A Király utca 40. számú házról az avatatlan szem könnyedén hihetné, hogy egy példásan felújított, klasszicista épületet lát. Ez azonban tévedés lenne. Az épület ugyanis új: modern alapanyagokból, kortárs techikával, hőszigeteléssel ellátott homlokzata csak az elmúlt hetekben készült el. Az új ház külseje nem véletlenül idézi a klasszicizmus korszakát: sokat megélt és sokat emlegetett elődjét ugyanis a Pest arculatának formálásában jelentős szerepet játsztó Hild József tervezte bő 170 évvel ezelőtt. Az 1844-ben átadott épületnek még a pezsgő életéről ismert Király utcában is különleges kultúrtörténeti jelentősége van, hiszen itt nyílt meg 1869-ben Gundel János első étterme.

Egy neves törzsvendég

A házban több tulajdonos váltotta egymást, a vendéglátás szerepe azonban megmaradt: A később a Gundel étterem helyén működő, Bécs városához címzett sörház hangulatát nem kisebb törzsvendég örökítette meg, mint a békebeli Pest életének egyik legnagyszerűbb krónikása, Krúdy Gyula.  

A Boldogult ifjúkoromban című, húszas évek végén született művében így jellemzi a sörházat:  

„Jó, régi vendéglőnek látszott ez a hely, barna fatáblák fedték benne a falakat embermagasságnyira, és a fogasok is fából voltak. Nehéz, bőrrel párnázott székek, pamlagok sorakoztak az asztalok mellett, amelyek olyan nagyok voltak, mintha egész családoknak készültek volna. Annak az asztalnak a lábai, amelynél a középkorú úriember társaságával helyet foglalt, a padlóhoz voltak erősítve. Ez a vendéglős család asztala mellett volt, ahonnan könnyűszerrel figyelni lehetett a söröshordója mellett összefont karral állongó csaposlegényt, aki nemigen szenvedhetett valamely lelki bántalomban, mert bajusza szabályszerűen volt pederve, halántéka mellett haja előre kefélve, szőkés hajzata pomádésan megfésülve, tarka inge könyökön felül szabályosan, vasalt fehérneműként felgyűrve; jobb karjában kéken L. F. betűk tetoválva, miután éppen Ludvig Franznak hívták. Nem csalódhatott senki, aki a „Bécs városá”-hoz címzett sörház csaposát valahonnan fotográfia után ismerte.”

A Király utca 40. alatti házat a sok tulajdonosváltás során többször is átalakították, a legjelentősebb módosításra 1935-ben került sor, amelyet a modern építészet budapesti meghonosításában kiemelkedő szerepet vivő alkotópáros, Fried Miksa és Fenyves István tervezett. A ház a jelentős mértékű átalakítás során új födémeket kapott, komfortosították a lakásokat, és a homlokzatot is teljesen újraalkották: a klasszicista elemek helyét modern formák vették át, és több utcafronti lakás erkéllyel is gazdagodott. Az épület tulajdonképpen ekkor nyerte el azt a formát, amelyre a legtöbben még emlékeznek. 

Az elkészült épület illeszkedik az utcaképbe (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Keserédes újjászületés

Hiába volt kiemelkedő kultúrtörténeti jelentősége a Király utca 40.-nek, a többszöri tulajdonosváltás az ezredforduló idejére olyannyira megviselte a szerkezetét, hogy 2006-ban már a bontásáról cikkeztek a lapok. Ez azonban (ekkor még) törvénytelen volt, és bár az ingatlanbefektetők érdeke mást diktált volna, a házat a civilek hangos tiltakozásának hatására sikerült megmenteni.

Ezzel azonban a tragikus végkifejletet, mint később kiderült, csak késleltetni sikerült, megakadályozni nem. A lezárt, elhanyagolt, pusztulásra kárhoztatott épületen az idő el is végezte a maga a dolgát: az egyik emelet födéme beszakadt, a házat életveszélyessé nyilvánították. Ezek után az újjáépítés reménye egyre inkább elhalványult, és a legendás épületet végül 2014 novemberében lebontották. Egy nagy kérdés marad: mi épül helyette?  

Ugyan a város épített öröksége iránt aggódók az eredeti házat nem tudták megmenteni, azt azért sikerült elérni, hogy a helyén épülő új ingatlan az eredeti, Hild-féle homlokzatot idézze fel, legalább az utcafronti részén. Ezt most már bárki megnézheti, aki a Király utcában sétál.

Belül azonban, ahol még zajlanak a munkálatok, a klasszicista belsőnek nyoma sem lesz, az épület homlokzat mögötti tereit ugyanis teljesen kortárs stílusúra tervezték. A K40 apartmanház 106 különböző méretű (28–95 négyzetméter alapterületű) luxuslakását számtalan kényelmi funkció szolgálja majd: a medencén és a tetőteraszon túl fitneszterem, szauna, 24 órás portaszolgálat, mélygarázs és egyéb extrafunkciók is elérhetőek lesznek majd. A legdrágább lakásokért pedig az ingatlanközvetítő oldalak tanúsága szerint százmilliós nagyságrendű összeget kell majd fizetnie a leendő vevőnek. 

A Király utca 40. a 2014-es bontás előtti, rendkívül elhanyagolt állapotában (Forrás: Googe Street View)

A Király utca 40. tehát újból építéskori klasszicista külsejét idézi, ami óriási eredmény ahhoz a méltatlan, elhanyagolt, ingatlanpanamával terhelt állapothoz képest, amely a szebb reményű házat az elmúlt évtizedekben jellemezte.

Az újjáépítés és a kissé díszletszerű, „XXI. századi klasszicista” homlokzat kapcsán azonban logikusan tevődik fel a kérdés: miért kellett az eredeti épületet veszni hagyni?