Mégsem középiskola, hanem felsőoktatási intézmény működik majd az OPNI épületében

A cikk angol nyelvű változata: Former OPNI building to house university not grammar school

2020. december 17. 16:00

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori Hűvösvölgyi úti épületében a felújítás után felsőoktatási intézmény működik majd, amely diplomáciai és gazdasági képzést fog nyújtani, méltó körülmények között – jelentette ki a pénzügyminiszter egy interjúban. A korábbi hírekkel ellentétben tehát nem bentlakásos középiskola létrehozását tervezi a kormány a 41 hektáros területen található, 13 éve üresen álló, összesen 39 ezer négyzetméternyi épületegyüttesben.

Felsőoktatási intézményként működik majd a megújuló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 éve üresen álló épülete Lipótmezőn – közölte a pénzügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja a MTI.

Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője ismertette: a kormány arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését.

A Lipótmezei intézmény épülete madártávlatból 2020-ban

A cél, hogy közép-európai és Kárpát-medencei „méretekben” létrehozzanak olyan intézményt, amely diplomáciai, gazdasági képzést nyújt az ide érkező diákoknak, „méltó és reprezentatív körülmények között” – emelte ki.

Az OPNI bejárata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Azt mondta, az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg, és „ezzel óriási értéket vert szét”: a 139 éves intézményben kilencszáz ember dolgozott, és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött. Hozzátette: a bezárás „szakmailag előkészítetlen lépés volt”, „hajléktalanná lett betegek lepték el az utcát”, sokan öngyilkosok lettek, és mivel senki nem gondoskodott az iratokról, nem maradtak meg a szakdokumentumok, kórtörténetek és az a tudományos érték, amely 139 év alatt gyűlt össze.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Lipótmezei elmegyógyintézet 2007-ben (Fotó: Wikipedia)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez pozitiv fejlemeny. Egy ilyen hatalmas epulettomb szinte kinalja magat, hogy egyetemnek adhasson otthont. Mondjuk ennyi erovel ide koltoztethettek volna a Pazmanyt is, a radio egykori epuletei helyett amiket a helyhiannyal kuszkodo Nemzeti Muzeumnak kellett volna adni.


Amúgy ennél jobb ötlet nem is születhetett volna. Az egykori ápoltak már mind elhelyezkedtek minisztériumi, stb. állásokba, ott ahol keveset gondolkozókra van szükség.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó