A budai Vár Magyarország és Budapest egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, azon belül pedig a legkiemeltebb rész természetesen a királyi palota és környezete. A napokban újabb helyszínnel bővült a bejárható érdekességek sora: elbontották a Főőrséget eddig eltakaró palánkkerítést, és bejárhatóvá vált az épület terasza. 

Új látvány fogadja a Hunyadi-udvarra látogatókat (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Bár a házba már be lehet kukkantani a bejárati ajtók üvegén keresztül, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az épület átadása még odébb van, hiszen a belső terek és a környezet kialakítása még javában zajlik. A Csikós-udvar rendezése, az utak kialakítása, a Hunyadi-udvarról oda vezető rámpa és a liftek kiépítése is hosszabb ideig fog még tartani. 

A teraszra már föl lehet menni, de bent még javában zajlanak a munkálatok (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az épületeket kívülről azonban már meg lehet tekinteni, és a helyszínen tapasztaltakból világosan kiderült, hogy a legtöbb arra járónak ez már önmagában örömet szerez. A Főőrség szabaddá tett fő- és oldalterasza egyaránt emberek tucatjait vonzza, akik a Hollós kapu felől az Oroszlános udvar felé sétálva, a Mátyás-kutat útba ejtve szinte valamennyien megállnak itt is. A Főőrség oldalsó, fémrács szerkezetű, mozgáskorlátozott rámpával felszerelt terasza a legizgalmasabb rész: oda fölmászva nemcsak a Főőrség oldalhomlokzatát láthatjuk, hanem a Csikós-udvarra lepillantva az újjáépülő Lovardát és az előtte álló Csikós-szobrot is megleshetjük. 

Az oldalsó teraszról nyíló látványra már most is rengetegen kíváncsiak (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Főőrség 1243 négyzetméteren, öt szinten elterülő épületének három bejárata a Hunyadi-udvar felőli teraszról közelíthető meg. Az arra vezető néhány lépcsőfokon fellépve egészen új perspektívából láthatjuk az udvart és a Mátyás-kutat: ilyen szemszögből évtizedek óta nem szemlélhette senki a palota környékét. Mert bár maga az őrségi épület átvészelte a világháborús bombázásokat, és utána irodaként használták, 1971-ben mégis a lebontása mellett döntöttek, azóta pedig palánkkal lezárt romkert volt a helyén. 

Az egyik bejárati ajtó közelről és az épület a Mátyás-kút felől (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ezen változtatott a Nemzeti Hauszmann Terv (ma Program), amelynek keretein belül 2017-ben megkezdődött a Főőrség újjáépítése, ahol csak lehetséges volt, eredeti alapanyagok felhasználásával. A Monarchia idején a palotaőrségnek otthont adó épület egykor a díszszemlék és őrségváltások látványos háttereként szolgált, a jövőben pedig kiállítótérnek és étteremnek adhat majd otthont. A tervek szerint innen nyílik majd a középkori maradványokat bemutató tárlat is. 

A részletek kidolgozásánál mind az eredeti tervekre, mind az eredeti alapanyagokra figyelemmel voltak az építők (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)