A Steindl Imre Program keretében március elején kezdődött a Jászai Mari tér V. kerületi részének részleges rekonstrukciója. Itt fogják újra felállítani Nagy Imre szobrát, amelynek felújítása az alkotó, Varga Tamás irányításával zajlik. A szobrászművész az emlékművet övező térrész kialakításában is részt vesz annak érdekében, hogy a szobor művészi koncepciója maradéktalanul érvényesülhessen az új helyszínen. Az életnagyságú bronzalak a tér közepén helyezkedik el, a korábbi szökőkút helyén. A kör alakú medence felett fémhíd ível át, a hídon áll a szobor alakja, háttal a Képviselői Irodaháznak.

Elhelyezték Nagy Imre szobrát a Jászai Mari téren (Fotó: pestbuda.hu)

Megújul a Jászai Mari tér (Fotó: pestbuda.hu)

A Jászai Mari tér látványterve (Forrás: Mai Belváros)

Az Országház közelében lévő Vértanúk terén állt a háború előtt a Nemzeti Vértanúk emlékműve, Füredi Richárd szobrászművész és Kismarty-Lechner Jenő építész alkotása. Ezt 1945-ben ledöntötték, és a teret is átalakították, egy vízmedencét alakítottak ki szökőkúttal, és új nevet is kapott: 1951-ben Ságvári Endréről nevezték el. A rendszerváltozás idején a tér visszakapta eredeti nevét. A medence fölé 1996-ban egy japán fahidat idéző bronzszerkezet építettek, amelyre Varga Tamás alkotását, Nagy Imre szobrát állították 1996. június 6-án. 2018. december 28-án vitték el a szobrot a térről. A közeljövőben újra a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül a tér közepére. A Vértanúk tere várhatóan 2019 végére újul meg.

Nagy Imre szobra a Vértanúk terén állt 1996-tól 2018 végéig (Fotó: pestbuda.hu)

A Jászai Mari téren jelenleg a burkolási munkálatokat végzik, új növényeket is ültettek. A tervek szerint a Jászai Mari tér kerekesszékkel is megközelíthető lesz a Duna-part felől, továbbá az északi és déli térrész között is akadálymentes lesz a kapcsolat a Margit híd alagútján keresztül. A kivitelezés június elején fejeződik majd be.

Nyitókép: Átalakítás alatt a Jászai Mari tér (Fotó: pestbuda.hu)