve az eddigiekkel összevetve határozottan visszafogottnak tűnik, mégis képes volt alaposan felkavarni az állóvizet a téma körül.  

Bár a sötét szín megtévesztő, de a hotel valóban nem kicsi

Hiányzó házak

Az biztos, hogy a beépítés valóban összezavarja majd a tér képét, hiszen a látkép közepén elhelyezkedő Alagút két oldala az eddigieknél is aszimmetrikusabbá válik. A Sikló előtti részen állt épületek (a budai Népszínház helyére épült Magyar Nyugati Vasút székháza, később Kereskedelmi Minisztérium és az amögött álló Bérpalota) ugyanis a II. világháború óta szintén hiányoznak, ezek beépítését azonban (szerencsére) senki nem tervezi.

A Lánchíd utca elején álló ház lebontása a háború után tehát mégiscsak létrehozott egy – hangsúlyozottan kényszerű és ideiglenes – egyensúlyféleséget, amelyet a jelenlegi beépítés valóban felbillenthet majd, a régi harmónia helyreállása viszont annál kevésbé valószínű. A Clark Ádám tér helyzete nehéz örökség, amelyet nem könnyű kezelni, hiszen a háború előtti zsúfolt, de nagyjából szimmetrikus beépítést a jelenlegi körülmények között visszahozni lehetetlen.  

A sok bizonytalanság mellett egyvalami biztos: a Hotel Clark építése olyan kérdés, amelynek nem az a lényege, hogy sommás választ adjunk rá, hanem az, hogy világosabban lássuk a városunkat érintő lényeges, hosszú távú, sokszor vitás témákat.  Hogy felborítja-e majd a hotel a városképet? Nem valószínű. De hogy megváltoztatja, az egészen biztos

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Rosszul lettem az épület látványától. Ybl mester munkájából kellett volna kiindulni vagy a régi épületet visszaépíteni! Hogy fog kinézni együtt a régi Királyi Palota visszaépítve és ez a hányadék?

Válaszok:
hlln | 2017. szeptember 20. 16:17

Hogyan? A T elágazás helyett körforgalom van, teljesen más alakú telekkel.


A Hauszmann Terv amúgy számol bizonyos visszaépítésekkel:

http://static1.architectforum...


Sokat sétáltam, sétálok arra. Az a foghíj egy fájó üresség volt amit be kellet tömni. Nem értem hogy hiányozhat bárkinek is az a seb!

A szálloda meg tömören szólva, "okés". Valamelyik tervtanácsos mondta hogy kihagyott ziccer. Lehetne jobb, lehetett volna valami kicsit historizélóbb, de sokkal szörnyűbb tervek is voltak (aranyfog és társai). Olyasfajta épület aminek annyi az értéke hogy legalább nem lyuk van a helyén. Elmegy.


T. Mindenki, noha itt friss vagyok, azt javaslom mégis, hogy az épületkritikát hagyjuk az elkészülte utánra. Sőt, tapasztalataim szerint kell legalább egy év, hogy egy épület "kitaposódjék", mint a jól megcsinált cipő. Tervlapok, látványtervek alapján vagy félig kész falakról lehet fantáziálni, de a kész ház működését érdemes szemügyre venni. Gall mester megérdemli a türelmet. Hányadékozni nyugodtan lehet, mert az úgy se számít.

Válaszok:
Kara kán | 2017. szeptember 27. 03:14

A tér egyensúlyának megőrzésére lett volna egy lehetőség: az üres telek melletti ház lebontása és a két telekre épülő ház főhomlokzatának visszavétele kb. 10-15 métert. Ez a hajó elzakatolt.
Amúgy kíváncsi volnék milyen volt a térrendszer a megnevezett, de mára már nemlétező épületek előtt. Ki tud róla?


Reménykedve olvastam a cikket, hátha megemlítik benne, hogy az Ybl Miklós tervezte épületből megmaradt néhány oszlopot és a mögötte lévő tereket megőrzik, vagy visszaállítják. Annak idején (vagy 50 évvel ezelőtt) egy kis cukrászda működött benne. Édesanyám ott hívott meg az első feketekávéra. Napokig dobogott tőle a szívem. Örülnék neki, ha megmaradtak volna Ybl mester szép kőoszlopai. Remélem, megvannak valahol és felhasználják okosabb és jobb ízlésű emberek, legalább a kerti kiülőjük tetejének tartására. Bár ezeket a nehéz kőoszlopokat egy közember nem tudja könnyen szállítani. Elveszett valami, aminek meg kellett volna maradnia?


Anthony Gall úrtól kaptam a tájékoztatást, miszerint "Az epulo Clark Adam teri epulet udvaraban a tervek szerint 4 db eredeti oszlop lesz lathato, a korestaurator most dolgozik rajtuk. A tobbi kozgyujtemenybe kerul, a Kiscelli Muzeum gondozza oket." Köszönöm! Ez a világ mégis csak megérdemli a tiszteletünket, ha valami jól is történik benne!


Majd megszokjuk, mi?
Az építéssel semmi bajom, de miért nem maradhatott üresen az a telek? Ja, hogy a mocskos pénz.


2017. decemberében elkezdték az épület burkolását lila betonelemekkel!!!
Elképesztően ronda!
A látványterveken bézs színű kőburkolat látszik.
Ki és miért változtatta meg?
Ki hagyta jóvá?
Remélem előveszik a felelőst, de még jobban remélem, hogy az eredeti tervek valósulnak meg a környezethez illő színekkel!!!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó