A szeptember 30-i Fővárosi Közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint Szent István király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem a XIII. kerületi Szent István parkban állítanák fel, hanem a XIX. kerületi Templom téren.

A Szent István-szobor 2019 őszére elkészült, ám az új összetételű Fővárosi Közgyűlés az alakuló ülésén, 2019. november 5-én az alkotás felállításának elhalasztásáról döntött. Ekkor már folyamatban voltak a 250 centiméter magas bronszobor elhelyezésével kapcsolatos munkálatok a parkban, amelyet egy dombon álló, 50 centiméter magas gránittalapzatra állítottak volna, ezt azonban a testület e döntésével leállította.

Szent István király XIII. kerületbe tervezett szobra, Harmath István alkotása (Forrás: budapest.hu)

Karácsony Gergely főpolgármester, aki a felfüggesztésről szóló indítványt 2019-ben előterjesztette, azzal indokolta a javaslatát, hogy helyi civilek kezdeményezték a szoborállítási munkák megszakítását. Az akkor elfogadott közgyűlési határozat nem zárta ki, hogy államalapító királyunk szobra később mégis a róla elnevezett Szent István parkban kaphat helyet.

„A főpolgármester helyszíni szemlét kezdeményez a szobrot készíttető Budapest Galériával, a helyi civilekkel és a XIII. kerületi önkormányzattal közösen, melynek során megpróbálnak új helyszínt keresi a parkon belül a szobornak. Ha ez nem sikerül, a dokumentum szerint új helyet kell keresni az államalapító királyunkat ábrázoló alkotásnak, ám ha ez is meghiúsul, a szobor bizonytalan ideig raktárba kerülhet” – írtuk e témáról a Pestbuda tavalyi cikkében. Akkor, a halasztásról szóló előterjesztésbe belekerült egy olyan érdekes kitétel is, miszerint az egyeztetésben résztvevők más szobor elhelyezését is javasolhatják a Szent István parkba, vagyis nem jelent meg az az állítás, miszerint egy szobor felállítása  a parkhasználatot korlátozná.

A szobor eredetileg tervezett helye a Szent István parkban (Forrás: budapestgaleria.hu)

Az egyeztetés valóban elkezdődött, a Fővárosi Önkormányzat ugyanis összehívta a XIII. kerületi civilszervezeteket az Újlipótvárosi Klub-Galériába.

Ezzel párhuzamosan a Budapest Galéria is új szakvéleményt készített, továbbra is azt támogatva, hogy a szobrot a Szent István parkban állítsák fel. S hogy ez megvalósulhasson, a képzőművészeti szakértői állásfoglalásában a szervezet új helyet is talált a parkban, mégpedig az óraparcellának nevezett részt. Mint írják, itt Szent István sem a többi képzőművészeti alkotást nem zavarná, sem a füves részből nem venne el.

A Harmath István alkotta Szent István-szobor látványterve (Forrás: budapestgaleria.hu)

A parkban egyébként ma megtaláljuk Fejtő Ferenc 2008-ban felállított mellszobrát, a Raul Wallenberg tiszteletére felállított Kígyőölő című szobrot, Pátzay Pál munkáját, amelyet 1949-ben avattak fel, de ellopták, így 1999-ben újra elkészítették, láthatjuk itt A hős budapesti partizán emlékére emelt és a felszabadulás negyedszázados évfordulójára, 1970-ben felavatott emlékművet, valamint Borbereki Kovács Zoltán Zsákhordó című munkáját.

Szent István szobra ezek mellé az alkotások mellé került volna, de nem pluszszoborként, hanem Lukács György kommunista politikusnak, a Tanácsköztársaság népbiztosának szobra helyett. A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-ei ülésén döntött arról, hogy a Varga Imre által 1985-ben készített Lukács-szobrot, amely itt állt a Szent István parkban, elbontatja. Ugyanezen az ülésen szavazta meg a testület azt is, hogy a téren Szent István királyt ábrázoló szobrot helyez el, akkor még úgy volt, hogy az alkotást 2019. augusztus 20-án avatják, de az átadás csúszott.

A Szent István parkban, egy dombon, 50 centiméteres talapzaton állt volna államalapító királyunk 250 centiméter magas bronzszobra

Időközben, a 2019. október 13-i önkormányzati választás eredményeként egy új összetételű Fővárosi Önkormányzat állt fel, amely nem támogatta az előző testület döntését, hogy a Szent István parkban államalapító királyunk szobra álljon.

Pedig a szoborállítás előkészítése a hatályos rendeleteknek megfelelően történt. Miután a Fővárosi Közgyűlés eldöntötte, hogy Szent István királyt ábrázoló szobrot helyez el a XIII. kerületi parkban, a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria és a Fővárosi Önkormányzat nyílt, országos pályázatot írt ki az alkotás létrehozására. A pályázat célja az volt, hogy olyan képzőművészeti alkotás jöjjön létre, amely Szent István király alakját, az ő − minden kor számára példaértékű − életét, szellemiségét adekvát módon jeleníti meg a jelenkor és a jövő nemzedéke számára. A pályázatra 19 alkotó nyújtotta be elképzelését.

A nyertes a székelyudvarhelyi születésű, Baján élő Harmath István szobrászművész lett. A szent király egész alakos szobrát egy talapzaton helyezte el, az uralkodó a jobb karját a magasba emeli, bal kezében az országalmát tartja.

A nyertes alkotást így méltatta a pályázatokat elbíráló szakmai zsűri: „Az általa megformált Szent István király az államalapítót jeleníti meg, felemelt mutatóujja az istváni intelmeket idézi fel a szemlélő számára. A nagy király szellemiségét a művész méltón ábrázolja, erőt és emelkedettséget sugall. Az előbbi kihangsúlyozása végett a bizottság javasolja a derékra csatolt kard megjelenítését is.”

Azt is megfogalmazták, hogy a nyertes pályamunka „közhelyszerű sémáktól mentes érzékenységgel, mégis egyfajta józan tárgyilagossággal ábrázolja Szent István határozott alakját”. Megemlítik továbbá, hogy  a szobor frontális beállítású, a figura mozdulatai és az ábrázolt szimbólumok jelentőségteljesek: a szobor mozgása, az ég fele mutató jobb kéz, illetve baljában az országalma mind az államalapítóra utalnak, a fejet egyszerűsített korona díszíti.

A Szent István-szobor új helyszíne tehát a XIX. kerületi Templom téren lesz, mint kiderül a Fővárosi Önkormányzat 2020. szeptember 30-ára készült előterjesztésből.

Nyitókép: Szent István-szoborterv (Forrás: budapestgaleria.hu)