Elkezdődött a feltárás a Margit körút – Rómer Flóris utca sarkán álló telken, amelyre kiterjedt a török kori Buda egyik nagy kiterjedésű muszlim temetője is – írja a Budapesti Történeti Múzeum régészeti portálja, a regeszet.aquincum.hu.

A régészeti feltárás a török kori sírok bontásával kezdődött meg a Margit krt. 19-21. számú telken, ahol egy irodaházat fognak építeni. A telek hátsó részén, az egykori iskola tornatermének bontásakor korábban már azonosítottak török kori sírokat.

Egy török kori temető sírjait tárják fel a Margit krt. 19-21. számú telken (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A sírkert a hajdani ábrázolások alapján roppant nagy kiterjedésű volt, magába foglalta Gül Baba ma is álló türbéjét, valamint Veli bég mára már elveszett síremlékét, amely a Mechwart tér táján állhatott. A most feltárt sírok a muszlim szokásnak megfelelően melléklet nélküliek, még a viseleti tárgyak is hiányoznak.

A telek utcafronti részén, az egykori iskola pincéjében, mélyebb térszinten már sikerült a török kort megelőző, középkori falmaradványokra bukkanni. Ezek az épületek az egykori Felhévíz településhez tartoztak. Felhévíz központjából (ami a mai Bem mozinál volt) a mai Margit körút nyomvonalában vezetett az út budai városfal felé, így a házak tájolása is megfelelt a maiakénak.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Török kori sírokat tártak fel a Margit körút mellett (Fotó: regeszet.aquincum.hu)