A Várnegyedtől Kőbányáig tematikus sétákon, tárlatvezetéseken ismerhetjük meg a főúri palotákat, patinás polgárházakat, kastélyokat, templomokat és más különleges helyszíneket Budapesten. Felfezedhetjük a városrészek történetét, történelmi és kultúrtörténeti vonatkozásait. Dunai hajózás, városnéző buszos túra és különjáratú villamos is indul Budapest különböző pontjairól az idegenvezetők világnapjához kapcsolódó programsorozat keretében február 21. és 24. között. A főváros idegenvezetői ilyenkor ingyenes városnézésekre hívják a magyar érdeklődőket a főváros több pontján, beszélnek a városunkról, értékeinkről, életünkről, örökségeinkről, múltunkról és a jelenünkről.

Ízelítő a kínálatból:

Séták, tárlatvezetések Budán

Múltidéző séta a Várnegyedben – a polgárváros északi kapujától a Szentháromság térig
Főúri paloták, patinás polgárházak, sorsdöntő történelmi események helyszínei mellett haladnak el a látogatók, de betekintést nyernek a letűnt századok  emberének mindennapjaiba is.

Mátyás-templom 
Az épületismertető sétán a templom gyönyörűen restaurált főhajóján és kápolnáin kívül megtekinthetik Mátyás király trónra lépésének 560. évfordulójára rendezett Mátyás király és az egyház című kiállítást. Megcsodálhatják a 600 éves, legendákkal övezett, fából készült Budai Madonna-szobrot is.

A Mátyás-templom kilátó tornya
A toronylátogatás során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek), a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel.

A budai Várnegyed (Forrás: Wikipédia)

Bemutatkozik Budapest Főváros Levéltára
A Levéltár több mint 32 000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a XIV. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. A levéltári séta alatt a látogatók bekukkanthatnak a raktárakba, a munkaszobákba.

A Kiscelli kastély titkai
Ki építette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? És Mágnás Elzához, a háború előtti Budapest leghírhedtebb rosszéletű nőjéhez? A vezetésen fény derül minderre – s még jónéhány másik titokra!

Séta Óbudán, a Krúdy-negyedben
A séta Óbuda legrégebbi templománál kezdődik. Majd felkeresik a Mókus Sörkert, az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli vendéglő összefogásában létrejött gasztrokulturális negyedet. Krúdy Gyula kedvenc törzshelye volt az idén 200 éves Korona Kávéház, a mai Óbudai Társaskör, de gyakorta megfordult a Kéhli Vendéglőben, amely utolsó lakhelyétől pár lépésre található.

Templomok a talpunk alatt kurátori tárlatvezetés az Óbudai Múzeum állandó középkori kiállításában
A különleges helyszínen berendezett kiállításban a látogatók megismerkedhetnek a középkori főtéren állt gótikus Szűz Mária-templom és az Árpád-kori Szent Péter-templom történetével, alapításával, pusztulásával, valamit Óbuda híres mecénásával, Lokietek Erzsébet királynéval.

Interaktív tárlatvezetés az óbudai Vasarely Múzeumban
Az egykori Zichy kastély dunai szárnyában nyílt meg 1987-ben a művész jelenlétében az óbudai Vasarely Múzeum. Victor Vasarely, a sokoldalú művész alkotásaival, vizuális kísérletezéseivel, látásmódjával ismerkedhetnek meg az interaktív tárlatvezetés során.

Kálvinisták a Duna partján – Feltárul Pecz Samu „Pentagon”-temploma a budai Szilágyi Dezső téren
A fővárost is formáló egyetemes protestáns templomépítészetben új lépcsőfokként tekinthetünk a budai gyülekezet első önálló templomára a Szilágyi Dezső téren. 1896. év virágvasárnapján szentelték fel Pecz Samu műépítész (1854–1922) „összművészeti” alkotását. Az ötszög alaprajzú épület kő- és fafaragó, szobrászati, vas- és fémműves, asztalos-, festő-, cserepező- és üvegesmunkáit.

Séta Újbudán
A látogatók megtekintik Medgyaszay István építész egy lakóházát a Fadrusz utcában és a kelenföldi reformátusoknak tervezett templomát és két bérházát. A „festett házak” negyedében sétálnak, amely az 1920-as évek végének építészeti és házhomlokzatok díszítőművészeti elgondolásait tárja fel. Megnézik Kelenföld Schulek János tervezte evangelikus templomát és a Kelenföldi református templomot.

Pasaréti séta természetjárással
A séta során megismerkednek a városrész rövid történetével, és Pasarét északi részének legfőbb látnivalóival. Kicsit sétálnak az 1931-ben, a Bauhaus jegyében épült Napraforgó utcai kísérleti villatelepen.

Gellért 100
„A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták.

Gellért Szálloda (Forrás: Fortepan)

Rózsadomb és Felhévíz rejtett kincsei – tanuló séta A túrázók felkeresik a felújított Gül Baba türbéjét, ahol megismerik Szulejmán szultán bizalmasát és az elénk táruló panorámát csodálva megismerkednek fürdőkultúránkkal.

Történelmi, kultúrtörténeti séta a Krisztinavárosban
Martinovics Ignáctól Babitson, Kosztolányin, Márain át Ady Endréig, Dérynéig

Séta a Tabánban, a budai Duna-parton – Az Úri utca híres-hírhedt házai és lakói​
A sétán szó lesz a városrész történetéről – a természeti csapásoktól (az 1810- es tűzvész, az 1838-as nagy pesti árvíz, a városrészen áthaladó Ördög-árok pusztításai) városrendezési beavatkozásokig. Megnézik a városnegyed megmaradt tanúépületeit.

Séták, tárlatvezetések Pesten

A Lipótváros szecessziós palotái közt
A résztvevők belülről is megcsodálhatnak többet Lechner Ödön, Vidor Emil, Kőrössy Albert vagy Quittner Zsigmond és alkotótársaik – köztük iparos vállalkozók és városszépítők – csúcsteljesítményei közül. Igazi palotákként születtek ezek eredetileg is, és ezt a rangjukat rendületlenül tartják, akár lakások, akár pénzintézetek, kormányhivatalok, iskola vagy éppen szálloda céljára használjuk őket.

A régi pesti városfalak mentén – a Belváros építészeti érdekessége
Nemcsak a középkori városfalak nyomába erednek, de szemügyre veszik a Belváros egyes épületeit is. Ha megtudjuk ítélni egy-egy ház stílusát, akkor az építési idejére is következtethetünk. A Nagykörút – eklektikus csoda! Míg ott a világon egyedülálló módon a legnagyobb összefüggő eklektikus stílusú beépítés tapasztalható, itt, a Kiskörútig húzódó történelmi Belvárosban a barokktól kezdve a szecesszióig minden építészeti stílussal találkozunk.

Országgyűlési Könyvtár
A látogatás során megtekintik az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, kétszintes olvasótermét. Megismerhetik a könyvtár múltjában korábban szerepet játszó könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. Mindezeken túl a könyvtár ablakából megcsodálhatják a Várnegyed és a Duna-part látványát.

A Kossuth tértől a Markó utcáig Hauszmann Alajos (1847–1926) nyomán
A sétát a látogatók az Országházzal szemben felépült Kir. Curia és az Ítélő Tábla háza elől kezdik, melyet Hauszmann Alajos tervezett „ antik szellemben, római barokk stílusban”. Elhaladnak a törvénykezés, igazságszolgáltatás palotái, a büntetés-végrehajtás tekintélyt parancsoló épületei mellett. A Markó utcában megnézik, mi épült a Lipótvárosba tervezett nagy zsinagógának szánt telken. Felkeresik az utca két híres oktatási intézményét. Végül meglátogatják Quittner Zsigmond Mentőpalotáját. A séta során egy kis mitológiai ismeretettel is gazdagodnak.

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása
Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. 2003-ban az épület teljes körű felújításával visszaadták a méltóságát az épületnek. A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. 

Ady Endre halála 100. évfordulójának tiszteletére Látogatás az Ady Endre Emlékmúzeumba és a Petőfi Irodalmi Múzeumba

Séta a Városligeti fasorban – Az Andrássy úti villanegyed            
A Városligeti fasor – egykori nevein Stadtwaldchen Alle, Vilma királynő majd, Gorkij fasor –  páros oldalán villák, bérvillák álltak, a páratlan oldalon már a 1880-as évek végétől megjelentek a középületek, szanatóriumok. A korábbi nyaralónegyed – az Andrássy út mintájára – fokozatosan átalakult. Állandó lakásul szolgáló villanegyed lett, amelynek épületeit a korszak kimagasló építészei tervezték – többnyire a szecesszió jegyében.

Az Oktogon 1900-ban (Forrás: Fortepan)

A Váci körúttól a Nyolcszögtérig – Andrássy út – Az egykori Városligeti sétányút , Sugár út
A sétán a világörökségi helyszínen, az Andrássy úton sétálnak az Oktogonig. Felidézik a sugárút építési történetét. Felidézik a kort, amelyben a sugárutat környező házak: palotabérházak és bérpaloták épültek. A beszédes réztáblákra letekintve az idegenvezetők mesélnek a paloták építtetőiről és építészeikről. Azt is meglátják, hová tűntek vagy maradtak az egykori kávéházak, és milyen divatházak, társaságok, hotelek népesítik be az Andrássy út első szakaszát. A sétán bekukkantanak egy-két látogatható térbe.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Épületismertető séta  
Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának. A kimagasló iparművészeti alkotás értékes elemei: Zielinski Szilárd vasbetonszerkezete, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik-munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói, a pécsi Zsolnay-kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei. A Zeneakadémia a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.

Épületismertető séták a megújult Pesti Vigadó tereiben
A klasszicista Duna-sor palotái közepén, a hajóhíd környezetében épült fel Pollack Mihály legszebb alkotása, a Redout. 1849 májusában Hentzi tábornok ágyútüzének áldozata lett. Porig égett. Helyén 1865. január 15-én nyílt meg Feszl Frigyes mór elemeket vegyítő, romantikus épülete, a Marschalkó János, Alexy Károly, Strobl Alajos szobraival, Lotz Károly és Than Mór freskóival díszített mai Vigadó. A II. világháború után a legnagyobb méretű újjáépítést követően Pest és az ország történelmében, zenei életében meghatározó szerepet játszó épület 2014 óta ismét látogatható kulturális színtér.

A Pesti Vigadó épülete

Rendhagyó betekintés a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárába – Magyar események 1867-től 1919-ig
A gyűjtemény legkorábbi darabjai a Ferenc József 1867. évi koronázásáról készült felvételek. Az eseményeket megörökítő fotográfiák az 1890-es évektől szaporodtak meg. Megismerhetik a különböző társadalmi rétegek munka-, lakás- és életkörülményeit. A XIX. század végétől amatőr fotográfusok póztalan felvételei mutatják meg a családi, baráti szokásokat, lakberendezési divatokat, a hétköznapi élet apró történéseit.

Lechner Ödön-emlékséta Kőbányán
Kőbánya Szent László királyunk tiszteletére emelt templomát Lechner Ödön tervezte – a megbízó elvárása szerint – gótikus stílusban. A sacrális épület külső megjelenésében: épületdíszeiben, a felhasznált anyagok minőségében, összhatásában mégis jellegzetesen lechneri lett. A korát, a historizmus építészeti gyakorlatát meghaladó, új szemléletű, egyedi értéket teremtő, keleties-magyaros stílusú alkotás.

Regisztráció

A programok többsége térítésmentesen látogatható, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Több séta már betelt. Az idei évben a regisztrációs jeggyel az utazáskiállítás is megtekinthető.

A rendezvényt idén is a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) idegenvezetői és a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM) szervezi partnerei segítségével.