Turisták sokasága csodálja meg a Főőrség épületét a Várban, amióta elbontották a palánkot

Írta: Bukovszki Péter

2019. november 19. 9:00

Az érdeklődők körében már most igen népszerű az 1971-ben elbontott és most újra felépített Főőrség épülete a budai Várban, a Hunyadi-udvarban. Az épületet korábban takaró palánkot elbontották, mert a külső homlokzat elkészült, s azóta a Főőrség szabaddá tett fő- és oldalterasza emberek tucatjait vonzza.

A budai Vár Magyarország és Budapest egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, azon belül pedig a legkiemeltebb rész természetesen a királyi palota és környezete. A napokban újabb helyszínnel bővült a bejárható érdekességek sora: elbontották a Főőrséget eddig eltakaró palánkkerítést, és bejárhatóvá vált az épület terasza. 

Új látvány fogadja a Hunyadi-udvarra látogatókat (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Bár a házba már be lehet kukkantani a bejárati ajtók üvegén keresztül, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az épület átadása még odébb van, hiszen a belső terek és a környezet kialakítása még javában zajlik. A Csikós-udvar rendezése, az utak kialakítása, a Hunyadi-udvarról oda vezető rámpa és a liftek kiépítése is hosszabb ideig fog még tartani. 

A teraszra már föl lehet menni, de bent még javában zajlanak a munkálatok (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az épületeket kívülről azonban már meg lehet tekinteni, és a helyszínen tapasztaltakból világosan kiderült, hogy a legtöbb arra járónak ez már önmagában örömet szerez. A Főőrség szabaddá tett fő- és oldalterasza egyaránt emberek tucatjait vonzza, akik a Hollós kapu felől az Oroszlános udvar felé sétálva, a Mátyás-kutat útba ejtve szinte valamennyien megállnak itt is. A Főőrség oldalsó, fémrács szerkezetű, mozgáskorlátozott rámpával felszerelt terasza a legizgalmasabb rész: oda fölmászva nemcsak a Főőrség oldalhomlokzatát láthatjuk, hanem a Csikós-udvarra lepillantva az újjáépülő Lovardát és az előtte álló Csikós-szobrot is megleshetjük. 

Az oldalsó teraszról nyíló látványra már most is rengetegen kíváncsiak (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Főőrség 1243 négyzetméteren, öt szinten elterülő épületének három bejárata a Hunyadi-udvar felőli teraszról közelíthető meg. Az arra vezető néhány lépcsőfokon fellépve egészen új perspektívából láthatjuk az udvart és a Mátyás-kutat: ilyen szemszögből évtizedek óta nem szemlélhette senki a palota környékét. Mert bár maga az őrségi épület átvészelte a világháborús bombázásokat, és utána irodaként használták, 1971-ben mégis a lebontása mellett döntöttek, azóta pedig palánkkal lezárt romkert volt a helyén. 

Az egyik bejárati ajtó közelről és az épület a Mátyás-kút felől (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ezen változtatott a Nemzeti Hauszmann Terv (ma Program), amelynek keretein belül 2017-ben megkezdődött a Főőrség újjáépítése, ahol csak lehetséges volt, eredeti alapanyagok felhasználásával. A Monarchia idején a palotaőrségnek otthont adó épület egykor a díszszemlék és őrségváltások látványos háttereként szolgált, a jövőben pedig kiállítótérnek és étteremnek adhat majd otthont. A tervek szerint innen nyílik majd a középkori maradványokat bemutató tárlat is. 

A részletek kidolgozásánál mind az eredeti tervekre, mind az eredeti alapanyagokra figyelemmel voltak az építők (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Összesen 7 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Budai Vár kezdi visszanyerni régi fényét.
A Lovarda környezete még rendezésre vár, bár az ígéretek szerint már idén nyárra el kellett volna készülnie.
A palota rekonstrukciója még el sem kezdődött, és valószínűleg addig el sem fog, amíg az új Nemzeti Galéria fel nem épül. Sajnos az új városvezetés ezt megtorpedózta.
Nagyon sajnálatos!


Stimmel. Épüljön Nemzeti Galéria! De ne a Városligetbe és ne japán tervező rémálma szerint.


A budai Várpalotát, a csodás együttest a kommunista rémuralom 40 éve alatt szándékosan tönkretették.
https://www.youtube.com/watch?..


Betonvázra aggatott műkövek. A történelem meghamisitása.


Berlinben a semmiből építették újjá a Schoss-t, Drezdában a Frauenkirche-t szintén.
Mindkét esetben "betonvázra aggatott műkövek" technológia szerint.
A lényeg: elpusztított, majd újjáépült épületek ismét gazdagítják a városokat.
Nem a történelmet hamisítják meg, hanem az erőszakkal elpusztított történelmet rekonstruálják.

Válaszok:
pisti | 2020. március 4. 21:21

Nem férne el a főőrségi épületben egy palota őrségi kiállítás, egy rekonstrukciós terveket és a régi vár épületeit bemutató múzeum?


"azóta pedig palánkkal lezárt romkert volt a helyén. " Ez így nem pontos. Volt időszak amikor már/még nem volt palánk. Sőt!
Megtekinthettük a már az új épület alatt örökre elhantolt jelentős középkori szárazárok feltárt szakaszát és az árok felett egykor átvezettet híd három eredeti pillérét is. Átsétálhattunk az egykori híd nyomvonlán bemutató jelleggel ácsolt hídon. Láthattuk még az egykori patkó alaprajzú torony maradványait.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó